Search in Canteq's Blog

Thursday, December 26, 2013

Bercuti ke Gold Coast Australia Part 2 (Day 1 Lagi)

Ya Ampuuunnn punya la lama sambungan part 1 ngan part 2 neh... hadooooii busy sungguh kekdahnye ngan urusan doniaaaa... tapi tu lah, kalo x buat2 bizi nnt x dpt gaji ehehe. Baideway arini can nk sambung sikit story pasal check in hotel, and apa yg kiterang buat on the 1st day jejak kaki kt bumi australia nih. moh layan...

Dalam episode yang lalu (ehehe ayat tak tahan), yakni episod 1 aka part 1 can citer pasal packing2 brg, apa brg mknn yg can bawak, imiresen serba sikit, and naik teksi ke hotel. So sampai hotel aritu awal lagi lam pukul10 am, so pg kaunter buat2 tanya kot2 leh check in ke kan (wpon hakikatnye aku dah tau derang ada inform yg check in plg awal kol 1, tu pon depends pd availability huhuhu). So as expected mmg bilik lom ready (katanya). Tp derang kasi la letak luggage byk2 tu lam storage room derang. Sila jgn tinggalkan brg2 berharga ye kawan2 sbb bilik dia ni sesapa je leh access. Diorg cuma bagi tag (mengikut jumlah beg) dan kita sendiri yg kena pegi letak/ambil beg2 tu nnt. Mmg terkejut gak sbb kita leh masuk lam bilik yg penuh dgn beg2 org lain. Buatnya ada org rembat mana2 beg kt dlm tu x ke naya huhu. 

So lepas taruk beg, amik2 gmba sat kat tepi hotel pehtu pegi merayap kat sekitar. Almaklumla, hotel kat tgh2 city, mmg jln kaki je lah nk kemana2.. mcm2 ada, senang la jugak hati. Buatnye hotel tu jauh terperuk, nak jln2 ke mana weih sementara nunggu check in time? Dah la kiterang x bajet nk sewa keta... 

Sebelum kuar ternampak sign board pasal light rail punyer construction area surfers paradise (SP) ni,  mmg nmpk la jln2 tu tg dikorek and ada construction sini sana buat railway. Katanya bajet nak siap tahun 2014. Huwaaaaa ruginya kalo tak leh merasa. Dah la ada laluan betul2 depan hotel islander tau. Senang giler nk kemana2 nnt, main lompat masuk keluar dari hotel jek.


Construction Phases of the Gold Coast Light Rail

Nak jln cari menda2 sekitar mmg x perlu nk ty receptionist pon sbb mmg leh nmpk dr hotel tu apa yg ada kat luar, n waktu naik teksi td pon dah nmpk dah kedai2 or attraction yg agak2 leh pegi. So jln kuar dari hotel kiterang pg ke tempat plg dekat dulu. Jenguk2 centro (sebelah hard rock cafe jek), tapi xde pe sgt dlm ni. 
Centro Surfers Paradise
 Kecik jek pon centro nih, bawah sekali ada supermarket, pastu kedai2 beg, baju, then tingkat 2 byk games utk kids n teens. Kat dlm and luar centro nih byk giler kaunter2 / booth tiket utk segala jenis attraction (salah satu nye yg kaler biru lam pic kt atas ni), cam ducktour, movieworld, seaworld, currumbin etc. Rege dia can x survey lah pulak sbb dah beli online siap2 sebelum dtg. Tapi kalo utk locals nd nz rega mmg sangaaaaattttt la murahnye. Siap AUD20 utk 2 parks. Meaning AUD10 je la kan utk 1 park! Cehhh giler...

  

 Tapi dress kt dlm centro ni murah2 giler... yg kat atas nih cuma 30 dollar utk 2 lai. skrg mmg trend pakai dres belang2 nih kat sana. Setiap kali jalan mmg akan jumpa org pakai dress belang2 jek merata tempat. Pandang kiri dress belang, pandang kanan dress belang, pandang depan pon sama. Kat kedai pon camtu gak, byk giler jual dress belang2 nih. Can plak bawak satu je... x menyangka lak tgh trending huahahahaha. Dlm ati ruginye aku x bawak semua dress belang2 aku ke sini :P

Since x byk bnda nk explore kat dlm tu kiterang gerak lagi ke depan... Ada 'Ripley's Believe It or Not' tapi x masuk pon la. Cukup lah yg kat genting tu, bukannye best sgt pon huihui ayat nak jimatkan duit



 So jln lagik ke depan sampai la nmpk pantai.. Nun kat hujung sekali tu mmg pantai dah tu. Tapi x jauh pon aih, kiri kanan ada mcm2.. jln2 sat je dah sampai tepi pantai hehe
X sempat kuar peluh pon.
Lagipon cuaca musim bunga (spring) nih mmg best giler nk jalan, sbb dia beezy tapi x sejuk sgt. Langit biru cam biasa tp suhu rasa nyaman jek. X payah nk berjaket2 bagai... Sesedap rasa lah pendek kata.
Cuma kat gold coast ni, nama jek musim bunga tapi nk jumpa bunga pon payah ahahaha. Maybe sbb tepi pantai kot, bunga segan nk tumbuh (agaknye).


So tiba lah kami di tepi pantai lalu berposing lah di depan, di bawah, dan di tepi landmark surfers paradise nih. Tak namanye tourist lah kalo x bergambar ngan landmark ye dak huihui hui (mengiktiraf diri sendiri sebagai tourist di negara omputih).



 Tapi hari dah makin tengahari, matahari pon tgh memancar terik. So wpon cuaca dia windy2 gitu tapi kalo dah ada matahari sebegitu of course lah leh buat kite sunburn ye dak. Maka nye kami decide tak payah lah nk jakun sgt gi berlari ke pantai di tgh2 hari ni, bawak2 isi perut dulu. 

Waktu jln2 tadi mmg dah usha dah apa2 yg leh dijadikan isi utk perut kiterang nih. Dan can mmg teringin nak sangat rasa kebab sbb ramai yg suggest suh terai kebab kt sana especially theo's kebab tuh. Hubby plak mmg x byk songeh bab makan, dia on je... 
So mengyinggah lah kami ke theo's kebab tu.

Theo's Kebab Surfers Paradise
 

Sila pilih filling utk kebab anda... And sos pon sama leh pilih 2 jenis sos.
Dan can slalu pilih sos tomato & sos barbeque. Sedap!

So ni la dia rupe theo's kebab, yg depan ni kebab ayam, yg blkg tu daging. Tapi cam comot sikit eh. Derang balut pakai kertas jek kalo kedai2 kebab yg lain ada aluminium wrap, nmpk lebih kemas (nnt can citer pasal kebab2 lain plak kt dlm entry hari2 yg seterusnya)

Tapi dari segi rasa mmg SEDAP! Roti dia jenis tebal sikit, bukan yg nipis garing tu. Ayam mmg sedap, sos pon sedap gaks... semua pon sedaplah except for the presentation, balutannya tu agak comot


Perut dah isi, rasa nk jln2 lagi ehehehe x sedar diri br sampai pg tadi
So pusing2 lagi pg terjah area Cavill Avenue pulak. Kat sini ada lg stu landmark SP. Tapi kami x posing, simpan pose utk hari2 mendatang ehe


Kat depan belah kanan tu adlh moorings, dan sbelah dia pulak adlh tiki village. Apartment yg slalu org2 mesia sewa jugaks.

Pastu teringat plan asal can yg konon2 nak masak kat aussie nih. Kami ada nmpk 2 supermarket sepanjang dok jln2 tadi (Centro & Woolworths), dan disbb kan skrg ni kami ada kat area cavill, so kami pon masuk je la dlm woolworths yg kt dlm Circle on Cavill (building) tu.

Pehtu katanye nak masak, so can pon carik la ayam brand steggles & lilidale mcm yg org suggestkan kat can, sbb halal. Tapi yg jumpa cuma steggles jek, lilydale tade. Itupon ayam sekor segedabak (blom dipotong), marinated parts (wings cam dlm gambar kt bwh), and processed chicken yg dibuat ball etc. Hmmm x kena pulak rasanye. 
Iyelah kalo sekor tu cemana nk potong2 plak nnt n rasanye komfem xkn habis sbb bukannye can nk masak hari2. Kalo yg marinated wings tu plak susah nk bg kiddie, dia tu dah la mkn memilih kalo x kna ngan tekak dia xmo mkn huhu, then yg jenis2 ball tu plak can yg x suka. Hadoiiii sudahnye hubby ckp xyah beli dulu. Kita beli telur jek dulu katanye. Sbb sambal ikan bilis and sardine pon dah ada kan, ayam carik je lah nnt2. So x jd beli ayam.

Steggles Chicken
 Eh cop nk tmbh sikit pasal ayam steggles ni, mangikut kata org2 islam yg dok aussie ayam ni mmg halal, and kalo kita google and masuk website halal pon ayam ni dikatakan halal. Cumanye kat packaging dia xde langsung tulis halal tuh. Puas can n hubby belek mmg xde. Xtau caner derang kire, maybe mmg x perlu letak asalkn depa dah diiktiraf halal ke camana ke, yg tu mmg can tatau. (Takpe2, just info je)

Maggi pon ada okeh
Kalo rasa2 terlupa or mls nk bwk stock mknn dari mesia, mls nk bwk beg berat2, mls nk bersoal jwb ngan kastam n imi, takyah risau. Kat sini berlambak mee maggi ada jual. Brand MAGGI dan IndoMie pon ada okeh.

Seafood yg derang jual
 Buat2 usha seafood tapi mmg xnak beli pon, pegi makan seafood kat kuala selangor lagik best.. murah lak tuh, x yah masak sendiri lak tuh aahahha dasar...


So pegi jugak area sayur sbb nk beli salad sikit.
Masa dah abes sopim ni dlm pukul 3pm rasanye, bdn rasa larat lagi tp mata dah rasa ngantuk sgt2
semua pon nk balik hotel, nk tido
So balik le kami ke hotel Islander, check in, amik luggage yg ditinggalkn dlm storage room tadi and masuk bilik. 

Kiterang amik 7 malam, apartment 1 bilik. Furnished with 2 Queen beds (inside master bedroom), 2 single beds (placed outside the room, kat ruang tamu), 1 sofa, 1 dining table, refrigerator, kitchen cabinet, stove, microwave, kettle, toaster, kitchen utensils, and basic toiletteries.
Rasanya dgn price yg derang offer plus location dia yg mmg tgh2 bndar n easy access tu mmg sgt2 berbaloi. Nak masak mmg boleh sgt.

Master bedroom with 2 queen bed

Washroom
 Ada la jugak bath tub dlm bilik mandi ni.. not bad lah

Dapur.
 Pinggan mangkuk agak byk jugak derang provide. Penuh la dua2 kabinet atas tu. Tapi sbb dah guna so nmpk cam berberapa ketul je kan. 

Utensils

Multipurpose Electric Pan
 Pan ni mmg multipurpose, masak or goreng apa2 pon boleh, pakai letrik bukan utk stove.

More utensils

Fridge.. alhamdulillah sgt

Bahan2 mentah yg can beli tadi
 Sikit jek can shopping kat woolworth tu, just beli minyak, kicap ABC, bawang sikit je, salads, dan telur. Mak aihhhh  saiz telur dia mmg besar giler. Macam XXL jek
Kalo kat mesia size L pon still kecik laie

Yang sebenonye lepas masuk je bilik tadi kami cepat2 solat pastu pakat2 tido ehehe
Ngantuk beb, dlm flight can dpt tdo 2 jam jek. Kol 1-3am. Waktu2 lain mmg x mampu ku nk tdo. So tdo lah kami smpai kol 6 pm. Can bgn sediakan dinner maggi pastu rehat2 jap lam bilik pastu tdo blk hehehe sbb esoknye nk kna jln lagi....

Bakal bersambung ke Part 3
Daaaaaa.....



nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity