Search in Canteq's Blog

Wednesday, January 18, 2012

Pizza Simple Tapi Sedap

 


Hi
I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:




Daaaaa....




pizza mmg faveret can.. pizza hut, domino, papa john, san fransico, smua pon can suka...
yg x suka pizza yg guna roti yg lembut cam yg kat pasar mlm tu...
seryes can x suka sbb rasa dia cam mkn roti jek hehehe

so dah suka mkn, kenalah carik alternatif nak masak dgn cara yg mudah ye tak...
resepi pizza yg can buat ni mmg cukup simple, mudah, n cepat jugaklah...
laju je membuatnye bila xyah nak menguli2 doh...
so usha lah sket kan...

Senarai Bahan- Bahan Untuk Topping :

1. Capsicum kuning - dipotong nipis
2. Capsicum Hijau - dipotong nipis
3. Cili Besar Merah (Sbb xde Capsicum Merah kt umah hehhe) - dipotong nipis
4. Bwg Besar - - dipotong nipis

5. Frankfurter - dipotong bulat
6. Minced Chicken - 2 jenis

7. Puri tomato - can guna yg ready made prego

 7. Roti pita - perlu dibakar sekejap atas pan
(yesss... x perlu nak uli2 tepung, main dough, keje senang aka shortcut janji enjoy ehehe)

 
7. Grated Cheese
(nak senang punya pasal, can guna cheese yg telah siap diparut (mmg btol2 sng keje can kan), cheese yg khas utk pizza, and halal)

(tiada dlm gambar)

8. 2 ulas bawang putih - didadu
9. 1/4 bwang besar - didadu
10. Serbuk kari - 4 sudu lebih kurang
11. Cili boh - 1 sudu
12. Garam
13. Sedikit gula
14. Minyak
Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak dalam pan
2. Tumiskan bawang putih + bawang besar yg telah didadu tadi
3. Bila bawang dah kekuningan, masukkan sesudu cili boh
4. Tumis seketika then masukkan pula serbuk kari
5. Masukkan sedikit air
6. Tumis sehingga pecah minyak
7. Masukkan semua lauk pauk tadi, start dgn minced chicken then barulah frankfurter
8. Perasakan dengan garam dan gula
9. Angkat dan masukkan dalam mangkuk

rupa topping yg bakal diletak kat atas pizza nnt

10. Now kita dah ada inti, so amik roti pita yg dah dibakar sekejap tadi
11. Sapukan tomato puree pd permukaan roti (mcm kat bwh ni)

12. Then, silalah tabur grated cheese sebyk mana yg uols suka

13. Kemudian letakkan pula inti yg telah dimasak sbntar tadi

14. Susunkan atau campakkan aje segala jenis capsicum + cili + bwg


15. Then, last sekali... taburkan lagi sekali grated cheese sebyk yg anda ingini 
(korang punya cheese, korang punya pizza, korg punya suka la ye x)
16. Kemudian, silalah bakar sekejap pizza anda di dalam microwave, sekadar utk mencairkan cheese tu sajerk
 

17. Tunggu sehingga cheese tu dah amula mencair... meleleh2 sampai uols pon tangkap leleh.. then leh la kuarkan dr microwave tu ye...
cheese sedang mencair
Maka, hidangkanlah kepada para penunggu setia anda di rumah yg pastinya sedang lapar...


Silalah menikmatinya...
Can mmg gemar buat pizza sampai x nmpk roti yg jadik base kat bawah...
biar nmpk topping aka lauk pauk  n cheese saje
baru terasa nikamat memakannye...

 Daaa.....

Thursday, January 12, 2012

Daging Goreng Bersambal Tiram


Last time pegi makan kat zulpura, bandar sri damansara... teringat zaman dulu kala time can masih stay kat BSD. Masa tu can terpandang lauk daging ni... x tau masak apa... tp nmpk sedap.. so can pon amiklah... makan.. hmm boley tahan gak rasa dia.. so can pon dengan sepenuh jiwa raga cuba meneka  bahan2 yg ada lam masakan tersebut  (ahahah ayat poyo)...

Makanya... beberapa ari lepas can pon mulalah membuat resepi sendiri dengan hasil spt di atas n di bawah... dan can bagi nama 'Daging Goreng Bersambal Tiram' ihikhik... lantak ko la labu...


Bahan - Bahan :

1. Daging stgh kilo lbh kurg
2. Bawang putih - 2 ulas - diblend
3. Bawang merah kecil - 4 ulas - diblend
4. Bawang besar - 1/2 biji - diblend
5. Bawang besar - 1/2 biji - dipotong 
6. Cili boh / cili kering yg diblend
7. Carrot - stgh biji - potong mngikut kehendak anda
8. Bunga kobis - agak2 je la - potong jugak
9. Sos tomato - 1 sudu
10. Sos tiram 
11. garam
12. Gula

Cara-caranya :

Step Pertama
1. Daging direbus terlebih dahulu
2. Bila dah agak separuh masak, leh la diangkat dan ditoskan
3. Air rebusan daging (stok), pls simpan n jgn dibuang.
4. Daging yg tlh direbus td di potong nipis2

Step Kedua

1.  Panaskan sedikit minyak dalam pan / kuali
2. Goreng sekejap daging yg telah dihirs nipis2 tadi
3. Angkat 

Step Ketiga

1. Dgn mgunakan minyak yg sama (goreng daging tadi)
2. Tumis bahan2 kisar (bw putih, merah, besar) sehingga naik bau / keperangan
3. Masukkan pula cili kisar/boh
4. Masak sehingga pecah minyak
5. Kemudian masukkan satu sudu sos tomato (xmo byk, nnt terlalu masam)
6. Masukkan juga sos tiram (agak2 dlm 2 sudu besar camtu)
7. Kacau2 biar sebati
8. Masukkan sedikit stok (air rebusan daging tadi)
9. Perasakan dgn garam dan sedikit gula 
10. Bila tumisan dah nmpk garing dan pekat, masukkan sayur2an (carrot n bunga kobis)
11. kacau lagi, then barulah dimasukkan daging yg telah siap gigoreng tadi
12. Kacau sementara, kasi sebati smuanya, then tutupkan api
13. Hidangkan... daaaa


Daging Goreng Bersambal Tiram Canteq

Wednesday, January 4, 2012

Ayam Bakar Italian Herbs

ayam bakar italian herbs















Hmmm... ketahuilah para pembaca, can adalah org yg sangat suka perkara yg mudah2 sahaja kekdahnye... Lagi mudah, lagi cepat, lagi x memeningkan kepala, lagi can suka... Makanya arini can nak share satu resepi yg amat mudah, malah lazat pula rasanya... hehehe

sila layankan dulu picca di bawah ye..

Yang bestnya, can cuma gunakan 3 bahan jek untuk masak ayam bakar ni... So mari kita usha bahan2 ataupon resepi untuk buat ayam bakar italian herbs ni...


Bahan - bahan :

1. Ayam (can amik bahagian dada, then belah dua)
2. Italian herbs dari Mc Cormick
3. Chicken Seasoning from Mc Cormick jugak




Kenapa can pakai kedua2 bahan ni jek? Sbbnye kat dlm italian herbs tu dah ada bahan2 yg can nak.. so x yah beli byk2 bhn, jimat... hehehe. Meh nak story apa yg ada dlm Mc Cormick Italian Herbs nih :
- Rosemary
- Oregano
- Basil
- Sage 
- Majoram
- Thyme

Dan dalam chicken seasoning tu plak ada menda2 alah ni :
- Garam
- Pepper
- Paprika
- Bwg putih + bwg besar
- Rosemary
- Nutmeg
- Thyme
- Etc..


Jadinya x perlu lagi lah nak beli satu2 khenn.. sekali beli smua ada, kan ke senang dan x memeningkan kepala... Nak guna pon main tuang aje, gitulah gaya can memudahkan hidup sendiri... :D




Cara-Cara nye :

- Bak kata can sebentar tadi, smua pon main tuang2 aje, x perlu bersusah payah menumbuk guna lesung batu, memblend bagai... 
- Letakkan ayam di dalam bekas (kalo bleh yg berpenutup senang nk simpan nnt)
- Taburkan chihcken seasoning sehingga rata (ke bhgn atas n bawah ayam)
- Taburkan pula the italian herbs ke serata tubuh badan ayam...
- Tutupkan bekas anda, dan mulalah memerap semalaman, x pon 3 jam pon dah cukup...
- Bila nak grill... amikkan griller anda, tuangkan sedikit minyak, dan letakkan ayam
- Balik2 kan ayam, tunggu sehingga masak...
- Dah masak leh mkn ngan apa2 sos...
- Mudah bukan!
ayam bakar - it's ready to be served


 

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity