Search in Canteq's Blog

Tuesday, July 31, 2012

Telur Masak Sambal Kantan

Sambal Bunga Kantan
 
Jalan2 bulan posa ni... terjumpa lak resepi sambal bunga kantan nih
waaa.. nmpk menarik gak eh... x penah can mkn sbl ni tp menarik utk diterai
so can pon apply la kat telur.. wpon resepi asal dari noorsha guna utk ikan...
 so bila ikan ditransform kpd telur, of course la resepi beza sket sbb can x letak garam kunyit kat telur tu heh :D

So ni lah dia sdikit sebyk resepi yg can olah aka repair aka memandai2
ada beza dr sgi pgunaan cili, belacan, etc
sila la layan

Bahan-bahan :

 - Telur Rebus - dikupas kulit n digoreng
- Cili padi 6 tangkai
- Cili Besar 2 tangkai
- Bawang merah 6 ulas
- Bawang putih 2 ulas
- 1 batang serai
- 1 kuntum bunga kantan - diracik halus
- Asam keping - 1
- Garam
- Gula

 
Cara - cara nye :
  1. Bawang merah n bawang putih dikisar
  2. Cili padi n cili besar dikisar jugak (asing)
  3. Panaskan minyak, tumis bawang dulu sehingga kekuningan
  4. Masukkan pulak cili kisar td
  5. Taruk serai 
  6. Kacau n masak sampai pecah minyak
  7. Masukkan pulak asam keping
  8. Masukkan pulak garam n gula
  9. Masukkan hirisan bunga kantan tadi
  10. Kacau sekejap je n terus tutup api
 Daaaaaaaa

 

Tuesday, July 24, 2012

Sambal Ikan Bilis Petai Yummmyyy


 
 Pegi pasar malam 4-5 ari lepas npk byk org jual petai... waahhhh ini kalo buat sambal ni sedap nih
so can pon rembat lah satu ikat... pestaim seumur hidup beli petai sdiri
kalo dulu mak atau nenek jek yg beli
so skang da besau panjang, dah ada family sdiri, merasa la buat smua bnda sdiri kan

Sambal Petai


 Bila dah belitime weekdays tuh... mmg kna tgu weekend lah nk masak jwbnye
weekdays ni can mmg jrg masak.. kalo masak pon yg simple2 jek.. mls nk menumis2 sambal bagai... jenuh nk mnunngu nnt

So semalam, can pon mula la operasi memasak sambal ikan bilis petai nih
so ni resepi can...

Bahan-bahan :

- Ikan bilis
- Petai yg telah dikopek n dibelah dua (xnak belah pon xpe je)
- Bawang merah kecik 8 biji
- Bawang putih 3 ulas
- Cili kering
- Asam keping 1 kpg
- Gula
- Garam

Cara - Cara Menyediakannye :

1. Bawang merah + putih dikisar
 Cili kering dikisar asing
2. Gorengkan ikan bilis

---------------------------------

3. Panaskan minyak
4. Tumiskan bawang yg tlh dikisar td sampai kekuningan
5. Masukkan pulak cili kering yg telah dikisar
6. Masak hingga pecah minyak
7. Masukkan asam keping
8. Masak lagi hingga cili garing
9. Perisakan ngan garam n gula sesedap rasa
10. Then masukkan pulak all the petai yg tlh dikopek td tu
11. Biarkan sekejap, and tutup api
12. Tuangkan sambal ke tas ikan bilis yg tlh digoreng tadi
daaaaaa

Sambal Ikan Bilis Petai


Monday, July 23, 2012

Murtabak Mini ~ Sedapnye


Murtabak Mini
 
Puasa da masuk ari ke3... hmmm sronok kan bln ramadhan ni
Byk bnda2 yg xde sblm ni akan ada time bln ramadhan 
Like bazaar ramadhan, terawih, ayam percik dijual merata2, ayam golek pon sama, murtabak pon sng nak cari xyah tgu pasar malam, bunga api pon ada yg da start main (waahhh awal sunnguh derang nie), dan sahur!

Talking about this holy ramadhan.. kebetulan start posa ari sabtu... ujung minggu so i can cook
craving for murtabak, so can pon buat lah murtabak mini
buat simple2 jek... kuah dia can buat kuah bawang kaler merah... ni pestaim can buat kuah bawang merah ni... slalu mkn ngan kari je tapi almaklumlah bulan puasa teringin nk mkn lain dr yg lain ihik...

mari usha sket... menjadi ke x menjadi murtabak mini can


Nak menyenangkan keje, can pakai kulit popia jek ehehehe
guna yg saiz kecik tu... senang
lgpon can mmg x reti nak buat kulit popia sdiri
Bahan-bahan :

- Kulit popia
- Isi Ayam - dicincang
- Kentang - potong dadu
- Bawang merah 3-4 ulas - dadu halus
- Bawang putih 1 ulas - dadu halus
- Serbuk kari - gaulkan ngan air
- Sedikit serbuk ketumbar (sikit sgt, just hujung2 sudu jek)
 - Garam
- Serbuk pati ayam 
- Gula merah

Cara-caranye :

1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bwang merah + putih yg dah didadu halus tadik
3. Bila dah kuning2 sket, masukkan serbuk kari yg dah digaul ngan air
4. Sila masak sampai pecah minyak
5. Masukkan serbuk ketumbar
6. Masukkan kentang
7. Kacau2 jap pastu masukkan plak isi ayam
8. Kasi rasa sket ngan garam, gula, n serbuk pati ayam
9. Dah agak masak smua tu, angkat n biar dia sejuk (jgn terus gulung dlm kulit popia tu)
10. Bila inti tadi dah sejuk, bentangkan kulit popia n letak inti kat atas, pastu lipa bntuk 4 segi
can mulakan cari bucu utk membentuk segiempat nih
11. Then, amik satu pan, letak sikit jek minyak (ala2 ada je)
12. Letakkan murtabak yg dah diisi ngan inti tadi dalam pan tu... 
13. Terbalik2 kan murtabak tu.. agak2 dah golden2 gitew, sila la angkat


Oppssss lupa... cara2 nk buat kuah bawang yg kaler merah :

Bahan-bahan :

- 3-4 bijik bawang merah kecil - hiris2
- 1/2 bijik bawang putih
- Cuka makan
- Garam
- Gula

Cara2 nye :
- Letak bawang dalam satu mangkuk kecik
- Tuangkan cuka 
- Masukkan gula n garam secukup rasa
- Biarkan 2-3 jam, nnt merah la tuh
- Tp sbb can xde masa nk tgu lelama, can letak sikit sirap ros (1/2 teaspoon jek hokeh..)

Murtabak Ayam Mini

Daaaaaaa....


Monday, July 16, 2012

Grilled Chicken Breast.. Ooppps Dada Ayam Panggang



Grilled Chicken Breast

Ayam bakar aka panggang aka grilled (atau apa2 je yg seangkatan) hah smua tu mmg feveret kat umah ni... Kalo ada dada ayam aka isi ayam... better grilled jek... xyah buat pencicah pon komfem laku n licin...


So apa yg can taruk perisa kata ayam ni kali ni?
Utk kali ni punya, can guna :

Bahan-bahan :
1. Sedikit kunyit (0.5 cm jek)
2. Halia (1.5 cm)
3. Bawang putih (3 ulas)
4. 1 Batang serai
5. Sos tiram
6. Garam
7. Sedikit gula (sgt2 sikit ye.. just nk balance kan rasa jek)

 

Cara-cara nye :

1. Just panaskan grilled pan (or pan biasa pon boley) ngan sikit butter (minyak pon ok)
2. Letak isi/dada ayam yg dah diperap 3-4 jam
3. Grill lah sampai masak
4. Angkat.. hidangkan

 Kekonon tgh rajin siap can buat turn vegetables lagik... miahahaha
alemak abes la trademark aku yg sukakan bnda2 mudah lagi senang
(eh sape plak kata buat sayur turn ni susah)

Ayam Panggang

Daaaaa...


Wednesday, July 4, 2012

Casserole Luminarc FREE!!

Luminarc Free

Tengoklah Casserole Luminarc design Jacinthe kat atas tu... 3L punya size
Free jek can dapat tu.. hehe
waahhh cam x caya jek kan.. sapa la yg baik ati sgt nk kasi can.. dah la design kaler pink plak tu.. hish cam tau2 jek can suke

so ni lah kisahnye :
Balik dari worliday kat Singapore aritu, sampai jek umah... spt biasa hubby bukak pagar n mesti akan check post box
Sbb rumah pon da tinggal lama... 5 ari tu kira lama lah kan ekeke
Ada la 2 surat utk can... satu astro, satu lagik ada tulis label Berita Publishing


Erk.. surat apa plak ni.. so can pon bukak la n baca header dia... mmm mmg berita publishing yg antar
and ni lah isi surat tuh... 


o00oo0o... from Anjung Seri rupanye... wahhh nak kasi can hadiah kee.... eeeee i suke i suke... loike sgtt
Hati can terus pink abes time tu.. ye lah, dpt menda pree kan... sapa x suka...

Tapi yg can agak kompius.. bila tgk tarikh tubln Mac... aik by d time can receive surat tuh bln 6... tgk kat envelope pon, cop dari pos msia pon 6/6 hmmmm can kat sgapore lagik masa tu... so mana satu date yg btol... collection date pon sampai 16 April jek dia tulis.

So, esoknye can pon call la tanya the person in-charge, boleh collect lagi ke.. still valid ke blablabla... So mmg boleh sbb derang kata mmg derang yg lmbt pos sbb x cukup staff... ooo ok so lega la kan

Tapi lepas can call tu... x jadi2 jugak nak pegi ngambiknye... hmmm tangguh punya tangguh last2 smlm can pon pg jugak ke sana... so semalam dengan senang hatinya can kuar jap time lunch pegi ke old klang road tuh carik berita publishing... mmg senang gile nk jumpa sbb ada mr. gps ehehehe... thank to you sygic

Rupa paras kat reception. Sampai jugak ke Berita Publishing akhirnya... x sabar nak collect casserole ku!
 So dapat la satu kotak aka 1 casserole utk di bawak balik umah
Walaupon x sama dengan design casserol yg sedia ada kat umah... tapi yg penting kaler sama... PINK!
So kalo nk hidangkan sekali dgn yg dah ada pon, x la nmpk pelik sgt
Dan yg laaagiiii penting... FREE
Rasa berbaloi sangat
Thank you Anjung Seri!

Casserole Jacinthe from Luminarc

Alhamdulillah rezeki...



nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity