Search in Canteq's Blog

Monday, May 27, 2013

Cuti Cuti Bandung - Part 5

Tangkuban Perahu Bandung


walahweiii.... caner leh lupa ni
dah berkurun tinggalkan entry bercuti di bandung - Part 4 dan harini baru teringat, dan jugak baru ada masa nak hapdet next entry... sori la ye kawan2, kadang2 kebizian boleh membuatkan kita jadi pelupa... ececeh macam ramai sangat yg dok tertunggu2 nak baca waahahaha

takpe, apa pon can tetap nak sambung kisah merantau di bumi bandung itu hari... ni dah masuk part 5. Apa yang can buat seterusnya?

KISAH2 SEBELUM DAN SELEPASNYA :

Cuti Cuti Bandung Part 1
Cuti Cuti Bandung Part 2
Cuti Cuti Bandung Part 3
Cuti Cuti Bandung Part 4
Cuti Cuti Bandung Part 5
Cuti Cuti Bandung Part 6 

Entry yang ke5 ni sebenanye adalah hari ke4 kami disini.. Hari ni plan nak pegi jalan2 melawat kawasan, pegi ke TANGKUBAN PERAHU (TP). iyerla semua orang ckp kena pegi, kena pegi... so dah alang2 kat bandung kan, baik la pegi wpon sekejap ihihihi... rezeki kami baik memandangkan tp yang sebelum ni tutup (sebab aktif) te;ah dibuka semula.

Bangun awal2, makan bekpes then kol 7.30 am camtu dah gerak ke sana. Jalan dia awal2 biasa jek bila dah atas2 tu berliku2 sikit, tapi sikit jek likunya.. xdela cam nak pegi fraser hill, cameron semua tu... ilek je. So nak masuk kena bayar - charge per head, tapi can sgt2 lupa berapa caj nye. Masuk, parking, dan hmmmm masa nak kuar dari avanza (supir) tu dah berduyun2 peniaga dtg kerumun. Hadeihhh sejak bila aku jadi retis nih... adoila rimas sungguh.

cakap byk memang x guna ihihi, so layan kan piccas je lah ye

 Dah sampaiiii


 Cantik je view ni, dengan rumput2 hijau dan kayu2 yang luntur warna

 Antara tempat yang mnjadi perhatian pengunjung untuk mengambil gambar snap snap
 itulah dia.. kawah gunung berapi aka tangkuban perahu
ada bau belerang/sulfur (wpon tak kuat)

Tak lama pon kiterang kat tp ni, sbb xde la apa sgt kat sini melainkan amik2 gamba tanda kita dah sampai ekeekek, then pusing2 tgk kedai2 souvenir
kedai souvenir mmg byk kt atas ni, sesuai sgt kalo korang nk cari souvernir utk bg kat member2 or sanak saudara... tshirt bandung and TP pon byk gak... cumaaaaaa
tak tahan mak aiii ngan rega nye.. memula derang akan letak kaw2 punya mahal.. tapi kita pon jual mahal gak la... jgn dilayan pastu sure dierang akan oanggil blk utk offer ngan lower price...

can xdela beli byk sgt souvenir kat sini, just beli purse kecik cute mute jek.. comel sgt can rasa

Souvenirs beli dari Tangkuban Perahu Bandung
 O ye lupa nak inform.. can x beli pon apa2 barang dari penjaja2 yang dok follow tu, mmg can x layan habes. Can pegi beli kat kedai2/gerai yang ada kat situ senang sikit... rimas la asyik nak ikut jek.. kat pasar baru ngikut, kat depan factory outlet ikut, kat TP pon nak ikut jugak? haih penat... kita yang penat tau bukan derang.. sbbnye panat nak ckp xnak, and penat nak buat2 tak nampak :( sigh

------------------

Dah tamat cerita TP
balik je dari TP kami pon gerak keluar
on the way tu kiterang singgah jap kat strawberry farm ( x ingat langsung nama dia apa tapi yg penting tempat petik strawberry la)

Strawberry farm kat bandung

Haaa... nampak tak ada orang yg tgh berdirin duduk tu?
kat sini pon ada org follow2 jugak ye kawan2 ahahahaah aku nak pengsan, merata2 di follow hokeh
tapi yg ni derang jual buah2an gitu
so agak menarik perhatian can
Benda yg dijual  adalah berries hokeh, dan harganya murah!!
(kalo nk compare ngan supermarket kat msia la ehehehe)
Ada black ada red waahhh sedapnye nmpk
Nak tengok ke rupanye?

Nahhhhhh ni dia..

Berries yang di jual kat strawberry park ni

Merah ni my hubby suke.. manis sgt

Black ni can suke sangat... manis gak tp dihujung2 tu ada rasa masam (tp bukan masam betul just dihujung lidah jek.. tapi x terlawan ngan rasa manis dia tu - sgt sedap hokeh)
Penjaja tu tgh mengambil stok blackberry dari kotak dia

Yang dibeli... IDR100,00 untuk 4 bekas
Tips :
Jangan beli awal2 semasa baru turun dari keta... 
sbbnye bila dah last2 kita dah nak balik dia kaan offer kaw2 punya harga ye... boleh dpt sampai 6 bekas untuk 100,000.. nyesal betol beli awal2 huhu

 So berbalik ke tujuan asal... asalnye singgah nak tgk strawberry (ala jakunnye aku strawberry pon nk tgk ahaha)
Mmg xnak picking pon, sbb x rajin nk masuk kebun dia tu

strawberry farm
so tgk je la buah2 yg dah dipetik... hmmm terus hilang rasa nk membeli
sbbnye nmpk kotor la... tgk la bekas tu
can faham derang xleh basuh buah yg dah dipetik tapi kot ye pon lap ke apa ke bekas tu
And kalo dah petik tukar le bekas yg lebih elok sikit utk display kt customer huhu
So terus je la kiterang gerak keluar dgn membawa 4 bekas berries ehehe

Strawberry yg dah dipetik... See kotor kan bekas dia

 So on the way balik kiterang plan nk singgah mkn
So supir suggest utk try makanan sunda yg mmg otw (mknn sunda lagi?? iyup xpe, coz i luv it sedap hokeh)
So dia stop kat restoran De Seuhah D' Lada
 
Restoran De Seuhah D'Lada Bandung
Menarik jugak restoran ni... looks classic and classy ehehe pepandai je aku
Memang nmpk interesting dgn pondok2 makan yg ala2 tradisional tu
 
Cantik kan pondok2 dia?
 So apa lagi order la kan... nak tgk menu2 dia?

Menu2 yang ada.. price dia leh tahan


So kami order sate goreng (macam dlm gambar yg atas sekali tu) Ianye bukanlah satay macam satay cucuk kat msia kita ni, tapi daging sapi (daging lembu ek) yang dimasak dgn sos apa ntah... Then kiterang jugak order jugak Ayam Ngumpet 1 ekor (pon ada dlm menu yg pertama kt tas tu)... dan Sup Ikan Gurame and sayur Kangkung Goreng... Plus sambal cili hijau

Sate goreng dan sup ikan gurame
ikan gurame tu ikan talapia kalo x silap 
Hubby suka sate goreng tuh dia ckp sedap.. can biasala.. dagin2 ni kureng sikit, tak try langsung pon

Ayam ngumpet
Hah... tu dia ayam ngumpet 1 ekor, nasib baik bukan ngumpat
mak aiiii sedap betul hokeh
seekor pon sikit je sebenanye, ayam2 kat indon kan mmg kecik2, macam spring chicken jek saiznye
rasa dia sgt sangat sedap! i like, derang perap ayam tu then goreng dgn daun pandan and daun limau purut.. perghhh mmg terbaik.

Kangkung Goreng
Rasa sayur ni okla.. not bad

Sambal cili hijau yang sedap
 
Then apalagi.. nasi putih lah
 
Otak otak bandung
 Otak2 ni kaler dia putih and dia macam kenyal2 liat
Rasa dia lbh kurang macam kopok leko
can cuma rasa sikit je sbb x suka makan otak2
Yang ni mmg derang akan letakkan je atas meja, so nnt dia akan kira berdasarkan jumlah yg kita makan


Surau pon ada kat restoran de seuhah d' lada ni
 Kalo rasa taknak stop byk2 kali leh la terus solat kat sini jugak
Surau dia bersih, tandas pon ada a few... senang jugak

So.. itu je la dulu yawww daaaaa

*******************

p/s : yang sebenonye, lepas balik dari jalan jalan kat taman wisata alam tangkuban parahu, makan2 segala, kiterang pagi ke pasar baru untuk kali yg ke2... sebabnye, masa ada byk lagi, baru kol 4 pm, kedai2 pon byk lagi yg bukak, plus can rasa cam nak tambah beli kain selai dua lagi ehehehe

tapi pics untuk pasar baru dah letak dalam entry yg lepas, so xyah letak lagi la eh...
kalo nak tengok jugak, sila refer link part 4 ni :
Cuti Cuti Bandung Part 4


Daaa.....



nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity