Search in Canteq's Blog

Sunday, June 30, 2013

Restoran Ikan Bakar Kuala Selangor

Bila teringin nak makan seafood, ikan bakar etc sesekali teringin nak mkn kat tempat yg lebih jauh 
ehehe selera ni macam2, tambah pulak bila dah dekat ngan bulan puasa ni

Jom makan seafood - Restoran Ikan Bakar Kuala Selangor

so lagi sekali can nk review dan tayang sikit sebyk foods kat medan ikan bakar jeram, kuala selangor nih
Kalo dulu can dah penah review pasal restoran ni kat SINI

So ckp byk pon tak guna, meh la usha piccas sikit

Simpang masuk ke Medan Ikan Bakar Pantai Jeram
Nampak tak signboard kuning tu?  Ha... follow jalan tu ye, masuk ke dalam sikit dlm 500meter terus jumpa kedai ni...

Medan Ikan Bakar Pantai Jeram
 Bila nampak je signboard macam kat atas ni, maka udah sampai le tu. Sila lah cari parking ye tuan puan.
Diingatkan org mmg ramai sangat kat sini especially weekend

Udang Goreng Bercili
 Udang goreng bercili ni sebijik sama cam kuah yg derang gunakan untuk ketam goreng cili
(tapi this time can x order pon ketam, kalo nak tengok menu ketam goreng cili, SILA KE ENTRY LAMA)
Ikan Siakap Bakar
Siakap bakar ni sedap, mmg sedap almaklum la ikan fresh kan... cuma sos cicah aje la yg tak best
Ada 2 jenis pencicah, satu sos kicap satu lagi ala2 sambal belacan
Tapi bagi can, dua2 pon x sedap huhu
Sos derang taruk kat dalam jug macam kat dlm pic kat atas tu
Sotong Goreng Tepung Rangup
 Ni lah dia my favourite.. sotong goreng tepung rangup!
Sedap sangat2... dtg ke sini pon sbb teringat2 kat sotong celup tepung ni lah
Sangat2 sangat sedap hokeh.. mmg mabeles... yummeh
Tapi sos pencicah dia tetap jugak tak sedap huhuhuhu.. Cair dan tak secukup rasa
derang ni mmg fail bab buat2 sos ni uhuk
 
Kerang bakar
Kerang bakar pon ada... as usual tetap di order
Rasa? Ala... standard kerang bakar kat tempat2 lain jugak ehehehe
Takde la apa yg special sgt tentang kerang bakar ni.. ok ok je

Try to believe
Ni lah dia total harga untuk 2 orang makan, eh silaps, 2 stgh orang kot ahahaaha
To me, it worth driving sejauh itu...
Most of the foods mmg sedappp.. cuma sos aje yg kureng


Opsss.. lupa, entry lama pasal Medan Ikar Bakar ni ada kat SINI ye dearies

Daaaa.....


Wednesday, June 5, 2013

Cuti-Cuti Bandung Part 6 - Jom ke Trans Studio !


Hmm... dah masuk part 6, maknanye hari ke5 kami lah...
And orang yg paling happy harini of course lah my little boy kan... kalo sebelum2 ni bosan dia dok melayan baju2 sulam kat pasar baru yg ramai orang dan agak panas, tangkuban perahu yg sekadar boleh tgk2 je, direct factory outlet (DFO) yang menjual pakaian2 dan tiada mainan (mainan ada tp mummy nye tak tunjuk ahhaha), so today will be different.. kesian dia, if sebelum ni dia temankan mommy, today mommy pulak yg temankan dia main2 eheheh

Hari ni jugak sebenanye our check out day... Flight kol 6.30 pm (asalnye kol 4.30 pm, tapi biasalah air asia, reschedule! Takpela, at least ada masa sikit nk berjimba2 and tak la terkejar2 sgt) 
So brg mmg can dah kemas siap2 pada mlm nye, Pagi2 bangun subuh, then pegi bfast. Lepas bfast call hotel mintak late check out... and derang kasi je

So apalagi, Trans studio dah sah2 kat sebelah Trans Hotel kat tmpt kami stay ni je... Jalan x sampai satu jengkal pon da sampai ahahahaa melampau tol perumpamaan aku...

Layankan gambar2 aje lah ye.. memang byk pics ni... dalam byk2 entry pasal percutian ke bandung i, entry part ni lah yg plg byk gambo nye... 

Trans Studio Bandung
 Keluar jek pintu hotel belah tepi mmg terus nampak landmark trans studio ni... yg tu dia punya roller coaster ek... agak tinggi jugak la... but my hubby jek yg naik.. can as usual x berapa confident nak main bnda2 tinggi menjunam neh... ahahaha
According to him, biasa2 je le, xde la thrill sgt

Nampak ada satu group of people yg pakai white shirt tu baru turun dari bas...

Laluan nk ke tempat membeli tiket
 Since iterang pegi on Saturday, so rega tiket mmg mahal lah kan... 
normal price RP150,000 jek tapi weekend ni naik jadi RP250,000 homak aiiihhh tu dia sekali naik sampai RP100,000 ko... Berbaloi ke tidak? 
Hmmm x berbaloi sangat sebenanye.. mmg overpriced tp disbb kan ini je lah satu2 tmpt yg fun kat bandung ni, so masuk je lah sbb niat mmg nk hiburkan si kecik tu.. Kenapa can ckp overpriced? Sbb byk ride yg tutup - under maintenance!!!! Huh

Tiket Masuk ke Trans Studio
Ada 2 keping, satu keping RP500,000 (untuk 2 orang), satu lagi RP250,000 (untuk kid) 
Kid and dewasa sama jek rega  :((  kompius den

Masuk je dah ramai photographer dok menunggu utk snap gambar korang... Posing je tp kiterang x beli pon huahahaa

Superheroes 4D
 Kat depan2 pintu masuk korang akan terus jumpa Superheroes 4D nih.. dan inilah y kiterang nk sangat masuk... TAPIIIII CLOSED pulak... UNDER MAINTENANCE kekdahnye.. Sakitnye hati!

Hadoihhh.. dah la korang markup rega tiket kaw2 utk weekend, pastu rides and menan byk yang tutup.. Dah tu caner la orang nak enjoy... Buang duit betul kan... Sian my son..
Kalo kat USS (Universal Studio Singapore), tayangan 4D ni lah yg kiterang dok ulang masuk berkali2...


Then kiterang masuk kat kid's area plak... Dalam ni macam2 mainan utk kanak2 ada
Sesuai la utk kiddos
Ada bumper car, horse-ride, rides yg macam kat funfair la lebey kurang... tak payah masuk sini pon xpe, leh pg mana2 funfair jek sebenanye pon... sama je. That's why i said overpriced (AGAIN) ehehe


Bumper car - my son enjoyed it, 2 kali naik


Lengang je kan?
 Memang tempat ni lengang jek.. xde org sangat
Staff2 dia mmg dok melepak je... panggil suh assist budak pon wat tatau jek.. hadoih hairan aku ngan derang nie

Trans City Theatre - Kabayan Goes to Hollywood
 Kalo nak tgk theatre ni ada specific time tp can lupa dah kol brp tayangan dia

Bolang Adventure Land
 Pastu kami masuk plak dalam Bolang Adventure ni... Mmg khas utk kiddy gak... Ada train je dlm ni, tren tu akan pusing2, bawak korang masuk dunia si Bolang (lbh kurg)

Train dalam Bolang Adventure Land nih
Then, kami gerak ke depan sikit lagi terus la masuk Studio Central nih...Sebelah pintu gerbang studio central ni ada Science Center... Pon kami masuk jugak.. Iyelah, mana2 yg boleh kid masuk smua kiterang masuk...
1 Keluarga, Kanak2 diutamakan ihihi

Studio Central & Science Center

Dalam Pusat Sains

Dalam Science Center nih ada Biologi, Math, Kimia, and Fizik Unit

 Agak membosankan bagi kanak2 yg baru berusia 3 tahun coz dia blm paham apa yg org2 di sana cuba terangkan ahahahha... Tapi ada la jugak bnda2 yg di display kat situ yg boleh dipegang2 dicuit2 oleh si kecik
SO kesimpulannya, lebih sesuai utk budak2 sekolah

Exit route from Science Center
Merata2 ada logo IndoMie (kalo korang nmpaklah dalam pic kat atas tu...) Mmg sponsor terbesar utk Trans studio agaknye

Pastu jalan2 lah pulak ke Magic Corner ni

Magic Corner
 Dalam area magic corner ni x byk yg kiddy leh masuk.. So just pusing2 tgk2 je lah
Lagi satu sbb ada yg TUTUP JUGAK
TU ha... yg stage 18, Special Effects Action tu pon TUTUP weiii
Dah again.. bg aku mmg overpriced tak kena tempat!
Kalo dah tahu byk rides yg tutup or tak berfungsi x payahla nak naikkan rate yg 100,000 for weekend tuh
Customer byr 250,000 tapi dapat apa? :o
Membebel lagi aku...

Special Effects Action la sangat
 Dalma Magic Corner ni jugak ada Negeri Raksasa.. Khas utk org2 besar je ye
Ada
Negeri Raksasa
 Kat negeri raksasa ni pon ada solero yg macam kat genting tu jugak... Tapi taklah setinggi genting punya
Dan sah2 la kanak2 xleh main eheheh
 
Blkg tu pulak ada dragon riders... Pon xleh masuk kanak2 kecit

Book Worm.. apa ntah ni kiterang x masuk pon. Nampak sgt x minat buku. Tapi design dia cantik

Studio Snack kalo korang kelaparan.. tapi kena beli guna pass card ye kawan2
 Kalo nak beli apa2 kat dalam trans studio ni make sure korang topup pass card korang eh... 
Sbb mmg kena beli guna kad xleh guna duit.. Ala, kad yg korang guna utk touch sblum masuk studio ni 

Pass card. Kalo VIP card x sure la caner rupanye
Pastu kami ternampak ini (pic bawah ni).. Ha... nmpk tak kapal yg tgh tergantung tu hihi
Anak dah ckp apa tu? Nak naik.. okeh my dear mari kita cari tmpat masuk dia

  So utk naik kapal yg bergerak di awangan itu korang kena pegi kat Sky Pirates

Sky Pirates
 Kali pertama pegi, x ramai orang... in fact xde orang pon ahahhaha
So laju je dapat naik

Mari naik kapal terbang.. eh?

Pandangan dari atas
Juga pandangan dari atas
Nampak best boat kuning tu...
DIa akan panjat bukit pelan2, then dari atas puncak bukit tu, boat tu akan menjunam turun ahahaaha
Nampak mcm best p basah la weiii... X nampak pon derang sediakan / jual baju hujan 
Memula ingat nak naik tp tak lepas sbb ada kid (owhhh boleh mama and papa terlupa kuikuikui)

Stage set up
Kat tgh2 studio central tu nmpk la org tgh setup stage, tes lampu mic segala
Tapi yg herannye derang xde pon tulis kat mana2 (even sekecik sign board or nota) pukul berapa ada performance etc... huhu kompius aku ngan management trans studio ni
 Macam nak buat senyap2 ke hape, xnak org tengok? Ke saje nak buat surprise ahaha

Tgh aku dok berdiri kat tgh2 alam tu nak snap pics sana sini kiri kanan, tetiba ada satu spotlight spot ke tgh2 tmpt aku berdiri tu, terpinga2 gak la aku kan.. Husbnd aku pon panggil... Aku still x paham until a group of people keluar then pegi berdiri kat tmpt aku berdiri tu.. lorrhhhh deme nak buat performance kat atas lantai tu ke? bkn kat atas stage ke? sekarang ke? 
Itulah... dah kata derang takde tampal info/notis/annouce kat mana2, so mana la org nak tau kn
Memula mmg xde org pon kat situ (sbb xde sapa tau i guess), bila music dah kuat and derang dah start perform baru la org ramai dtg kerumun (itu pon yg tgh naik rides kat dlm sana komfem tatau sampai sudah i bet! ahahaha)

Dance Performance
Btw the performance is not bad... Kat blkg yg ada lampu bulat2 tu adlh stage tadi
Habes je dance performance, lampu kat stage menyala
Then ada la satu band ni perform, ada sorg menyanyi
Semua serbu stage pulak... tapi ada la seat kan
Selang seli kejap laki, kejap pompuan yg pasti semua aku mmg knal lah kan

Trans Car
 Then my hubby g naik trans car. Nampak cam best teringin aku nk naik gak tapi segan pulak sorg2 kan... ehehe. Nak bawak anak dah sah2 x boleh eheehe


Trans Car.. Tapi itu bukan laki aku ntah sapa2 aku main snap je ehehe
Vertigo di Trans Studio Bandung
 Last sekali my hubby naik Vertigo nih
Dari bwh dia naik ke atas then pusing2.. gitula kekdahnye

Giant Swing - pon TUTUP
 Ada jugak Giant Swing, tapi macam biasala... TUTUP - UNDER MAINTENANCE kekdahnye
Haihhhh.. tataulah berbaloi ke tak berbaloi lebur RP750,000 (RP250K + 500K) kat Trans Studio ni...
Dalam hati tetap aku rasa OVERPRICED!


Marilyn Monroe kah? Elvis Presley dan Charlie Chaplin kah? Entah la... cam  jauh benor lari nya
Apa pon.. enjoy la jugak kami kat trans studio tu
Cuma xde la enjoy beria... Takde la terkesan dalam hati pon (cam masa pegi USS uhuhu)
Sbbnye byk rides yg tutup... Bayarnye mahal... Hmmmm GENTING jauh lagi BEST!
Till then... Daaaaaa


Kisah2 seebelum :
  Cuti Cuti Bandung Part 5




nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity