Search in Canteq's Blog

Monday, July 23, 2012

Murtabak Mini ~ Sedapnye


Murtabak Mini
 
Puasa da masuk ari ke3... hmmm sronok kan bln ramadhan ni
Byk bnda2 yg xde sblm ni akan ada time bln ramadhan 
Like bazaar ramadhan, terawih, ayam percik dijual merata2, ayam golek pon sama, murtabak pon sng nak cari xyah tgu pasar malam, bunga api pon ada yg da start main (waahhh awal sunnguh derang nie), dan sahur!

Talking about this holy ramadhan.. kebetulan start posa ari sabtu... ujung minggu so i can cook
craving for murtabak, so can pon buat lah murtabak mini
buat simple2 jek... kuah dia can buat kuah bawang kaler merah... ni pestaim can buat kuah bawang merah ni... slalu mkn ngan kari je tapi almaklumlah bulan puasa teringin nk mkn lain dr yg lain ihik...

mari usha sket... menjadi ke x menjadi murtabak mini can


Nak menyenangkan keje, can pakai kulit popia jek ehehehe
guna yg saiz kecik tu... senang
lgpon can mmg x reti nak buat kulit popia sdiri
Bahan-bahan :

- Kulit popia
- Isi Ayam - dicincang
- Kentang - potong dadu
- Bawang merah 3-4 ulas - dadu halus
- Bawang putih 1 ulas - dadu halus
- Serbuk kari - gaulkan ngan air
- Sedikit serbuk ketumbar (sikit sgt, just hujung2 sudu jek)
 - Garam
- Serbuk pati ayam 
- Gula merah

Cara-caranye :

1. Panaskan minyak
2. Tumiskan bwang merah + putih yg dah didadu halus tadik
3. Bila dah kuning2 sket, masukkan serbuk kari yg dah digaul ngan air
4. Sila masak sampai pecah minyak
5. Masukkan serbuk ketumbar
6. Masukkan kentang
7. Kacau2 jap pastu masukkan plak isi ayam
8. Kasi rasa sket ngan garam, gula, n serbuk pati ayam
9. Dah agak masak smua tu, angkat n biar dia sejuk (jgn terus gulung dlm kulit popia tu)
10. Bila inti tadi dah sejuk, bentangkan kulit popia n letak inti kat atas, pastu lipa bntuk 4 segi
can mulakan cari bucu utk membentuk segiempat nih
11. Then, amik satu pan, letak sikit jek minyak (ala2 ada je)
12. Letakkan murtabak yg dah diisi ngan inti tadi dalam pan tu... 
13. Terbalik2 kan murtabak tu.. agak2 dah golden2 gitew, sila la angkat


Oppssss lupa... cara2 nk buat kuah bawang yg kaler merah :

Bahan-bahan :

- 3-4 bijik bawang merah kecil - hiris2
- 1/2 bijik bawang putih
- Cuka makan
- Garam
- Gula

Cara2 nye :
- Letak bawang dalam satu mangkuk kecik
- Tuangkan cuka 
- Masukkan gula n garam secukup rasa
- Biarkan 2-3 jam, nnt merah la tuh
- Tp sbb can xde masa nk tgu lelama, can letak sikit sirap ros (1/2 teaspoon jek hokeh..)

Murtabak Ayam Mini

Daaaaaaa....


No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity