Search in Canteq's Blog

Monday, August 22, 2011

Resepi Sotong Goreng



Jom makan sotong goreng kunyit jom...
Bnda simple jek.. tp tayang jugak can ehehe..
xpela kan.. drp xde apa nak hapdet...

Slalu kalo masak haiwan laut berjenis sotong ni.. can suka perah limau nipis / kasturi sikit (sikit jek, x byk).. nak kasi kurang bau dia sket... Tp tgk pada stok kat umah lah... kalo xde, x masukkan jugak...
Tp kalo letak, lg best pada can.
Moh usha resepi can buat sotong goreng kunyit nih


Bahan2 (portion kecik je ni) :

- Sotong 2-3 ekor
- 1 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu garam
- Sedikit perahan air limau nipis / kasturi (sikit je)
- Bawang putih 2 ulas - diketuk
- Bawang besar 1/2 labu - dihiris
- Cili merah 1 tangkai
- Carrot - potong2 kan
- Cauliflower - potong2 jugak
- Baby corn - belah 2 dan potong memanjang


Cara2 :
  1. Sotong dibasuh dan ditoskan betul2 supaya x berair
  2.  Gaulkan sotong ngan serbuk kunyit dan garam
  3. Panaskan pan tanpa minyak
  4. Goreng sotong sekejap (dlm 1 minit gitu je, kalo lelama nnt dia kecut pulak) tanpa minyak - utk elakkan dia berair masa goreng nnt.
  5. Angkat, masukkan dalam pinggan
  6. Kemudian masukkan sedikit minyak ke dalam pan td
  7. Tumiskan bawang putih sehingga agak kekuningan
  8. Kendian masukkan pula bawang besar + cili merah
  9. Masukkan pula sotong tadi 
  10. Kacau sekejap
  11. Masukkan pula sedikit air perahan limau nipis / kasturi
  12. Kacau2 lagi
  13. Masukkan pula sayur2 an (carrot, cauliflower & baby corn) yg tlh dipotong td
  14. Kacau lagi lagi
  15. Dah masak smua, leh la angkat dan hidangkan




Wednesday, August 17, 2011

Samsung Galaxy S Plus i9001


Samsung Galaxy S Plus

Arini can rasa nak buat review pasal henfon lak... moh kita review sket pasal Samsung Galaxy S Plus... S plus is the upgraded version from S..

The main reason can leh sangkut ngan handphone ni sbb mr. husband nak sponsor... ehehe, so of course pilih yg betul2 bkenan di hati kan...

Another good reason... yg plg first sekali can tgk, of course lah sbb processor dia.. ye, dia pakai processor, yup, processor cam pc and lappy kita tu... Processor dia dah 1.4 GHz, compared to galaxy S yg cuma 1.0 Ghz... So far so good.. mmg laju, syok tenet...

Lagi satu yg sgt best sbb screen dia super AMOLED... sangat clear hokeh.. bkn lcd tau... dan sangat2 best jugak sbb skrin ni besar, 4 inci.. sng sket nak browse itu ini... nak zoom page, pics etc...nak buat keje guna ms office pon sangat2 lah boleh...

Camera pulak 5MP.. dah ok sangat dah... cuma yg kurang sket best pasal camera s plus ni xde flash huhuhu.. dah la can ni suka mengambik gambo... gamba kalo siang mmg ok xde problem... cantik jek di mata can.. cuma bila malam, kualiti kureng lah sket wpon kita leh buat night view... Tapi dia tetap ada auto and touch focus, and face dan jugak smile detection.. hikhik no worries yaw

Bateri so far okeh... dia pakai bateri Li-Ion 1650 mAh... Can buakan jenis yg kuat main game.. stkt browsing, chit chat, buat keje sometimes... so bateri tahan la jugak... 

Yup, ada accelerometer sensor utk UI auto rotate... so x kisah nk pusing phone ni camana2 pon.. dia akan ikut pergerakan... auto rotate horizontal or vertical.. Kalo time menaip mmg can perlukan horizontal view... kasi keypad tu besor sket...

Oppss... lupa pulak another big reason can angkut fon nie... disebabkan buil in memory dia dah 8gb, yg membuatkan can x pelu nak beli external storage lagi... sungguh syok rasanya... sbb 8gb dah cukup besar utk keperluan keje harian can buat masa nie


Lagi satu yg best pasal galaxy s plus nie... sbb dia support Adobe Flash Player... website leh view exactly cam kat pc.. xdela macam galaxy ace yg xleh nk view certain website or games yg memerlukan flash player nie.. best kan... 

So pada can galaxy s plus ni mmg sangat ok... sesuai utk diri can yg suka bertenet, bertweet, berchit chat, berblog, bekerja on the move, ber'cam', n sukakan samting yg laju serta x hang... processor dia dah 1.4ghz mmg x pnah hang.. unlike galaxy ace... huhu byk bezanye... pls jangan compare galaxy s plus ngan galaxy ace hokeh.. x sepadan langsung sbb itu bukan bandingan dia utk di compare...

Kat mesia, galaxy s plus ni baru jek sampai on july 2011.. sgt baru lagi.. even some telco shop pon tatau pasal kewujudan s plus nie... huhuhu...

Jadi kat bwh ni ada list of other features yg ada lam s plus nie.. sila lah usha ye...

- 4" Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
- Gorilla Glass display
- TouchWiz 3.0 UI
- Multi-touch input method
- Standard battery, Li-Ion 1650 mAh
- Proximity sensor for auto turn-off
- 3.5G & Video Call
- 5MP Camera
- Auto & Touch Focus
- GPS
- WIFI
- 1.4 GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255T Snapdragon
- Android OS, v2.3 (Gingerbread)

Tuesday, August 9, 2011

Resepi Sagu Santan Gula Melaka

Sagu Gula Melaka 
















My all time favorite!
Suka sgt makan sagu nie.. sedap.. rasa sejuk jek tekak kalo dapat makan... lagi2 kalo yg sejuk...
Kuar je dr fridge, taruk santan, taruk gula melaka sikit... hmm mengancam... sure bertambah2... 
Jom usha sket...

 Can suka buat kaler merah...
Sbb nak kasi naik seri wajahnye... ehehe


Nak resepi..? 
Ok, perlu ada 3 bahan ye... Sagu, santan, n gula melaka...
Tapi smua pon senang banget nak prepare coz smua main rebus2 jek

Bahan Sagu :
- Sagu 1 cawan
- Air untuk merebus sagu

Bahan Santan :
- 2 cawan santan
- 2 helai daun pandan
- secubit garam

Bahan Gula Melaka :
- 1 keping gula melaka
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan 

Cara2 :

Sagu
  1. Sagu dibersihkan dan ditos
  2. Masak air dalam periuk (agak2 ye sukatan, biar sampai semua sagu tu tenggelam)
  3. Bila air dah mendidih, masukkan smua sagu td.
  4. Sekali sekala kacau2 sket
  5. Sagu perlu dimasak sampai kaler dia jernih... kalo still nampak bintik2 putih tu, maknanye sagu lom masak lagi okeh
  6. Once dah masak, masukkan sagu tu ke dalam satu tapisan besar.
  7. Basuhkan dulu sagu tersebut - kacau2 sikit dgn sudu - utk mengelak sagu tu dari melekat2. (kalo melekat nnt x cantik, x nmpk bntuk bulat2 sagu tu.. n kalo makan pon rasa melekit je lam mulut).
  8. Bila dah ok, masukkan la dalam bekas kecik2 atau besar, berbentuk bulat atau apa saje...
  9. Then, simpan lam peti ais... kasi sejuk
Santan :
  1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama2 daun pandan
  2. Panaskan
  3. Kacau2 selalu, masak jgn sampai pecah minyak ye...
  4. Dah masak, angkat, simpan dalam bekas..
  5. Boleh jugak dimasukkan lam peti ais (optional)
Gula Melaka :
  1. Gula melaka dipatah2 kan...
  2. Kendian dimasak bersama2 daun pandan dan air
  3. Kacau2 sehingga menjadi cecair...
  4. Dah masak, tapis dan sejukkan
Bila dah siap semua ketiga2 bahan tadi (sagu, santan, gula melaka), bolehlah dihidangkan... 
  1. Letakkan sagu didalam mangkuk
  2. Tuangkan santan 
  3. Tuangkan juga gula melaka ke atasnya
  4. Nikmatilah kelazatannya yg mampu menyejukkan tekak anda




Sunday, August 7, 2011

Papa John's Pizza

Suka makan pizza ye uols?
iols ponnn... sedappp kan.. apelagi bila bercerita time bulan posa nie...

ok arr.. meh kita review sket pasal restoran pizza Papa John's...
Best tak? kalo tanya can ... papa john's pizza ni mmg antara yg can akan rekemen kan kat kawn2 la...
eh bukan kat kwn2 je.. kat sedara mara, mak apak mertua pon can rekemen jugak...
Most of the dishes mmg sesuweiii ngan citarasa can

Sbb apa? Sbb crust dia ok? yup.. crust best, wpon mungkin bukan yg terbaik...
Tapi paling best cara serving dia... lain dari yg lain... ada appertizer cili .. ha ada bran? ehehe... ada dipping cheese and tomato puree.. sedapp gilos... Pizza pon sedap hape.. not bad... ada yg sgt sedap pada pengamatan lidah, tekak, n perut can...

ahhh cakap byk pon x guna... baik kasi usha picca je... 

moh kita nengok gambo main dishes dia.. pizza

Yg kat atas ni pizza Super Papa's... 
Sedapppp!
Topping banyak, cheese pon memukau... 
Size pizza yg available kat restoran ni : 6" 9" dan 12"
Got normal n thin crust... Tapi Papa John nye thin crust x senipis domino punya lah ye...

Again the Super Papa's pizza yg sedap itew...
Above here is Hawaian Papa Pizza....
Okeh.. nice... sedap jugak bg can...


Pemandangan hawaian papa pizza dari dekat
 Yg atas nie? Nampak cam x berapa best sgt kan...?
Topping x sekata kot... pastu kaler lak smua dul ajek...
Ni All The Meats pizza
Memang smua pon meat meat lah

 
 Tapi bila dipotong.. dan dilihat dari dekat.. mmg agak menggiurkan pizza all the meats nih...
Bagi can.. rasanya ok ok sajerk...
Not so awesome... maybe sbb can bukan penggemar tegar daging lembu kot...


This are the dipping sauce + chili appetizer...

 ------------------------------

Jom usha side dishes lak...

Waaweee... yg kat atas ni adalah Spicy Chicken Skewers...
Hmmm not bad... sedap gak nih...
Hmm... mushroom soup... not so nice to me...
I think it's too creamy
The bread sticks...
Rangup ... n it tastes nice
Only 1 word to describe this salsa chicken wings... SEDAPPP hokeh!
The taste is just awesomeee
Xtau nk describe...
Kalo dulu can mmg gile makan spicy chicken wings kat pizza hut...
but this one lagi best!
I rate this as 'a must try'

 
Please take a closer look at this awesome chicken wings
X tahan tgk pic dia... 
wpon nampak comot tapi rasa mmg superb

 
Potato wedges...
Nothing special to text about

delivery? yes... Papa John's pizza ada delivery service...
It would be a nice thing if you have their outlet within ur area 
So that u can make a phone call for delivery...
Alas, mine is far away.. x dapek nak nolong...
Should i crave for it, terpaksa la can pegi ke Sunway Pyramid or Time Square
Dari depan restoran


nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity