![]() | |
Murtabak Maggi |
Hi
I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:
Daaaaa....
Maggi?? Sedap kan... Goreng sedap, buat sup sedap... Kalo buat murtabak lg sedap... Ni can nyer stail buat murtabak maggi... step-by-step gitew
Jom usha....
Step 1 :
Bukak semua pembalut maggi tuh (can pakai mamee kari berapi, my all time favourite!).
Step 2 :
Rebus maggi (tanpa seasoning / perencah / serbuk perasa). Agak2 jgn terlalu lembut, angkat dan toskan.
Step 3 :
Masukkan maggi yg tlh direbus td ke dalam bekas, n potong carrot nipis + daun sup or daun bawang sikit.

Masukkan serbuk perasa/perencah ke dalam mangkuk yg berisi maggi + sayur2 td.


Ambil sebiji cili utk dimasukkan ke dalam maggi td... sapa suka pedas leh la tambah sebyk mana yg uols suke...

Masukkan cili yg telah dipotong td

Gaul2 kan kesemua bahan2 tadi supaya sebati n rata. Supaya nnt rasa masin tu sekata.

Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk yg berisi maggi td... can gunakan 2 biji telur utk satu packet maggi.

Gaul2 kan maggi bersama2 telur sehingga sebati...

Gorengkan di atas pan dengan minyak yg x terlalu banyak...
Step 11 :
Bila dah masak, angkat, n potong2 kan upaya senang nak makan... can suka potong bntuk segi empat kecik2... Hidangkan bersama sos cili + sikit serbuk lada sulah... Done!

wow..menarik leh try utk berbuka...
ReplyDeletesedap!
ReplyDeleteterliur pulak.hehe.
ReplyDeleteehehe... tq
ReplyDeletetime sahur pon leh gak... sbb slalunya sahur nie x brp nak mkn nasik sgt kan.. murtabak maggi will be a great substitution... :)
wah teringin nk balik buat ni...marvelous!!!
ReplyDeletetime kasih smua...
ReplyDeleteouhh sedey tak berapa jadi . macam terlalu kering la :(
ReplyDeleteguna 2 bijik telur yg saiz L
ReplyDeleteand jgn goreng terlalu lama ye
kalo x mmg maggi dan isinya akan mengeras nnt
Saiz L?okayhh
Delete