Tuesday, August 9, 2011

Resepi Sagu Santan Gula Melaka

Sagu Gula Melaka 
















My all time favorite!
Suka sgt makan sagu nie.. sedap.. rasa sejuk jek tekak kalo dapat makan... lagi2 kalo yg sejuk...
Kuar je dr fridge, taruk santan, taruk gula melaka sikit... hmm mengancam... sure bertambah2... 
Jom usha sket...

 Can suka buat kaler merah...
Sbb nak kasi naik seri wajahnye... ehehe


Nak resepi..? 
Ok, perlu ada 3 bahan ye... Sagu, santan, n gula melaka...
Tapi smua pon senang banget nak prepare coz smua main rebus2 jek

Bahan Sagu :
- Sagu 1 cawan
- Air untuk merebus sagu

Bahan Santan :
- 2 cawan santan
- 2 helai daun pandan
- secubit garam

Bahan Gula Melaka :
- 1 keping gula melaka
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan 

Cara2 :

Sagu
  1. Sagu dibersihkan dan ditos
  2. Masak air dalam periuk (agak2 ye sukatan, biar sampai semua sagu tu tenggelam)
  3. Bila air dah mendidih, masukkan smua sagu td.
  4. Sekali sekala kacau2 sket
  5. Sagu perlu dimasak sampai kaler dia jernih... kalo still nampak bintik2 putih tu, maknanye sagu lom masak lagi okeh
  6. Once dah masak, masukkan sagu tu ke dalam satu tapisan besar.
  7. Basuhkan dulu sagu tersebut - kacau2 sikit dgn sudu - utk mengelak sagu tu dari melekat2. (kalo melekat nnt x cantik, x nmpk bntuk bulat2 sagu tu.. n kalo makan pon rasa melekit je lam mulut).
  8. Bila dah ok, masukkan la dalam bekas kecik2 atau besar, berbentuk bulat atau apa saje...
  9. Then, simpan lam peti ais... kasi sejuk
Santan :
  1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama2 daun pandan
  2. Panaskan
  3. Kacau2 selalu, masak jgn sampai pecah minyak ye...
  4. Dah masak, angkat, simpan dalam bekas..
  5. Boleh jugak dimasukkan lam peti ais (optional)
Gula Melaka :
  1. Gula melaka dipatah2 kan...
  2. Kendian dimasak bersama2 daun pandan dan air
  3. Kacau2 sehingga menjadi cecair...
  4. Dah masak, tapis dan sejukkan
Bila dah siap semua ketiga2 bahan tadi (sagu, santan, gula melaka), bolehlah dihidangkan... 
  1. Letakkan sagu didalam mangkuk
  2. Tuangkan santan 
  3. Tuangkan juga gula melaka ke atasnya
  4. Nikmatilah kelazatannya yg mampu menyejukkan tekak anda




Related Posts:

  • Udang Goreng Kacang or Kacang Goreng Udang? Ntahla labuuu... mana2 pon boley kan udnag goreng kacang rasanye lebih sesuai kalau kuantiti udang melebihi kacang and vice versa.. apa pon jom ush… Read More
  • Resepi Rendang Ayam Rendang Ayam  Hmmm... tetiba teringin nak makan rendang tapi can x suka rendang yg kering, can kalo makan rendang suka … Read More
  • Popia Maggi Popia Maggi  Hai... rasanye ramai people out there yg suka makan maggi mee kan... can pon ske gak tp xdelah slalu... suka meraban try r… Read More
  • Telur Masak Asam Telur mmg salah satu feveret can... dah la sedap.. masak apa pon sedap... pastu simple lak tu.. xyah nak buang2 tulang or siang2... huuu mudahnya hi… Read More
  • Bubur Kacang Hijau Bubur Kacang Hjau Makan Dengan Roti Pon Sedap Suka makan benda2 manis? suka bubur? hmmm agaknye mesti ramai gak yg suka mkn bubur kacang hijau… Read More

1 comment:

  1. Hari ni cuba resipi ni untuk buka puasa nanti.

    Terima kasih banyak2

    ReplyDelete