Search in Canteq's Blog

Tuesday, August 11, 2015

Daging Masak Hitam Harum

Daging Masak Hitam Harum


Hi

I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:


Daaaaaaa...



Daging masak hitam ni mmg kena kalau di match kan dengan nasi hujan panas ke, nasi minyak ke, even nasi putih pon
Alah... nak buat makan ngan nasi impit, roti, lemang pun bulih 
Sebab rasa dia sedappppp sangat, harum pulak tu
Nak lagi sedap, sila beli daging tempatan yang fresh dan ambik bahagian batang pinang
Confirm lembut je daging tu, and masak pun x perlu lama kejap je dah lembut daging

Daging Masak Hitam Sedap



Apa kata kita usha resepi 

BAHAN-BAHAN :

Daging Masak Hitam Sedap

1. Daging dihiris nipis (lbh kurang dlm 1/2 kg)
2.  Cili boh / cili kering yg dikisar
3. Kicap manis
4. Daun pandan - 4/5 helai
5. Serai - 2 batang
6. Bawang putih - 2 ulas 
7. bawang merah - 6 ulas
8. Kayu manis - 1 batang *
9. Bunga cengkih - 3-4 pcs *
10. Bunga lawang - 2 pcs *
11. Buah pelaga - 2/3 biji *
12. Garam

Untuk yg bertanda * tu, kalau rasa kurang arif atau x berapa nak kenal... boleh beli rempah sup tulang bunjut adabi tu, dalam tu dah lengkap dah ada 4 sekawan  ni... guna je smua yg ada dlm 1 packet tu (kecuali bunjut)
itulah yg can selalu buat, senang x yah nk beli satu2... bunjut dia simpan xyah guna


CARA MEMBUATNYA :

 1. Blend bawang merah, bawang putih, & serai (Serai cuma ambil bahagian yg lembut serai, hiris nipis sebelum diblend)


2. Panaskan minyak  
3. Tumiskan rempah 4 sekawan tadi sehingga naik bau


4. Masukkan bahan2 yg telah diblend /kisar tadi (bawang merah, putih, serai)
5. Goreng sehingga keperangan


6. Masukkan cili boh / cili kering kisar 
7. Tumis hingga pecah minyak


8. Masukkan pulak daun pandan yg telah dipotong 
9. Kacau sekejap

10. Then masukkan daging. 


11. Daging memang akan mengaluarkan air dia. So kacau2 sampai daging empuk dan kuah agak kering


Tunggu sampai kering sedikit macam kat bawah ni



12. Bila dah kering sikit, masukkan kicap


 13. Kalau perlu, masukkan garam. 
Tapi kalau dah cukup masin, x perlu lah garam ni


Kacau sebati, dan hidangkan


Masakan Daging

Makan dengan nasi panas, roti, nasi kaler2 cam nasi hujan panas ke, nasi beriani ke, nasi toamto ke etc... memang meletop bertambah2
Memang wangi, harum, dan sedap rasa dia

Daaaaaaa......... 



Thursday, August 6, 2015

Cucur Udang Rangup

Cucur Udang Rangup


Hi

I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:

Daaaaaaa...



Guna resepi ni, cucur udang mmg akan jadi rangup
best btul buat minum petang
cicah sos cili boleh, makan ngan kuah kacang pon sedapp
Apa rahsianya... can guna tepung gandum yang dicampur dengan tepung beras

Jom usha resepi


BAHAN - BAHAN :

resepi cucur udang rangup
 1. Tepung gandum - 2 cawan
2. Tepung beras - hampir2 1 cawan
3. Udang saiz sederhana (udang harimau pon boleh)
4. Udang kecil
5. Ikan bilis - segenggam
6. Bawang merah dimayang nipis - 3 ulas
7. Daun kucai
8. Serbuk kunyit
9. Garam
10. Air (tiada dlm gambar)
11. Minyak masak (tiada dlm gambar)

* kalau nak tambah tauge pon boleh tapi can tak berapa gemor :D

Atau kalau nak guna serbuk pati ayam / ikan bilis pon boleh sebagai ganti garam


CARA MEMBUATNYA :

1. Udang saiz sederhana di buang kulit dan dipotong2
2. Udang kecil dibuang kepala

3. Kemudian ambil satu magkuk besar
4. Masukkan kesemua tepung gandum + tepung beras
5. Masukkan garam / serbuk pati ayam
6. Gaul2 kan (kering tanpa air)
7. Kemudian masukkan kedua2 jenis udang  & ikan bilis
8. Masukkan juga serbuk kunyit

 9. Masukkan pula bawang & daun kucai


10. Masukkan air (agak2, jgn terlalu lembik)
11. Gaul2 biar sekata (warna & bahan2 nya)
12. Panaskan minyak yg banyak dlm kuali
13. Goreng dengan cara jatuhkan bancuhan tu dari tepi kuali, supaya dia jatuh meleper & jadi nipis 

Bila dah masak, angkat dan toskan cucur atau cekodok udang anda :) 

 
Untuk memudahkan makan, boleh lah dipotong2
Tetamu nak makan pon x segan, xde la ternganga2 mulut depa nak gigit besar2 seketul hehe

 

Selain dari guna sos cili or sos pencicah biasa, boleh jugak dihidangkan bersama kuah kacang aka kuah satay tu  
Hmmm... cucur udang kuah kacang mmg best!

cucur udang kuah kacang

cucur udang rangup dengan kuah kacang

Buat minum petang memang mabeles
Kalo tetamu datang pon boleh jugak dihidangkan panas2 dengan teh o suam wah!
Selamat menjamu selera
Daaaa..........




nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity