Search in Canteq's Blog

Thursday, December 26, 2013

Bercuti ke Gold Coast Australia Part 2 (Day 1 Lagi)

Ya Ampuuunnn punya la lama sambungan part 1 ngan part 2 neh... hadooooii busy sungguh kekdahnye ngan urusan doniaaaa... tapi tu lah, kalo x buat2 bizi nnt x dpt gaji ehehe. Baideway arini can nk sambung sikit story pasal check in hotel, and apa yg kiterang buat on the 1st day jejak kaki kt bumi australia nih. moh layan...

Dalam episode yang lalu (ehehe ayat tak tahan), yakni episod 1 aka part 1 can citer pasal packing2 brg, apa brg mknn yg can bawak, imiresen serba sikit, and naik teksi ke hotel. So sampai hotel aritu awal lagi lam pukul10 am, so pg kaunter buat2 tanya kot2 leh check in ke kan (wpon hakikatnye aku dah tau derang ada inform yg check in plg awal kol 1, tu pon depends pd availability huhuhu). So as expected mmg bilik lom ready (katanya). Tp derang kasi la letak luggage byk2 tu lam storage room derang. Sila jgn tinggalkan brg2 berharga ye kawan2 sbb bilik dia ni sesapa je leh access. Diorg cuma bagi tag (mengikut jumlah beg) dan kita sendiri yg kena pegi letak/ambil beg2 tu nnt. Mmg terkejut gak sbb kita leh masuk lam bilik yg penuh dgn beg2 org lain. Buatnya ada org rembat mana2 beg kt dlm tu x ke naya huhu. 

So lepas taruk beg, amik2 gmba sat kat tepi hotel pehtu pegi merayap kat sekitar. Almaklumla, hotel kat tgh2 city, mmg jln kaki je lah nk kemana2.. mcm2 ada, senang la jugak hati. Buatnye hotel tu jauh terperuk, nak jln2 ke mana weih sementara nunggu check in time? Dah la kiterang x bajet nk sewa keta... 

Sebelum kuar ternampak sign board pasal light rail punyer construction area surfers paradise (SP) ni,  mmg nmpk la jln2 tu tg dikorek and ada construction sini sana buat railway. Katanya bajet nak siap tahun 2014. Huwaaaaa ruginya kalo tak leh merasa. Dah la ada laluan betul2 depan hotel islander tau. Senang giler nk kemana2 nnt, main lompat masuk keluar dari hotel jek.


Construction Phases of the Gold Coast Light Rail

Nak jln cari menda2 sekitar mmg x perlu nk ty receptionist pon sbb mmg leh nmpk dr hotel tu apa yg ada kat luar, n waktu naik teksi td pon dah nmpk dah kedai2 or attraction yg agak2 leh pegi. So jln kuar dari hotel kiterang pg ke tempat plg dekat dulu. Jenguk2 centro (sebelah hard rock cafe jek), tapi xde pe sgt dlm ni. 
Centro Surfers Paradise
 Kecik jek pon centro nih, bawah sekali ada supermarket, pastu kedai2 beg, baju, then tingkat 2 byk games utk kids n teens. Kat dlm and luar centro nih byk giler kaunter2 / booth tiket utk segala jenis attraction (salah satu nye yg kaler biru lam pic kt atas ni), cam ducktour, movieworld, seaworld, currumbin etc. Rege dia can x survey lah pulak sbb dah beli online siap2 sebelum dtg. Tapi kalo utk locals nd nz rega mmg sangaaaaattttt la murahnye. Siap AUD20 utk 2 parks. Meaning AUD10 je la kan utk 1 park! Cehhh giler...

  

 Tapi dress kt dlm centro ni murah2 giler... yg kat atas nih cuma 30 dollar utk 2 lai. skrg mmg trend pakai dres belang2 nih kat sana. Setiap kali jalan mmg akan jumpa org pakai dress belang2 jek merata tempat. Pandang kiri dress belang, pandang kanan dress belang, pandang depan pon sama. Kat kedai pon camtu gak, byk giler jual dress belang2 nih. Can plak bawak satu je... x menyangka lak tgh trending huahahahaha. Dlm ati ruginye aku x bawak semua dress belang2 aku ke sini :P

Since x byk bnda nk explore kat dlm tu kiterang gerak lagi ke depan... Ada 'Ripley's Believe It or Not' tapi x masuk pon la. Cukup lah yg kat genting tu, bukannye best sgt pon huihui ayat nak jimatkan duit



 So jln lagik ke depan sampai la nmpk pantai.. Nun kat hujung sekali tu mmg pantai dah tu. Tapi x jauh pon aih, kiri kanan ada mcm2.. jln2 sat je dah sampai tepi pantai hehe
X sempat kuar peluh pon.
Lagipon cuaca musim bunga (spring) nih mmg best giler nk jalan, sbb dia beezy tapi x sejuk sgt. Langit biru cam biasa tp suhu rasa nyaman jek. X payah nk berjaket2 bagai... Sesedap rasa lah pendek kata.
Cuma kat gold coast ni, nama jek musim bunga tapi nk jumpa bunga pon payah ahahaha. Maybe sbb tepi pantai kot, bunga segan nk tumbuh (agaknye).


So tiba lah kami di tepi pantai lalu berposing lah di depan, di bawah, dan di tepi landmark surfers paradise nih. Tak namanye tourist lah kalo x bergambar ngan landmark ye dak huihui hui (mengiktiraf diri sendiri sebagai tourist di negara omputih).



 Tapi hari dah makin tengahari, matahari pon tgh memancar terik. So wpon cuaca dia windy2 gitu tapi kalo dah ada matahari sebegitu of course lah leh buat kite sunburn ye dak. Maka nye kami decide tak payah lah nk jakun sgt gi berlari ke pantai di tgh2 hari ni, bawak2 isi perut dulu. 

Waktu jln2 tadi mmg dah usha dah apa2 yg leh dijadikan isi utk perut kiterang nih. Dan can mmg teringin nak sangat rasa kebab sbb ramai yg suggest suh terai kebab kt sana especially theo's kebab tuh. Hubby plak mmg x byk songeh bab makan, dia on je... 
So mengyinggah lah kami ke theo's kebab tu.

Theo's Kebab Surfers Paradise
 

Sila pilih filling utk kebab anda... And sos pon sama leh pilih 2 jenis sos.
Dan can slalu pilih sos tomato & sos barbeque. Sedap!

So ni la dia rupe theo's kebab, yg depan ni kebab ayam, yg blkg tu daging. Tapi cam comot sikit eh. Derang balut pakai kertas jek kalo kedai2 kebab yg lain ada aluminium wrap, nmpk lebih kemas (nnt can citer pasal kebab2 lain plak kt dlm entry hari2 yg seterusnya)

Tapi dari segi rasa mmg SEDAP! Roti dia jenis tebal sikit, bukan yg nipis garing tu. Ayam mmg sedap, sos pon sedap gaks... semua pon sedaplah except for the presentation, balutannya tu agak comot


Perut dah isi, rasa nk jln2 lagi ehehehe x sedar diri br sampai pg tadi
So pusing2 lagi pg terjah area Cavill Avenue pulak. Kat sini ada lg stu landmark SP. Tapi kami x posing, simpan pose utk hari2 mendatang ehe


Kat depan belah kanan tu adlh moorings, dan sbelah dia pulak adlh tiki village. Apartment yg slalu org2 mesia sewa jugaks.

Pastu teringat plan asal can yg konon2 nak masak kat aussie nih. Kami ada nmpk 2 supermarket sepanjang dok jln2 tadi (Centro & Woolworths), dan disbb kan skrg ni kami ada kat area cavill, so kami pon masuk je la dlm woolworths yg kt dlm Circle on Cavill (building) tu.

Pehtu katanye nak masak, so can pon carik la ayam brand steggles & lilidale mcm yg org suggestkan kat can, sbb halal. Tapi yg jumpa cuma steggles jek, lilydale tade. Itupon ayam sekor segedabak (blom dipotong), marinated parts (wings cam dlm gambar kt bwh), and processed chicken yg dibuat ball etc. Hmmm x kena pulak rasanye. 
Iyelah kalo sekor tu cemana nk potong2 plak nnt n rasanye komfem xkn habis sbb bukannye can nk masak hari2. Kalo yg marinated wings tu plak susah nk bg kiddie, dia tu dah la mkn memilih kalo x kna ngan tekak dia xmo mkn huhu, then yg jenis2 ball tu plak can yg x suka. Hadoiiii sudahnye hubby ckp xyah beli dulu. Kita beli telur jek dulu katanye. Sbb sambal ikan bilis and sardine pon dah ada kan, ayam carik je lah nnt2. So x jd beli ayam.

Steggles Chicken
 Eh cop nk tmbh sikit pasal ayam steggles ni, mangikut kata org2 islam yg dok aussie ayam ni mmg halal, and kalo kita google and masuk website halal pon ayam ni dikatakan halal. Cumanye kat packaging dia xde langsung tulis halal tuh. Puas can n hubby belek mmg xde. Xtau caner derang kire, maybe mmg x perlu letak asalkn depa dah diiktiraf halal ke camana ke, yg tu mmg can tatau. (Takpe2, just info je)

Maggi pon ada okeh
Kalo rasa2 terlupa or mls nk bwk stock mknn dari mesia, mls nk bwk beg berat2, mls nk bersoal jwb ngan kastam n imi, takyah risau. Kat sini berlambak mee maggi ada jual. Brand MAGGI dan IndoMie pon ada okeh.

Seafood yg derang jual
 Buat2 usha seafood tapi mmg xnak beli pon, pegi makan seafood kat kuala selangor lagik best.. murah lak tuh, x yah masak sendiri lak tuh aahahha dasar...


So pegi jugak area sayur sbb nk beli salad sikit.
Masa dah abes sopim ni dlm pukul 3pm rasanye, bdn rasa larat lagi tp mata dah rasa ngantuk sgt2
semua pon nk balik hotel, nk tido
So balik le kami ke hotel Islander, check in, amik luggage yg ditinggalkn dlm storage room tadi and masuk bilik. 

Kiterang amik 7 malam, apartment 1 bilik. Furnished with 2 Queen beds (inside master bedroom), 2 single beds (placed outside the room, kat ruang tamu), 1 sofa, 1 dining table, refrigerator, kitchen cabinet, stove, microwave, kettle, toaster, kitchen utensils, and basic toiletteries.
Rasanya dgn price yg derang offer plus location dia yg mmg tgh2 bndar n easy access tu mmg sgt2 berbaloi. Nak masak mmg boleh sgt.

Master bedroom with 2 queen bed

Washroom
 Ada la jugak bath tub dlm bilik mandi ni.. not bad lah

Dapur.
 Pinggan mangkuk agak byk jugak derang provide. Penuh la dua2 kabinet atas tu. Tapi sbb dah guna so nmpk cam berberapa ketul je kan. 

Utensils

Multipurpose Electric Pan
 Pan ni mmg multipurpose, masak or goreng apa2 pon boleh, pakai letrik bukan utk stove.

More utensils

Fridge.. alhamdulillah sgt

Bahan2 mentah yg can beli tadi
 Sikit jek can shopping kat woolworth tu, just beli minyak, kicap ABC, bawang sikit je, salads, dan telur. Mak aihhhh  saiz telur dia mmg besar giler. Macam XXL jek
Kalo kat mesia size L pon still kecik laie

Yang sebenonye lepas masuk je bilik tadi kami cepat2 solat pastu pakat2 tido ehehe
Ngantuk beb, dlm flight can dpt tdo 2 jam jek. Kol 1-3am. Waktu2 lain mmg x mampu ku nk tdo. So tdo lah kami smpai kol 6 pm. Can bgn sediakan dinner maggi pastu rehat2 jap lam bilik pastu tdo blk hehehe sbb esoknye nk kna jln lagi....

Bakal bersambung ke Part 3
Daaaaaa.....



Thursday, November 21, 2013

Bercuti ke Gold Coast Australia - Day 1

Alhamdulillah... safely arrived from Gold Coast Australia last 2 weeks. Eh lamanye, dah 2 minggu baru nak hapdet kat blog ke? Tu kira ok la tu bg species yg malas cam Can ni, buatnye 2 tahun haaaaa sapa nk jawab tu ahaha

So berapa lama can ke aussie? Musim apa? Dgn sapa? Naik apa? Best ke?
- Pegi sana 9 hari 7 malam (termasuk perjalanan pgi balik), dari 28 Oct - 05 Nov 2013
- Musim bunga aka Spring
- Dengan my hubby and lil son
-  Naik AirAsia X. Tu je yg mampu buat masa ni
- Besttttt sangat !!

Surfers Paradise
Well, entry pasal 'Day 1' ni sebenornye termasuk 'Day 0' sekali sebenonye ehehe
Day 0 merangkap waktu bertolak dan sebelumnye kekekeek

Barang2 yang can bawa - foods and medicines
Perencah nasi goreng & tomyam
 SO as usual, nk travel ke mana pon mesti kena packing bag tol x?
So besides luggage pakaian, I've one more luggage khas untuk isi barang2 makanan dan ubat-ubatan hihi
tak takut kena denda ke bawak banyak2 ni?
Takpe, can amalkan konsep 'tawakkaltu'alallah'
Jangan terkejut, sambal ikan bilis pon can bawak tau ahahahaha

Kat atas tu korang tgk le sdiri apa brg2 yg can bawak. In brief :
- Maggi Kari
- Maggi Ayam
- Maggi Goreng Indomie
- Perencah nasi goreng (x guna pon masa kat sana)
- Perencah Tomyam (x guna jugak muehehe)
- Beras 2 packet
- Biskut2
- Scotts Emulsion
- Evening Primrose Oil
- Sardin 2 tin
- Garam
- Sedikit gula (letak dalam bekas kecik)
- Susu formula for kids
- Ubat-ubatan basic utk flu, fever

Alhamdulillah sangat sbb semua lepas tanpa banyak soal. Tq Allah
 
Balai Menunggu
Pic kat atas ni kisah waktu menunggu flight dalam balai berlepas kat LCCT... mlm tu selain kitorang cuma ada satu family jek malay, lain2 semer warga omputeh. Pic tu nmpk sikit jek tapi cam 100 org dalam tu sebenanye. ohh tetiba terasa diriku seperti pelancong kat negara sendiri ahahaha
Declaration Form
Bila dah selamat naik flight, duduk sejam dua stewardess akan distribute declaration form... Untuk apa? untuk u guys declare or nyatakan kalo2 korang ada bawak barang2 terlarang, or barang2 seperti yang di tanya dalam form tu...
Antara brg2 yg ditanya adalah meat, grain, medicines, herbs, woods, seeds, nuts, etc
So kalo ada bawak jgn lupa pangkah kat YES tu. 
Kalo tak declare (or tak tanda dalam form) nnt masa imigresen n kastam bahaya wooo
buanye derang terjumpa barang2 yg prohibited x pasal2 kena denda.. pulak tu bukan murah weih... dengarnye cam ratus2 dolar gak le... SO jgn lupa, nk selamat sila declare barang anda wokey

In-flight Meal
Kalo dah jalan jauh2 of course lah kna beli foods kan
Dah lah sampai sana awal pagi, kat airport tu lom tentu ada mknn halal ye dak
So baik mkn siap2
Overall, nasi lemak n nasi ayam tu mmg can dah biasa beli sbl ni...
cuma kali ni saje try menu chicken teriyaki air asia x ni... dari segi rasa not bad jugaklah n sesuai utk budak2 kecik sbb x pedas... cam rasa ayam masak kicap gitu le tapi version yg sedikit pekat. My lil son suka.
Ayam pon mmg debone, sng nk mkn. Alhamdulillah kenyang mlm tu ihihi

Safely Arrived
At last lam pukul 7.30 pagi waktu australia kami sampai gold coast airport
Tapi lane yg ramai2 mat saleh ni utk local, kami kena pegi lane lagi satu yg hujung tu. Tapi lega sbb x ramai foreigners so x queue panjang sangat.
Alhamdulillah jugak kastam n imigresen takde masalah, x check detail2 pon
in fact, anjing yg selalu dikatakan lepas bebas tak pulak dilepaskan aritu, tapi diikat kat tepi dinding... ohhhh takdela haiwan yg nak dtg hidu2 beg... lega disitu
Gold Coast Airport
Masih awal time nie, so kami saje survey2 apa yg ada kat airport pastu nmpk sign TAXI, terus kelur ikut sign tu and jalan terus ngikut laluan kat bawah nie. 



Jalan jek terus sampai ke hujung akan nmpk teksi byk2 tgh tunggu


Getting a taxi
Sampai jek area situ mmg ada sorg yg akan entertain kita
Dia akan tanya nk ke mana and panggilkan taxi yg mana satu. 
Kami punya taxi size biasa jek sbb cuma bertiga, 2 adults and 1 kid
Tapi kalo yg in group ramai2 dia kana kasi taxi saiz mpv 

Gold Coast Cab
Tapi walopon taxi airport tapi derang x macam kita kat mesia ni kena bayar kat kaunter kan
Tapi yg ni derang pakai meter, so bayar pon directly pada driver masa sampai nnt
See.. meter tgh menunjukkan AUD7.60
(tapi masa ni baru gerak lagi total fare adalah AUD63)
Total sebenar cuma AUD60 tapi ada tambahan caj AUD3 sbb ada 3 luggage (tapi derang dah bgtau awal2 sbl naik teksi tadi)





Dapat tak baca notice kat tingkap teksi tu?
'SECURITY CAMERAS FITTED. You will be photogrpahed - Queensland Government'
Wahhhh seronotnye ada orang amik gamba ehehehee
Takdelah, tapi rasanye bagus jugak kalo diimplement kan bnda ni kat malaysia kan



Then nmpak sign board SURFERS PARADISE... Ohhh tak sabarnye nak sampai

Islander Resort Hotel
Then, here we are... dah sampai maka hati berbunga2
So dah sampai ke bumi kangaroo ni, apa kami buat selama 9 hari ni 
Will be updated in my next entryyyyy... 
Daaaaaaa


Tuesday, November 19, 2013

Baru Balik Dari Bercuti di Australia!!


Gambar ihsan dari sini

Yahhh... lama x jengah blog sendiri huhu
btw can baru (errr x baru sgt lah dah seminggu lebih) balik dari aussie, bumi kangaroo 
Seronok mmg seronok... best giler!
Nnt i'll create one special entry about Australia trip yek
Pegi mana? ops bukan syney, bukan melbourne, eh bukan perth tap sudah tentunya kami berjalan2 ke Gold Coast - Kota Keriangan ehehehe
Daaaa....... 

Monday, August 5, 2013

Ketam Masak Lemak



Masak Lemak Ketam

Sesekali makan makanan yg banyak kolesterol boleh dimaafkan ye tak hehe
iyer la sapa tak suka ketam kan... benda sedap walaupon leceh sket nak makan
bg can, paling best ketam ni kalo wat masak lemak, second masak cili perghh memang ler terangkat

Ada yang sebut ketam masak lemak, ketam masak lemak cili padi, ketam masak lemak cili api, masak lemak ketam, ketam masak itu or ini semua pon bollehh
Yang penting, kalo korg tau cara nak buat masak lemak cili padi mmg komfem leh pass tuk buat ketam masak lemak cili padi jugak, lebey kurang je beb sbb basic utk masak lemak ni sama je

Jom usha sket resepi can untuk buat masak lemak ketam ni... 

Ketam Masak Lemak

Bahan Kisar :

Cili api or cli padi - 4 or 5 bijik 
Bawang merah kecil - 3 ulas
Bawang putih  - 1 ulas
Halia - 1cm
Lengkuas - 1cm
Kunyit - 1 cm

Bahan-bahan Lain : 

Ketam - Bersih dan potong dua
Serai - 1 batang (ketuk hujung dia)
Asam keping - 1
Santan 
Garam
Gula


Cara - Cara :

1. Ambik satu periuk, masukkan santan dan sedikit air
2. Masukkan jugak kesemua bahan kisar tadi dan panaskan atas api
3. Masukkan jugak serai yg dah diketuk dan asam keping
4. Tunggu sehingga mendidih dan sambil2 tu kacau-kacau kuah tu
5. Bila dah mendidih perasakan dengan garam gula
6. Kemudian masukkan ketam
7. Masak kejap then boleh angkat.. siap!

Ketam Masak Lemak Cili Api

Daaaa...........


Wednesday, July 31, 2013

Jus Epal Oren Pegaga

Jus Epal Oren Pegaga


Hi

I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:
http://nicina.blogspot.com




Daaaaa....


Jus Epal Oren Pegaga
Waahhh.. minuman sihat!
yer... dah beberapa menjak can mengamalkan pengambilan makanan  (makanan masih lom mampu lagik, byk sgt restoran dan menu yg best dan hebat2 kat mesia ni, x dapat nak lawan nafsu mak) minuman sihat. Yer minuman sajer ye ehehehe
Sbbnye minuman ni senang nak buat, campak2 blend2 dah jadik...
pastu terus minum and basuh gelas dah siap
xdela renyah sangat pon api still memerlukan kerajinan dan consistency huhu

Bahan2 untuk jus oren epal pegaga ni

 Benda baik lg elok kalo kita dapat dikongsi kan
sharing is caring ye dak

Bahan-bahan :

Bahan-bahannye dah sah2 lah nama 3 bahan yg can letak dalam tajuk entry nie
1. Epal hijau (granny smith kalo boleh) - 1 bijik
2. Oren navel / navel orange - 1 bijik
3. Daun pegaga - secekak atau lebih 

mmg komfem itu jek, takde gula segala
tak tawar hokeh, jus ni mmg sangat sedap!
ini antara faveret jus setakat ni sbb can mmg suka blend macam2 jenis buah and sayur eksperimen sendiri. So far yg ni terbaekkk


Jus Buah

Cara - Caranye : 
1. Kupas kulit epal (boleh je blend sekali tp can x suka sbb kulit apple mmg byk sangat wax, x larat nak kikis weii, dasar pemalas kan)
2. Kupas jugak kulit orange sampai hilang putih2 tu
3. Basuh pegaga bersih2 (can x ambik akar pegaga tu wpon org cakap banyak khasiat sbb was was takut ada haiwan halus yg x nmpk dek mata dan takut tanah tu x abes cuci huuuuu)
4. Masukkan ketiga2 bahan dalam blender biasa (yup guna blender bawang cili tu jek xpe, xde bau jgn risau), masukkan setgh cawan air then blend sampai lumat
5. Tapis dan minum

Kalo tekak anda hebat lagi elok kalo x tapis sbb leh dapat serat2 tu sekali tapi tekak can ni heh tak maunye
takleh nak telan hampas2 tu, so mmg akan ditapis!

Jus Pegaga

Lagi satu, kalo ada pegaga ni susah nak blend guna fruit extractor yg macam can cerita kat ENTRY sebelum ni sbbnye daun tu x juicy, mmg x berapa nak jadik kalo guna extractor tu.. lebih baik pakai blender biasa je
Extractor tu lebih sesuai utk buah2 an or sayur yg jenis berbatang cam batang celeri, tomato tuh

Ohhhh kebaikan yg can dapat? Khasiat eh?
Lupa pulak nak kongsikan perubahan positif lepas minum jus buah dan sayur ni dengan konsisten
Selalu rasa perut cam ok je, x rasa penuh, rasa ringan je badan and kepala
Dah lama tak dapat sakit kepala sejak can amalkan minum jus yg dibuat sendiri kat rumah dan tanpa gula ni
Dulu agak kerap sakit kepala
Dan yg penting, perut tu jadik nipis ehehe x buncit! i mean x buncit sgt bukannye hilang terus jadi flat ehehe
waahhh petua nak hilangkan perut buncit ke ni? entahlah.. kalau anda dapat hasil yg sama alhamdulillah
leh la sama2 kita amalkan

Daaaa........
Jus

Tuesday, July 30, 2013

Udang Goreng Kacang or Kacang Goreng Udang?

Ntahla labuuu... mana2 pon boley kan
udnag goreng kacang rasanye lebih sesuai kalau kuantiti udang melebihi kacang
and vice versa.. apa pon jom usha

Udang Goreng Kacang
Alaahhh.. resepi udang goreng kacang buncis ni pon nak tayang ke? eh x kisahlah jemah, hakak tak kira ahkak nak tayang jugeks sbb ahkak reti tepek resepi yg simple mimple jek, kalo suroh ahkak tempek resepi masakan mediteranean kompem ahkak x reti ehehe

yg sebenonye sekadar berkongsi :)

Kacang Goreng Udang

Bahan-bahan : 

1. Udang (kalo rajin buang kulit, kalo malas macam ahkak x payah pon xpe.. janji itu kepala udang kasi buang)
2. Kacang buncis - potong menyerong
3. Bawang putih - 1 ulas - hiris nipis or diketuk (yup, can just guna bwg putih, xde bwg merah besar etc)
4. Cili merah besar - potong2 serong gak
5. Minyak masak - 2 sudu lbh kurg
6. Garam
7. Gula

Cara- Cara : 

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai wangi dan keperangan
2. Masukkan Udang
3. Goreng kejap je sangat, then terus masukkan cili merah
4. Kacau sekali dua then terus masukkan kacang buncis tadi
5. Perasakan dengan garam gula then kacau2 kejap je
6. Siap, jgnmasak lama sangat nnt kacang buncis x rangup

semua pon main laju2 je, ni komfem masak ni x sampai 5 minit kay...
Daa....

Udang Goreng Kacang Buncis


nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity