Search in Canteq's Blog

Friday, March 30, 2012

Telur Masak Asam

Telur mmg salah satu feveret can...
dah la sedap.. masak apa pon sedap... pastu simple lak tu.. xyah nak buang2 tulang or siang2... huuu mudahnya hidup bersama telur hikhik

telur masak asam canteq.blogspot.com

Untuk menu arini can masak telur masak asam.. resepi org sabah katanya...
iye la kot.. can pon kawan can yg bgtau... tp kawan yg ajar resepi ni org kedah, bkn org sabah hehehehe
Yg kawan can ajar tu masak asam guna ikan.. tapi dia ada mention, nak guna telur pon boleh... waaahh apa lagi... rasa teruja nak terai 

Jadi experiment pon bermula... daaaaa


Utuk bahan2 nye x banyak... (cuma can je ada tmbah kasi byk bahan sket hihihi) simple aje nk buat nye... tapi resepi ni dah diolah mengikut sesuka ati dan perasaan ye.. harap maklum... member pon x kisah can nak menderhaka, dah bgtau dia awal2 dah ahahaha

Mari ushaaaa

Bahan-Bahan :

1. Telur (yg pastinya) - can gunakan 2 bijik je
2. Asam jawa xtra (ni kes malas nak perah memerah asam jawa yg ada biji tu)
3. Bawang merah 3 ulas - dimayang jek
4. Bawang putih 2 ulas - dimayang jugek
5. Bawang besar 1/3 - dipotong
6. Garam
7. Gula
8. Cili besar - dipotong2 
9. kulit limau kasturi dihiris nipis (memangg... ini adalah tambahan can semata2, xnak taruk pon xpe)
10. Cauliflower - dipotong2 (ni pon can saje tambah, sbb tgk kuah dia kosong cenggitu jek cam x sronot pulak hehehe)

Resepi telur canteq.blogspot.com

Kalo dah ready ngan smua bahan2 yg kat atas tuh, leh le kita mula memasak
Cara-Cara nya :

1.  Panaskan sedikit minyak
2. Gorengkan telur sebijik2 - buat telur mata
3. Angkat dan toskan minyak
 Then:
1. Gunakan minyak yg sama
2. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau
3. Masukkan asam jawa yg telah dicampur ngan air
4. Kacau2
5. Tunggu sehingga mendidih
6. Leh la dimasukkan pulak cauliflower yg telah dipotong tadi tuh
7. Masukkan garam n gula secukup rasa
8.  Masukkan pula bawang besar + cili merah yg telah dipotong2
9. Masukkan telur yg dah digoreng tadi
10. Tutup api dan hidangkan dengan menabur hirisan kulit limau kasturi

 Bahan2 tu tabur jek atas telur tuh masa nak hidangkan

Paling best bila mkn nagn nasik panas
rasa dia masam2 sket, but nice on my throat (ahahahaha)

Wednesday, March 28, 2012

Tau Miu Goreng Tomato

Korang suka makan sayur ni x? Tau Miu... comel kan nama dia...
sayur ni pon mmg cumil2 jek... halus halus gitu kekdahnye

caner can leh dapat resepi nie?
aritu can tgk afc... ada satu celeb chef tu masak camni... 
nmpk sedap lagi mudah
makanya bila ada perkataan 'MUDAH' kat situ, dgn automatik nya can akan berminat.. ehehe
makanya can pon terai la... sedap gak ah... especially bila tergigit2 tomato2 hancur tu... sedappp

Mari usha resepi  mudah ni ekkk... bahan2 nye pon sikit aje, xyah nk risau2 x cukup bhn ke hape

Bahan-Bahan :
1. Sayur Tau Miu of course - xyah potong x yah buat apa... haa..seneng sungguh keje
2. Buah tomato 1/2 biji - di dadu
3. 3 ulas bwg merah - didadu halus
4. 2 ulas bawang putih - pon didadu halus gak
5. Sedikit garam

bahan2 yg telah didadu
 Cara-Cara nya:
1. Panaskan sedikit minyak didalam pan
2. Tumiskan kedua2 jenis bwg yg telah didadu halus tadi


3. Bila bawang dah agak garing, masukkan pula tomato dadu


4. Kacau sektika sebelum dimasukkan pulak sayur tau miu tuh
 

 5. Gaul2 kan sayur dgn bhn2 tumis tadi
6. Kalau perlu masukkan sedikit air masak.. tp jgn banyak sbb nnt air sayur pon akan kuar jugak
7. Perisakan sedikit dgn garam
8. Settle...

Sayur Tau Miu Goreng Tomato - Canteq.blogspot.com


Inilah dia sayur yg dah siap dimasak.... daaaaaa....

Monday, March 26, 2012

Ayam Masak Kicap

Ayam Masak Kicap Sedap Mabelesss...



















Few days back dapat le can amik cuti... dan dapat le jugak can mengasapkan dapur kat umah ni ehehe
Belek2 fridge... tgk apa yg ada...
Ayam ada... tgh dok pk2 nak masak apa.. nak masak apa... last can kopek bawang
then terus buat ayam masak kicap
peberet en. suami ni.. pon peberet adik laki can jugak... 


Resepi versi canteq :

Bahan-Bahan :
1. Ayam (potong sesuka hati anda)
2. Kicap (sudah semestinya.. dah nama nye pon masak kicap kenn)
3. Bawang merah 5 ulas - ditumbuk / blend
4. Bawang putih 2 ulas - ditumbuk / blend
5. Halia - sikittt je - ditumbuk / blend
5. Cili kisar 2 sudu
6. Sos tiram 1 sudu
7. Sos tomato 1 sudu
8. Bawang besar - dipotong2
9. Cili besar - dipotong
10. Serbuk kunyit
11. Garam
12. Cauliflower

Cara-Cara Nak Membuatnye :
1. Ayam disapu ngan serbuk kunyit and garam sedikit
2. Goreng sehingga masak
3. Angkat dan masukkan ayam dlm mangkuk
4. Gunakan sedikit balance minyak yg digunakan utk mgoreng ayam tadi
5. Tumiskan bawang merah + bwg putih + halia (yg telah ditumbuk) sehingga kekuningan
6. Masukkan pula cili giling tadi
7. Tumis sehingga pecah minyak
8. Kemudian masukkan pula kicap
9. Masukkan juga sos tiram + sos tomato
10. Kacau2
11. Masukkan pula ayam yg telah digoreng tadi
12. Masukkan pulak cauliflower yg dipotong
13. Kemudian baru masukkan bawang besar serta cili besar yg telah dipotong tadi
14. Gaul2 kan seketika
15. Angkat dan hidangkan

** Garam n gula dah x perlu lg dah... sbb ayam dah masin, serta kicap pulak dah manis
daa.....


nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity