Tuesday, December 20, 2011

Maggi Roll

 
Hai... rasanye ramai people out there yg suka makan maggi mee kan...
can pon ske gak tp xdelah slalu...
suka meraban try resepi2 baru untuk maggi jugak...
last time can ada buat popia, so kulit popia tu byk lg berlebih2 kat umah...
so mulalah dtg idea nak buat itu ini... sbb nak abeskan kulit popia tu
so ilham kali ni can buat maggi roll atau popia maggi nama melayu nye
maka langkah2 serta resepi popia maggi ni ada kat bawah k...

Bahan2 :
1. 1 paket maggi mee (can guna mee kari berapi - as usual, my fevret nih)
2. Sebiji telur
3. Carrot - dipotong nipis
4. Kobis - dihiris halus
5. 1 biji cili padi (or leh guna cili merah besar) - dipotong2
6. 1 ulas bawang merah - didadu
7. 1 ulas bawang putih - didadu
8. Secubit garam
9. Kulit popia (of coz)

Cara-cara nye :

1. Rebuskan mi maggi (tanpa perencah)
2. Toskan sehingga kering
3. Masukkan ke dalam mangkuk
4. Buka perencah maggi kari tersebut
5. Tuangkan perencah ke dalam mangkuk berisi maggi tadi dan gaulkan sehingga sebati 
(cam lam pic kat bawah ni)


6. Lepas tu kite prepare sayur2an pulak.. 
7. Panaskan 1 sudu minyak masak lam pan
8. Tumiskan bawang merah + putih yg telah didadu + cili yg telah dipotong tadi
9. Kemudian bila bwg2 tsbt dah agak layu, masukkan carrot n kobis
10. Taburkan sedikit garam (sangat sikit hokeh sbb perencah kari tadi dah ada dlm maggi)
11. Goreng sekejap aje then angkat
12. Tuangkan sayur2 tersebut ke atas maggi

13. Kemudian gorengkan pula telur
14. Kacau2 kan telur tu time menggoreng supaya nnt dapat telur yg pecah2 (dan bukan telur mata kerbau)
15. Then taburkan telur yg digoreng tadi ke atas maggi
Hasilnya, sila lihat image dibwah...
 
Bahan2 inti
16. Bila bahan2 yg nak dijadikan inti smua dah ada dlm mangkuk, gaul2 kan
17. Maka episod menggulung pon bermula
18. Amik kulit popia then bentangkan
19. Letakkan bhn2 inti di atas kulit popia, the roll up
20. Just gunakan air utk melekatkan hujung kulit2 popia tsbt

 21. Bila dah abes roll spt di atas, so boleh lah digoreng dlm minyak yg panas
22. Goreng x perlu lama sgt, agak2 dah golden brown, angkat dan hidangkan bersama sos cili

 Buat minum petang mmg best!



Sunday, December 4, 2011

Daging Bakar & Sambal Pencicah


hmmm... da lama dah aidiladha pegi...
dah masuk awal hijrah (muharam) dah pon...
tapi masih terasa nak makan daging... hehehe
Daging ni paling laku kat umah ni kalo goreng n bakar...
So arini can dengan rasa agak rajin nak menghapdet resepi daging bakar ngan air pencicah... 
yg can biasa buat kat umah bukan air asam.. slalu can akan buat pencicah yg mcm ni...
Pencicah ni mmg resepi turun temurun dari bonda can... menjadi kesukaan kami satu kuarge...
boleh dicicah bersama daging, ikan atau ayam bakar... :)

 Selalunya can bakar daging guna bahan perapan lain...
tapi arini buat stail laen plak...
memandangkan dah tertengok ('ter' ke) masterchef malaysia aritu, yg mana chef jo ada buat grilled daging, perap guna kicap + bwg putih + pepper, so can pon mulalah teringin nak buat jugak...
tapi spt biasa, can mmg suka sgt mengolah resepi hehehe...
makanya can menambah sedikit bhn2 lain dalm perapan daging tuh..

ok, resepi untuk both daging bakar n sambal pencicah ni ada kat bwh k...

Bahan2 untuk perap daging (alamak sori.. lupa nak snap pic utk bhn2 ni) :

1. Bawang putih 3-4 ulas - didadu halus
2. Serai 1 batang - dipotong bulat2 nipis
3. Kicap pekat (manis) 3-4 sudu
4. Sos tiram 1 sudu
5. Sedikit pepper
6. Sedikit garam 
7. Dua ketul daging saiz sederhana

Cara2 nya:

1. Letakkan daging didalam bekas berpenutup (sbb sng nak simpan lam peti ais masa perap nnt)
2. Taburkan bawangputih yg telah dipoting dadu td
3. Masukkan juga serai yg telah dihiris nipis
4. Masukkan kicap pekat
5. Masukkan pula sos tiram
6. Taburkan sedikit pepper 
7. Taburkan juga sedikit garam (sikit jek, x perlu byk sangat sbb bhn2 lain dah ada rasa, n bila dah cicah ngan pencicah nnt xnak terlalu masin)
7. Gaulkan kesemua bahan agar menyaluti daging
8. Tutupkan bekas, simpan dlm peti ais
9. Perap minimum 3 jam. Dapat lagi lama lagi best!
10. Rupa daging yg diperap tu macam kat dlm pic kat bwh ni... nmpk cam alien pon xpe, janji rasa dia sebati nnt

Bila dah settle ngan daging tu, so moh la kita buat sambal pencicah dia pulak

Bahan2 untuk sambal pencicah :


1. Mintak mahap byk2... lam pic kat atas xde cili padi (tlupa nak letak bersama2 hihi)
1. Cili padi - 5 tangkai pon boleh (sapa suka pedas silalah tambah lebih ye)
2. Bawang putih 2 ulas 
3. Bawang merah 7-8 ulas
4. Limau kasturi 3-4 biji (ikut citarasa memasing, can suka masam letak lebih sikit)
5. Sedikit belacan
6. Gula
7. Garam

Cara2 nak buat sambal pencicah :

1. Belacan, bawang putih n bwg merah dibakar terlebih dahulu 
(can bakar dalam pan jek)

2. Bila dah agak2 hangus sikit2 ankatlah.. jgn kasi hangus terus
3. Amik lesung batu (haaaa... resepi ni mmg lebih sedap mgunakan lesung batu, kalo blend mmg x best)
4. Masukkan belacan... tumbuk
5. Masukkan oula cili padi... tumbuk lagi
6. Kendian, baru masukkan bawang2 anda sedikit demi sedikit

7. Teruskan menumbuk, sehinga smua bhn2 tadi lumat
8. Perahkan limau kasturi ke dalam lesung anda
9. Masukkan garam dan gula
10. Kasi secukup rasa...
11. Nak lagi sedap, can potong2 kan kulit buah limau kasturi tu nipis2 n masukkan sekali dalam pencicah ni.
12. Dah cukup semua rasa, boleh lah dihidangkan ke dalam pinggan

Kembali kepada daging yg telah diperap :

1. Bila tempoh memerap dah berakhir, boleh lah keluarkan daging tadi dari peti ais
2. Panaskan non-stick pan, masukkan sedikit butter atau minyak masak
dan masak dalam 10 minit
3. Agak2 kaler dia dah bertukar tu, masak lah tu

 
4. Dah masak, hiris daging tu nipis2
5. Hidangkan bersama2 sambal pencicah tadi...
6. Ready to be served


Salam...

Wednesday, November 30, 2011

Aiskrim Keladi de Mangga


Wahhh... sesekali amik cuti seronok rasanye... bila ptg panas2 camni teringin nak makan bnda2 yg leh menyejukkan tekak... hmmm plg best dpt makan eskrem... dah la sejuk, manis, sedap, nikmat... wallah best gile...

so.. mkn eskrem saje ke? pekata kita taruk sekali bahan lain yg boleh meningkatkan kesejukan tekak nie... amik sepotong buah, sekurg2 nye ada gak elemen menyihatkan lam hidangan serba kekurgn nie ehehehe... ni adalah resepi paling mudah yg hanya memerlukan 3 bahan dan tidak perlu berpeluh utk menyediakannya... resepi ni dijamin sedap k...

wpon sgt la ringkas dan mudah... tetap mau tulis jugak...

Bahan2 :
1. Aiskrim perisa keladi / yam.. apa2 je lah perisa aiskrim yg korg suka.. janji halal
2. Buah mangga dipotong dadu
3. Chocolate rice

Cara2nya : 
- Amik aiskrim 1 scoop (atau berscoop2)
- Masukkan buah mangga yg telah dipotoong dadu tadi
- Taburkan pula sedikit choc rice... tadaaaa...siap
- Sila lah makan sepuas2 nya ya...

Monday, November 28, 2011

Cocktail Sausage Roll - Popia

 
hmmm... lama nye x hapdet...
bz ya amat... kekdg terasa cam menteri kabinet pon ada sbb nk kna pk masalah dunia luar
haih... dah namanye keje tpaksa la jugak buat kan... 

so weekend lepas terasa tugas menteri kabinet tu selesai... terus can masuk dapo..
nak berasap serba sedikit.. kasi meriah sket dapo tu sekali sekala

bfast... rasa cam nak mkn popia roll... tapi tgk kntg ada cuma ayam xdek...
haih lom shopping brg umah lagi ni... so mari kita membuat resepi ikut suka suki
yg penting 1 famili hepi...

yg can buat ni ialah popia roll jek... tapi x taruk inti popia yg beser tuh...
can letak cocktail sausage + sedikit sayuran...
layan resepi je lah, lg senang

Bahan2 :

ni jek sayur2an yg can taruk... cili carrot and baby romaine lettuce
n yg kat bwh ni plak adalah kesemua bhn2 yg digunakan (cuma garam n minyak masak jek xde lam gamba, lupa nak snap sekali harung)

ngikutkan pic kat atas ni :
dari kiri :
1. sayur baby romaine leetuce
2. carrot
3. cili besar merah
4. bawang besar (can guna sikit jek, bukan seketul tu)
5. 1 ulas bwg putih (ada 2 lam pic tp can guna 1 jek hehe)
6. 3-4 ulas bwg merah
7. kulit popia
8. sausage cocktail (apa2 jenis pon volley)

Cara-cara nye :
1. Memula bwg2 tadi dihiris.. dadu halus2 jek...

 2. Kendian, kita boleh start dgn menumis coctail sausage kita
3. Panaskan sedikit minyak carotino. Can mmg suka guna minyak carotino utk masak sayur or utk menumis coz bau dia sedap, rasa dia pon best sket...

4. Then, tumiskan bawang yg telah diracik halus tadi
5. bila dah kekuningan, masukkan sausage tu
6. kacau2 then masukkan secubit garam
7. nak kasi garam tu sebati, masukkan 2 sudu air... sikit jek
8. Then, gorenglah sampai air tu kering n sausage pon dah masak
9. Biarkan bawang2 tu bersalut ngan sausage tu
10. bila dah ok, angkat
11. rupa sausage yg tlh digoreng spt lam pic kat bwh ni

12. kita biarkan sausage tu sejuk sedikit, sambil2 tu leh la kita potong2 kan sayur kita tadi.
13. Carrot dipotong memanjang dan nipis2
14. Cili besar merah tu pon dipotong memanjang dan nipis2 jugak
15. Tapi sayur hijau (bb romaine lettuce) tuh biarkan seketul2, unless yg tlalu pjg, potong sikit kasi muat dlm kulit popia time nak gulung nnt
16. sayur2an yg telah dipotong n akan digunakan time rolling2 nnt. Ye, can mmg gunakan sayur2 mentah saje. Sihat bukan? (ahaks...)
17. Maka, boleh lah amik kuli popia. Tarik satu2
18. Bentangkan kulit popia tu
19. Then letakkan bb lettuce tu dulu
20. Diikuti dgn sausage (sausage can belah dua sbb x suka gemuk sgt nnt roll tu)
21. Atas dia leh taruk cili n carrot yg tlh dipotong tadi. Sila tgk gamba kat bwh ni utk melihat susunan tersebut


22. Maka, dah bersusun smua bhn2 tu, sila lah gulung
 23. Utk bhgn hujung, can cuma gunakan air masak jek utk lekatkan kulit popia tu. Boleh jugak kalo nak guna putih telur.
24. Gulung sehingga habis, dan biarkan ia terbentuk spt kat bwh ni. (Bhgn atas n bawah popia tersebut)

25. Roll kan kesemua sausage anda
26. Goreng sehingga kekuningan
27. Bila dah masak, hidangkan bersama sos cili ataupon apa2 dipping sauce yg uol suka...
Sekian...

Monday, October 10, 2011

Resepi Nasi Ayam Sedap


Nasi ayam anyone?
hmmm... now nasi ayam nie dah jadi sbg fav mr asben...
semenjak terai resepi nih, terus dia tgkap cintan... makan bertambah2 5-6 pinggan...
haih... boleh gitu?

yg sebenanye can jumpa resepi nih dari satu blog lama dulu... dah lama dah.. masa tu can lom bukak blog ni pon lagi... ntah apa nama blog pon dah lupe
masa tu rajin menggugel resepi sana sini.. gigih nak masak utk famili la kononnye...
pastu kalo jumpa resepi pon... mana2 yg x berapa pelik sgt bahan2 nya tuh, can x pnah salin or print... can main ingat2 lam kepala je.. pastu bila tyme nak buat... can buat je ikut suka... agak2 gitu je la kekdahnye.
So resepi yg can nak share arini adalah sumbangan hamba Allah yg can x dpt nk recall dari blog mana tu... ditambah dgn olahan dari can sdiri spt biasa...

Makanya, can nak start ngan resepi ayam dulu

Bahan2 untuk Ayam :
  • Ayam- direbus dan ditoskan
  • Kemudian : Serai, Bawang putih, Halia, & Sedikit bawang besar - dikisar 
  • Pastu bahan2 kisar tu dituangkan ke atas ayam yg tlh direbus tadi bersama2 dengan bhn2 lain :
    • Kicap manis
    • Sedikit kicap masin (xde lam pic)
    • Sos cili
    • Sos tomato
    • Sos tiram
    • 1 sudu madu
    • Sila abaikan white pepper tu sbb can x guna pon....
  •  Perap lama2 - kalo boleh 3-4 jam

Bila ayam dah setel, kita biar kan je... tgu masa nk menggoreng jek nnt...


 
Jadik jom lah kita usha caner nak masak nasik pulak ye...

Bahan2 Utk Nasik
  • Beras dicuci bersih
  • Rempah sup tulang adabi = bunjut + segala kayu kayan yg kat dalam plastik tu
  • 1 batang serai - diketuk
  • 4 helai daun pandan
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 3 ulas bawang merah - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
Cara2 nye :
  • Beras yg dah dicuci td, masukkan lam rice cooker
  • Tuangkan air rebusan ayam tadi - agak2 cukup utk masak cam masak nasi biasa
  • Taburkan sedikit serbuk kunyit (kalo nak nasi tu kaler kekuningan)
  • Pastu, panaskan 1 sudu minyak masak
  • Tumiskan bawang merah + bawang putih yg tlh dihiris td
  • Tumiskan bersama2 dgn sup bunjut, kayu manis n segala macam kayu n herbs yg ada bersama2 rempah sup tulang adabi tu (sori can mmg fail pasal nama2 kayu n herbs ni) sampai wangi
  • Masukkan pula serai
  • Then tuangkan ke dalam rice cooker yg td
  • Masukkan daun pandan ke dalam rice cooker tu jugak
  • Tekan butang 'ON', then tunggu lah nasik tu masak nnt
  • Beginilah ruper nasi yg menunggu masa utk dimasak itew


Ayam n Nasik dah... so now it's time to prepare the soup...
Bahan2 untuk sup :
  • Air rebusan ayam
  • Sup bunjut
  • Kiub ayam 
  • Sedikit halia - ditumbuk
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • Serbuk sup
  • Garam
  • Gula
  • Bawang goreng
  • Daun sup - dihiris halus
  • Amik satu pan, masukkan sedikit minyak masak
  • Tumiskan halia, bawang putih dan bwg merah yg telah ditumbuk tadi
  • Masukkan sup bunjut
  • Kemudian tuangkan ke dalam periuk yg berisi air rebusan ayam tadi
  • Sup dimasak sambil dikacau sekali sekala
  • Masukkan serbuk sup secukupnya
  • Kemudian masukkan 1 kiub pati ayam
  • Then tambahlah garam n gula secukup rasa
  • Bila dah mendidih n rasa smua dah sebati... leh la tutup api dan ditaburkan dengan bawang goreng dan daun sup

Next is to prepare the Kicap 
Bahan2 untuk kicap :
  • Kicap Manis
  • Sedikit kicap masin
  • Sup
  • Campurkan ketiga2 bahan tadi - biar rasa dia balance - x masin, x manis
  • Dah siap
Next pulak, sambal cili
Bahan2 untuk sambal cili :
  • Cili besar 6 tangkai 
  • Cili kecik 2 tangkai
  • Bawang putih 2 ulas
  • Kesemua bahan2 di atas diblend bersama2
  • Kemudian rebus sekejap
  • Masukkan cuka beberapa titik
  • Then masukkan juga garam dan gula
  • Masak hingga mendidih
  • Then siap

So, siap semua dah bahan2 nye... bila ayam dah cukup lama diperap, leh la digoreng
Tapi x perlu goreng lama2 sbb ayam tu dah masak
lagipon kalo goreng lama sangat nnt ayam tu hangus sbb dah bersalut kicap n etc...
Dah abes goreng leh lah dihidangkan bersama2 dgn buah tomato, daun salad, or timun (can x suka timun sbb tu x letak).

Inilah hasilnya...



 Yang ni plak spesel utk si kecik...


Monday, August 22, 2011

Resepi Sotong Goreng



Jom makan sotong goreng kunyit jom...
Bnda simple jek.. tp tayang jugak can ehehe..
xpela kan.. drp xde apa nak hapdet...

Slalu kalo masak haiwan laut berjenis sotong ni.. can suka perah limau nipis / kasturi sikit (sikit jek, x byk).. nak kasi kurang bau dia sket... Tp tgk pada stok kat umah lah... kalo xde, x masukkan jugak...
Tp kalo letak, lg best pada can.
Moh usha resepi can buat sotong goreng kunyit nih


Bahan2 (portion kecik je ni) :

- Sotong 2-3 ekor
- 1 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu garam
- Sedikit perahan air limau nipis / kasturi (sikit je)
- Bawang putih 2 ulas - diketuk
- Bawang besar 1/2 labu - dihiris
- Cili merah 1 tangkai
- Carrot - potong2 kan
- Cauliflower - potong2 jugak
- Baby corn - belah 2 dan potong memanjang


Cara2 :
  1. Sotong dibasuh dan ditoskan betul2 supaya x berair
  2.  Gaulkan sotong ngan serbuk kunyit dan garam
  3. Panaskan pan tanpa minyak
  4. Goreng sotong sekejap (dlm 1 minit gitu je, kalo lelama nnt dia kecut pulak) tanpa minyak - utk elakkan dia berair masa goreng nnt.
  5. Angkat, masukkan dalam pinggan
  6. Kemudian masukkan sedikit minyak ke dalam pan td
  7. Tumiskan bawang putih sehingga agak kekuningan
  8. Kendian masukkan pula bawang besar + cili merah
  9. Masukkan pula sotong tadi 
  10. Kacau sekejap
  11. Masukkan pula sedikit air perahan limau nipis / kasturi
  12. Kacau2 lagi
  13. Masukkan pula sayur2 an (carrot, cauliflower & baby corn) yg tlh dipotong td
  14. Kacau lagi lagi
  15. Dah masak smua, leh la angkat dan hidangkan




Wednesday, August 17, 2011

Samsung Galaxy S Plus i9001


Samsung Galaxy S Plus

Arini can rasa nak buat review pasal henfon lak... moh kita review sket pasal Samsung Galaxy S Plus... S plus is the upgraded version from S..

The main reason can leh sangkut ngan handphone ni sbb mr. husband nak sponsor... ehehe, so of course pilih yg betul2 bkenan di hati kan...

Another good reason... yg plg first sekali can tgk, of course lah sbb processor dia.. ye, dia pakai processor, yup, processor cam pc and lappy kita tu... Processor dia dah 1.4 GHz, compared to galaxy S yg cuma 1.0 Ghz... So far so good.. mmg laju, syok tenet...

Lagi satu yg sgt best sbb screen dia super AMOLED... sangat clear hokeh.. bkn lcd tau... dan sangat2 best jugak sbb skrin ni besar, 4 inci.. sng sket nak browse itu ini... nak zoom page, pics etc...nak buat keje guna ms office pon sangat2 lah boleh...

Camera pulak 5MP.. dah ok sangat dah... cuma yg kurang sket best pasal camera s plus ni xde flash huhuhu.. dah la can ni suka mengambik gambo... gamba kalo siang mmg ok xde problem... cantik jek di mata can.. cuma bila malam, kualiti kureng lah sket wpon kita leh buat night view... Tapi dia tetap ada auto and touch focus, and face dan jugak smile detection.. hikhik no worries yaw

Bateri so far okeh... dia pakai bateri Li-Ion 1650 mAh... Can buakan jenis yg kuat main game.. stkt browsing, chit chat, buat keje sometimes... so bateri tahan la jugak... 

Yup, ada accelerometer sensor utk UI auto rotate... so x kisah nk pusing phone ni camana2 pon.. dia akan ikut pergerakan... auto rotate horizontal or vertical.. Kalo time menaip mmg can perlukan horizontal view... kasi keypad tu besor sket...

Oppss... lupa pulak another big reason can angkut fon nie... disebabkan buil in memory dia dah 8gb, yg membuatkan can x pelu nak beli external storage lagi... sungguh syok rasanya... sbb 8gb dah cukup besar utk keperluan keje harian can buat masa nie


Lagi satu yg best pasal galaxy s plus nie... sbb dia support Adobe Flash Player... website leh view exactly cam kat pc.. xdela macam galaxy ace yg xleh nk view certain website or games yg memerlukan flash player nie.. best kan... 

So pada can galaxy s plus ni mmg sangat ok... sesuai utk diri can yg suka bertenet, bertweet, berchit chat, berblog, bekerja on the move, ber'cam', n sukakan samting yg laju serta x hang... processor dia dah 1.4ghz mmg x pnah hang.. unlike galaxy ace... huhu byk bezanye... pls jangan compare galaxy s plus ngan galaxy ace hokeh.. x sepadan langsung sbb itu bukan bandingan dia utk di compare...

Kat mesia, galaxy s plus ni baru jek sampai on july 2011.. sgt baru lagi.. even some telco shop pon tatau pasal kewujudan s plus nie... huhuhu...

Jadi kat bwh ni ada list of other features yg ada lam s plus nie.. sila lah usha ye...

- 4" Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
- Gorilla Glass display
- TouchWiz 3.0 UI
- Multi-touch input method
- Standard battery, Li-Ion 1650 mAh
- Proximity sensor for auto turn-off
- 3.5G & Video Call
- 5MP Camera
- Auto & Touch Focus
- GPS
- WIFI
- 1.4 GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255T Snapdragon
- Android OS, v2.3 (Gingerbread)

Tuesday, August 9, 2011

Resepi Sagu Santan Gula Melaka

Sagu Gula Melaka 
















My all time favorite!
Suka sgt makan sagu nie.. sedap.. rasa sejuk jek tekak kalo dapat makan... lagi2 kalo yg sejuk...
Kuar je dr fridge, taruk santan, taruk gula melaka sikit... hmm mengancam... sure bertambah2... 
Jom usha sket...

 Can suka buat kaler merah...
Sbb nak kasi naik seri wajahnye... ehehe


Nak resepi..? 
Ok, perlu ada 3 bahan ye... Sagu, santan, n gula melaka...
Tapi smua pon senang banget nak prepare coz smua main rebus2 jek

Bahan Sagu :
- Sagu 1 cawan
- Air untuk merebus sagu

Bahan Santan :
- 2 cawan santan
- 2 helai daun pandan
- secubit garam

Bahan Gula Melaka :
- 1 keping gula melaka
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan 

Cara2 :

Sagu
  1. Sagu dibersihkan dan ditos
  2. Masak air dalam periuk (agak2 ye sukatan, biar sampai semua sagu tu tenggelam)
  3. Bila air dah mendidih, masukkan smua sagu td.
  4. Sekali sekala kacau2 sket
  5. Sagu perlu dimasak sampai kaler dia jernih... kalo still nampak bintik2 putih tu, maknanye sagu lom masak lagi okeh
  6. Once dah masak, masukkan sagu tu ke dalam satu tapisan besar.
  7. Basuhkan dulu sagu tersebut - kacau2 sikit dgn sudu - utk mengelak sagu tu dari melekat2. (kalo melekat nnt x cantik, x nmpk bntuk bulat2 sagu tu.. n kalo makan pon rasa melekit je lam mulut).
  8. Bila dah ok, masukkan la dalam bekas kecik2 atau besar, berbentuk bulat atau apa saje...
  9. Then, simpan lam peti ais... kasi sejuk
Santan :
  1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama2 daun pandan
  2. Panaskan
  3. Kacau2 selalu, masak jgn sampai pecah minyak ye...
  4. Dah masak, angkat, simpan dalam bekas..
  5. Boleh jugak dimasukkan lam peti ais (optional)
Gula Melaka :
  1. Gula melaka dipatah2 kan...
  2. Kendian dimasak bersama2 daun pandan dan air
  3. Kacau2 sehingga menjadi cecair...
  4. Dah masak, tapis dan sejukkan
Bila dah siap semua ketiga2 bahan tadi (sagu, santan, gula melaka), bolehlah dihidangkan... 
  1. Letakkan sagu didalam mangkuk
  2. Tuangkan santan 
  3. Tuangkan juga gula melaka ke atasnya
  4. Nikmatilah kelazatannya yg mampu menyejukkan tekak anda




Sunday, August 7, 2011

Papa John's Pizza

Suka makan pizza ye uols?
iols ponnn... sedappp kan.. apelagi bila bercerita time bulan posa nie...

ok arr.. meh kita review sket pasal restoran pizza Papa John's...
Best tak? kalo tanya can ... papa john's pizza ni mmg antara yg can akan rekemen kan kat kawn2 la...
eh bukan kat kwn2 je.. kat sedara mara, mak apak mertua pon can rekemen jugak...
Most of the dishes mmg sesuweiii ngan citarasa can

Sbb apa? Sbb crust dia ok? yup.. crust best, wpon mungkin bukan yg terbaik...
Tapi paling best cara serving dia... lain dari yg lain... ada appertizer cili .. ha ada bran? ehehe... ada dipping cheese and tomato puree.. sedapp gilos... Pizza pon sedap hape.. not bad... ada yg sgt sedap pada pengamatan lidah, tekak, n perut can...

ahhh cakap byk pon x guna... baik kasi usha picca je... 

moh kita nengok gambo main dishes dia.. pizza

Yg kat atas ni pizza Super Papa's... 
Sedapppp!
Topping banyak, cheese pon memukau... 
Size pizza yg available kat restoran ni : 6" 9" dan 12"
Got normal n thin crust... Tapi Papa John nye thin crust x senipis domino punya lah ye...

Again the Super Papa's pizza yg sedap itew...
Above here is Hawaian Papa Pizza....
Okeh.. nice... sedap jugak bg can...


Pemandangan hawaian papa pizza dari dekat
 Yg atas nie? Nampak cam x berapa best sgt kan...?
Topping x sekata kot... pastu kaler lak smua dul ajek...
Ni All The Meats pizza
Memang smua pon meat meat lah

 
 Tapi bila dipotong.. dan dilihat dari dekat.. mmg agak menggiurkan pizza all the meats nih...
Bagi can.. rasanya ok ok sajerk...
Not so awesome... maybe sbb can bukan penggemar tegar daging lembu kot...


This are the dipping sauce + chili appetizer...

 ------------------------------

Jom usha side dishes lak...

Waaweee... yg kat atas ni adalah Spicy Chicken Skewers...
Hmmm not bad... sedap gak nih...
Hmm... mushroom soup... not so nice to me...
I think it's too creamy
The bread sticks...
Rangup ... n it tastes nice
Only 1 word to describe this salsa chicken wings... SEDAPPP hokeh!
The taste is just awesomeee
Xtau nk describe...
Kalo dulu can mmg gile makan spicy chicken wings kat pizza hut...
but this one lagi best!
I rate this as 'a must try'

 
Please take a closer look at this awesome chicken wings
X tahan tgk pic dia... 
wpon nampak comot tapi rasa mmg superb

 
Potato wedges...
Nothing special to text about

delivery? yes... Papa John's pizza ada delivery service...
It would be a nice thing if you have their outlet within ur area 
So that u can make a phone call for delivery...
Alas, mine is far away.. x dapek nak nolong...
Should i crave for it, terpaksa la can pegi ke Sunway Pyramid or Time Square
Dari depan restoran