Search in Canteq's Blog

Wednesday, January 29, 2014

Percutian ke Gold Coast Australia Part 4

Hmmm da masuk part 4 dah... part4 ni means day 3. And silalah klik the following kalo nak baca kisah percutian kami untuk part 1, part 2, dan part 3.

Hari ke3, macam biasa bangun pagi can goreng telur dadar and pack meal as bekal. Tu je? ha'ah, goreng telur jek sbb sambal ikan bilis kan ada hikhik. 


Bekal kami utk hari ni
 So lepas breakfast kat bilik kiterang pon menapak pegi bus stop appel park, catch bus to MOVIE WORLD! macam best jek, macam seronok jek...

Warner Bros Movie World
 Dah sampai depan entrance nih wajib lah berposing bagai hehe
Then masuk2 jek terus nampak 3 superheroes nih..

The superheroes
 Dan di depan tu jugaklah ada superman ride nih
Yg ni best bak kata hubby


Awal lg masa tu, park baru sgt bukak
so xle ramai org lagi
sbb masih ramai yg tgh queue kt luar tu
tp kiterang laju je dpt masuk xyah queue sbb guna kad VIP GOLD pass

Awal2 lagi batman dah merayau2 tgk kawasan ihik
Batman
 Pastu tgk schedule utk smeua show cam lambat lagi so kiterang masuk Roxy dulu, tengok Ice Age 4D.
Agak menarik jugak kalo ada kanak2 riang bersama

4D theatre
Abes tgk 4d movie, layan plak show Scooby Doo

 
Lepas tu kiterang tgk show batman. Ok la show ni, lawan2

Batman show

Lepas tu kiterang masuk Hollywood Stunt Driver utk tgk show stunt
Yg ni mmg terbaeekkkkk
Org penuh giler



Keta dah putus dua daaaa

Then kami pegi pulak ke Justice League  


Konsep dia ala2 transformers ride kat USS (universal studio singapore) tuh
Korang kena naik satu ride ala2 keta x berpintu tuh (cam gmba kt bawah ni)
pastu dia akan berjalan, then setiap kali jumpa musuh korang kena tembak... alah xnak tembak pon xpe hehehe
Tapi  xle secanggih transformers ride tu, sbb yg ni idakle 4D pon, dan tidak menakutkan pon hikhik
tapi kalo kanak2 mmg sangaaaattt suka
My lil son ulang naik bnda ni sampai 3 kali (utk our first visit to movieworld, kali kedua dtg pon naik lagi 3 kali ahahahaha)
Best sgt katanya sbb boleh tembak, pastu betul2 mati lak tu lepas dia tembak, pastu dia dpt tgk depan mata the superheroes.. haaa rasa hebat la sangat dah tu ehehe



 Kendian kami pegi pulak masuk kids area ni, that's all folks
Kat sini pon memacam ada, khas utk si kecik
macam2 ride hokeh,
ada solero, train, pastu yg pusing2 naik ke atas (xtau nama la), roller coaster, bumper car and mcm2 lagi lah
Pon my kid enjoy jugak


 My son mmg spent lama jugak lah kt sini
macam2 dinaiknye

Road Runner Roller Coaster

Bugs Bunny
 Pastu jumpa lagi character bugs bunny, amik gamba
Actually pagi2 tadi kiterang dah berposing ngan macam2 character tp segan plak nk tunjuk sbb ada gambar kiterang sekali hihi

Main punya main perut pon dah agak lapar kan
So kiterang pg ke area tempat makan and bukak bekal
 And tu lah dia Kad VIP Gold Pass yg can citer kat atas tadi tuh
Masih valid lagi ni sampai bulan June tahun 2014
Haihhhh cam nak pegi lagi jek rasa


 
Habis je makan nmpk all those characters tgh tunggu utk posing
tapi nk amik gambar kena bayar tau (time ni jek)
alahhh xyah amik time bayar ni, lain2 waktu boleh je amik gambar free okeh
contoh cam awal2 pagi, ataupon lepas waktu nih pon ada waktu utk derang posing free ngan crowd
dun worry and takyah bazir duit


Pastu kiterang pegi ke Wild West Fall
Ada show, pasal apa tah lupa dah sbb x best... hmmm
Boring giler, kiterang tgk 2-3 minit camtu je kot pastu ters gerak ke tempat lain. 
Crowd tengah tengok show
Show dia yg x best tu
 Pastu hubby pegi layan Batwing
Can macam biasalah.... gayatttt ehehe
Jadik tukang amik gambo je boleh lah
 
Batwing... tinggi dowh
 Then dia pegi layan the Green Lantern nih plak.
Sambil2 tu can ngan kiddy pegi masuk kedai2 souvenir beli apa2 yg patut hehe

Kedai Harry Potter
Masuk kedai superman, kedai harry potter, warner bros etc.. semua lah
 Pastu kiterang pegi lagi sekali masuk kiddy area, yg That's All Folks tadi tuh
 Saje nak kasi budak kecik nih main puas2

Taxi Ride for Kids
churros
 Setiap kali lalu depan kedai churros ni can mesti pk nak beli ke tak, nk beli ke tak...
pastu s beli sampai ke sudah
sbbnye can dok pk byk kali halal ke idak
nak beli pon risau, rega 1 dollar je kalo x silap,tp was2 tu yg buat tak jadi huhu
xpelah, makan je lah churros org mesia buat hehe


 Pastu towards the end kiterang layan parade...

Parade
Best gak la.. my lil son sgt2 suka, siap salam2 lagi ngan those characters



Dah habes semua tu, dah dekat time2 nak tutup kiterang pon melangkah pelan2 ke pintu depan
Pastu tetiba ada banyak asap buatan merata2
Keluar dari building lah, dari bunga, atas jalan, etc
Seronok giler budak2 main ngan asap tuh termasuk la my son


Rupa2nya malam tu ada Fright Night
Derang semua dah start conteng2 muka waktu petang tuh  untuk fright night nih
Yg sebenonye kalo kita beli tiket VIP Gold tu mmg kita boleh masuk fright night nih for free (masa promotion aritu la), mmg leh masuk free jek tapi kena register dulu la sbb dia limited to certain number of people jek.
Tapi kiterang x register pon la, sbb xde niat nak join pon.. rasa cam x sesuai ngan budaya kami nak2 lagi kiterang bawak budak kecik nih
Kasi je lah depa yg enjoy

 Pastu balik ke surfers paradise
Singgah pantai lagi


Tahun 2018 adalah sukan komanwel di gold coast
elok le kalo nak merepeat time2 nih sure derang buat macam2 kan sempena nk terima ramai guest
 
Pantai Surfers Paradise
 Lepak2 sekejap kat pantai pastu kami menapak ke kedai2 souvenir

Nak beli je apa2 yg berkenan dulu
Bel sikit2 so x terasa byk duit abes ahahaha
Lg pon kena plan gak beli souvenir nih takut ada yg terlupa, kang merajuk member ehehe
Utk family, utk kawan2, utk jiran...

Dah abes membeli belah, kiterang pon plan nak terai kebab lain plak malam ni
Sebelum ni dah try Theo's ngan OZi Kebab, malam ni kiterang nk rasa Ali Kebab plak




Ali kebab ni kedudukan dia betul2 setentang ngan restoran Golden Legen Seafood Restaurant
Dekat je ngan islander resort hotel


So dari segi rasa kiterang x prefer sgt lah
best lagi Ozi dan Theo's

Balik bilik, rehat solat and tido
Btw, hasil tangkapan utk harini...


Daaaaaa.... nanti can sambung kisah Part 5 pulak


Wednesday, January 1, 2014

Bercuti ke Gold Coast Australia Part 3 (Day 2)


Hari kedua, rentetan kisah Day 1 merayau2 sekitar surfers paradise haritu
Waaaahhh awal2 lagi tayang beg haarods plak, macammm lah can berada kat london, padahal kat australia muehehe
But kalo korang nak tau beg kecik harrods ni mmg menjadi peneman can ke mana saja can pegi, buat isi bekal muehehehe.
Nampak jek kecik tp muat lah jugak sumbat nasik, air mineral kecik sebotol n biskut sikit 
jadi lah kan... anak teruna kalo dah lapar tak terduga time dia, peh tu nak carik yg halal pon bukan sonang cam kat kl yo.. peh tu kalo jumpa lak belum tentu murah iyo ehehehe
so terpaksa la menggigihkan diri membimbit beg kecik ini





So apa bekal kami?
Hmmm dah kata can bawak sambal ikan bilis kan.. dah sah2 la berbekal nasik bagai ehehe
Menu hari kedua ni cuma nasik putih + sardin + sambal ikan bilis + telur mata
Utk hubby ngan anak, can kasik nasik dgn sardine and telur, but can punye nasik dengan sambal ikan bilis and telur. Sbb apa? Sbb can mmg x berapa nak masuk sgt mkn sardine ni. Slalu kalo masak pon utk hubby jek sbb dia suka, can kalo mkn pon kuah jek la, isi nye tu leh jamah sikit2 cuit2 jek... 
So double standard la pulak bekal haku ihihi

Bekal Kami
So ke mana arini?
Hmmmmm x sabar2 nk jengah Sea World
Sbb nk bg kiddy enjoy dulu... kang terus heret pg shopping complex kan boring lak si kecik tuh
Kasi dia enjoy puas2

Gambar ihsan google, lupa plak nk snap gambo kat sini eksaited terlebih x saba2 nk masuk muahaha
So disebabkan kiterang amik VIP Gold Pass, yg boleh masuk byk2 kali tu (ye, sukati nak masuk berapa kali sesuka hati selagi pass tu x hilang, dan sampai mid year 2014) so kiterang x yah beratur kat area bawah bumbung yg tulis sea world tu, just pegi ke bhgn kiri building ni, mmg ada specific area utk entrance bg pemegang kat VIP Gold. hikhok cam best sikit sbb laju sket... dah la masa tu baru ada 2 org depan kami hikhok lagi


Cable Car tp x dapat naik sbb windy jek satu ari.. so derang mmg x operate kalo windy (mmg ada notice tulis)




Pastu tgk park map, show sea lion akan start dulu... So kami masuk le



Tapi bg can show ni tarap beser2 je lah... So-so kira bole je la nk layan 
Tapi xde la nk rasa huiyooooo atau ohsem ke




Dah habis show singa laut tuh kiterang gerak ke penguin point plak...
Hoh masa ni ingatkan penguin yg betol2 tuh sekali penguin mini yawww
alahai kecik2 comei jek penguin nye, sila tgk pic kat bawah nih.
Tapi kt sini pon cam xde apa sgt just tgk derang feed the penguins jek la
Kejap jek pon kiterang kat sini




The little penguin


So gerak lagi sampai jumpa Dolphin Cove pulak

Dolphin Cove Sea World Australia
Yesssss kat sini sangat BEST!
Kiterang masuk 2 kali hokeh... itu pon sbb show nye mmg 2 kali jek satu ari
kalo lebih, mau kami masuk sampai 3-4 kali hikhik
Show pretama kalo x silap lam pukul 11.30 am




Mmg best giler aksi2 dolphin ni
Dia punya trainer pon superb!
Kali pertama masuk kiterang dpt dok tepi jek
Tapi kali kedua kiterang dok 1st row, pastu tgh2 plak tuh ahahahha amik ko
Mmg puas tgk haiwan nih dr jarak dekat
Best sgt, pastu bila time sebelum n selpas show tu pulak, haiwan2 dolphin ni mmg merayau2 jek dlm kolam tuh mmg kita leh tgk dr jarak yg sgt dekat hokeh
Mmg comel haiwan ni, bijak plak tuh




Dah abes tgk dolphin show, perut memasing pon dah agak lapar
So pg mkn kat satu pondok provided kt sana
Xde org pon memula tu
Tapi lepas jek kiterang duduk, tetiba ramai plak yg dtg ihik
Mkn sampai kenyang pastu proceed ke depan balik sbb nk tgk show spongebob plak


Si Sponge Bob Square Pants
Sponge bob ni bagus, dia dtg dekat n salam ngan kids yg ada kt depan2 tuh
My lil son pon dah lompat staircase dah masa ni nk g salam jugak
And sonot la sgt dia dpt salam ngan si sponge tu ihi



Peh tu my son nk la sgt pg tgk dino kat dinosaur island
So masuk je la anakku
Tapi dlm ni xde pe sgt la melainkan makhluk2 dino yg besar2 statik tu je la
kalo gerak pon cuma bhgn kepala je la
Agak bosan bg kami tp mengagumkan bagi si anak 



Pastu si ayah pulak nk sgt tgk polar bear
Jom... kita layan kan je permintaan semua org, kasi semua seronok dua ronok dan beronok2
Lagipon dah masuk sea world, harussss lah tgk semua ye dak
Tempat polar bear ni sgt cantik, bahagian luar dan dalam semua cantik sgt

Dannnnn omak aiii
Size dia mmg besar hokeh
Tgk la tu beza size dia ngan manusia dewasa.. besar sunggoh



Pastu masuk plak shark bay

Yg ni my son n hubby suke sbb depa mmg suka ikan
kagum la sgt depa ni kalo jumpa ikan hatta dekat wet world shah alam sekalipon huhu
can? bese2 saje melainkan tgk ikan yg dah siap dimasak huahahaha


Seterusnya aktiviti bergamba ngan cartoon character plak



Lepas tu kiterang pg layan 3D show, spongebob lagi
Tapi disebabkan dah biasa tgk 4D and 6D, so bagi kami this show mcm takde pape sgt pown la
sbb duduk kat kusi yg keras kejung xde gerak or effect apa2, so agak membosankan
cam tgk tv kt umah je huhu
Kalo depa buat 4D pon dah ok (at least)


Then pg pulak layan Dora the Explorer
My son suka jugak yg ni sbb dia kenal smua character2 tuh
DIa layan nyanyi and jawab soklan sekali
Siap ajak pindah g duduk depan lagi (sbb mula2 kiterang dok blkg2 je sbb ingatkan dia x minat)

Pastu kaki pon dah agak lenguh jugak, sambil nk hilangkan lenguh kiterang naik monorail nih plak, sambil2 ronda sambil2 duduk ihihi
Lgpon kami mls nk berjln ke surau, naik monorel leh smpai terus


Kiterang berenti kat main station sbb dah tgk park map, kat station ni ada surau


Betul2 kt bawah monorail station ni ada surau and toilet
Tapi harus diingatkn utk bwk telekung sendiri yek sbb derang just provide sejadah je
Washing basin / tempat wudhu' ada kt dalam surau for both men/ladies prayer room



-------
 
And kami layan jugak jet pack water show
tapi yg ni masa kali ke2 kami masuk sea world lah, saje taruk lam entry ni supaya korang leh tau yg ada bnda lain lagi kat sea world ni
show ni best jugak.. mmg layan and kiddy mmg kagum sangat2 hihihi


jet pack water show

this is awesome!
Selain dari tu my hubby layan jet rescue ride
best giler katanya, sbb lain dr naik roller coaster biasa, rasa cam menunggang motor yg sangat laju...

jet rescue ride yg best!

mystery lady at sea world
 Pssssttttt... pompuan kat atas yg pakai baju sea world ni misteri sangat hokehhh
Masa can snap photo ni xde sapa pon lalu lalang depan can tau (can sangat pasti)
Kenapa sangat pasti? sebab :
1. Can berdiri sambil bersandar pada pagar kayu, yg mana depan can ni adalah landasan keretapi. 
2. Lepas snap can terus tengok kiri kanan sbb notice ada gambar dia, TAPI TAKDE sapa pon! xkan la dalam masa 1-2 saat dia leh hilang, sedangkan landasan keretapi tu panjang nooo, and lurus jek. Lain la kalo landasan tu bengkang bengkok. Hmmmmm. 

Tapi yg pastinye misteri kekal misteri. 
Can bgtau husband lepas dia turun dari jet rescue tu psl bnda ni, dia jak kiterang g tanya staff lain yg bertugas kat situ
And muka org tu berubah sangat lps can tunjuk gambar ni...
Well, tak ke saspen tu.
Btw dia kata dia x pasti pompuan ni sapa (wpon pakai baju & cap seaworld).
Well, lps tu can asyik terpk jek psl minah ni, cam misteri sangat weih

 Ok xpe lupakan pasal kisah misteri tu, jom sambung


Pastu naik gak Viking's ride. Kapal ni akan pusing2 dalam satu sungai/parit dgn view yg nice sangat... pastu dia akan panjat bukit then terjun ke bawah... alah can sure sgt korg dah biasa naik mende ni kat mesia cuma x reti nk describe lah

Then kasi si kecik layan dia punya rides pulak

the beach break bay


jgn terkejut ye, utk ride yg atas ni mmg parents kena ikut naik sekali waaahhaahhaaha itu pasal muka bapak2 budak pon ada



----------

So agak2 dah habes meronda sekitar sea world kiterang pon pi la masuk kedai2 souvenirs
beli apa2 yg patut
Then balik naik bas exactly kt tmpat yg kami turun pagi tadi


Islander Resort Hotel
Bus stop tmpt kami turun waktu blk dari sea world ni mmg dekat sgt ngan hotel Islander nih, leh nmpk dari junction tu
tp kami decide xmo balik bilik lagi, nk jln2 pusing sekitar plak
hoh tu dia kuat nau tenaga hikhok
Tak habis merayau dalam sea world, sambung pulak perayauan area SP



Di sbb kan hari tu hari rabu and knowing that ada pasar malam (beachfront market) kat SP, so kiterang sekali lagi menapak menuju ke arah pantai


Pasar Malam Surfers Paradise
Pasar malam Sp ni kalo nak dibanding kan ngan pasar malam jalan TAR adalah sangat tidak relevan yo
Sbbnye cuma ada lam 25-30 gerai jek kot (haku x kira ye main agak2 saje)
Orangnye leh thn gak ramainye but again... tetap tak terbanding ngan jln TAR
Mereka tak jual mknn, cuma pakaian, beg, belt, wallet, local products, etc



Pehtu pg lepak kat  tepi pantai japs, amik angin n posing
sedut udara ostolia... almaklumlah udara negara lain rasa kfc :P

 Dah tu, jalan2 pulak sekitar2 kedai
Dah jumpa cotton on, sukeeeee
terus rembat beli shawl satu
(satu jek pon)




Dan yg paling utama nak survey2 souvernirs
Macam2 kedai souvenir kiterang masuk, macam2 bnda  and rega yg jumpa
So ada la aim 1-2 kedai utk dtg balik nnt bila nk beli souvernirs utk warga famili n kawan2 yg ditinggalkan ihik


Dah, habis bejalan kiterang pon nak terai kebab lain plak mlm ni
saje singgah kat OZi Kebab (sebelah Theo's Kebab yg kiterang mkn semalam)
nak terai kebab ozi plak caner


OZi Kebab
Beli 1 kebab ayam, 1 kebab daging, 2 pcs pizza
(lg 1 kebab x snap daaa sbb yg tu tak dipotong so elok je letak dlm plastik, dah lupa nk bawak keluar)




Dari segi rasa? SEDAAAAAAAAPP
OZi Kebab paling best!
Kalo ikutkan hubby dia mmg 100% pilih OZi as compared to Theo's
Kalo can pulak, dua2 pon ok tapi in terms of presentation mmg OZi jauh lebih baik
Properly wrapped and kemas lah
Takde la meleleh2 sbb dia guna aluminium wrapper
Potongan nya pon cantik jek
Rasa mmg sgt sedap, lgpon dia guna roti tortilla yg nipis
so rangup lah
Ahhhh mmg marvellous hokeh! Sila cuba kalo ke sana...



So hasil tangkapan harini, x byk mana
just beli baju 2-3 lai jek
pastu jgn la terkejut nape ada socks tuh
saje beli yg murah2 utk buat solat
so tak yah bawah kain, just bwk telekung je pg memana
senang sket



Nanti can hapdet kisah hari ketiga plak ye (tapi tatau bile)
Daaaaaaa.....





nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity