Search in Canteq's Blog

Sunday, March 30, 2014

Cuti Gold Coast Australia Part 6


Hari ke5 kiterang kat gold coast australia ni kiterang nak pegi tengok kangaroo n koala.. almaklumla kt mesia tak jumpa...
so kiterang pilih untuk pg currumbin wildlife sanctuary.
aritu beli tiket kt groupon australia dpt price murah giler utk 3 orang...
pic kt atas tu adalah currumbin entrance


as usual, bawak bekal ;)


 arini nmpk lagi petrol station 7-11 masa on the way tu

 

Turun je dr bas, cross jln lalu je ikut laluan ni 
terus smpai ke hujung tu akan jumpa la currumbin punya entrance

 

masuk je ikut pintu tu, ye korang akan lalu kedai souvenir ni dulu. 
pg kt satu kaunter tu then tunjuklah voucher, kalo xde voucher leh je beli tiket kat sana.


utk kiterang punya tiket aritu leh dpt free voucher
leh guna utk beli foods kat cafe or beli souvenir kat kedai nih

Before masuk derang akan chop kat tangan dulu


time kiterang sampai aritu geng2aborigin (kaum asli aussie) tgh tgu nk buat performance
so smpat la bergmbo ngan depa sekejap

 

Kat depan tu jugak ada byk koalas yg comel2, mcm2 character derang buat



Untuk gerak ke mana2 station boleh naik train yg derang provide ni...
sbb kalo nak jln tu agak jauhbgak satu station ke station lain.
and setiap station ni plak ada haiwan yg berlainan
Timing pukul berapa train akan sampai kat setiap station mmg ada ditulis



wahhh dasat air asia punya marketing. Kt dlm currumbin pon ada iklan derang

first station yg jiterang stop adalah yg kt atas ni, stesen kangaroo
yeayyy nk sgt tgk pegang2 haiwan nih, jakun mak


haiwan ni mmg banyak bergelimpangan merata2
sangat jinak and tak tkut dgn orang
bole pegang2, belai2, posing2 sesuka hati
tapi hati2 sket sbb najis depa pon byk jugak hikhik


ke belakang sikit dr tempat kangaroo ni melepak ada jugak crocodile wetlands
ada mcm2 lagi haiwan kat area ni sebenanye, jln jek pusing2 ikut sign board


dah puas merayau, kiterang tunggu tren utk ke next pit stop hik


merata2 gak la kiterang berjalan, turun naik tren kat dlm tu... tp haiwan2 lain kiterang just tgk kejap, jeling2 camtu je ahaha


kawasan dia cantik gak


kat atas ni cafe, tmpt kiterang makan...
kat sini burung merak mmg dilepas bebas camtu jek.. alahai cantik sungguh si merak ni



kemudian kiterang g tgk bird (eagle) show, btul2 sebelah sheep punya show
lepas tu kat kedai souvenir tu derang open utk bergambar, wild photos


right after bird show, ada show cukur bulu biri2
enjoy tgk show ni
paking best sbb kiterang dpt duduk row paling depan, haaaa clear giler tengok tanpa sebrg halangan


 lepas dh habes ronda kkiterang naik train ke main station dkt pintu masuk. 
pegi tgk koala... kt sini mmg byk koala... yg area lain tu semua sikit2 je
infact kt sini boleh bergambar jugak (tapi berbayar le)




mmg comelll koala ni
dh habes semua tu kiterang terus kuar ikut pintu masuk yg mula2 tadi. singgah kt souvenir shop beli brg 2-3 ketul then terus pg ke bus stop, balik ke surfers paradise...
nnt can sambung kisah2 lain kat gold coast ni... pasal super duck/aqua duck, etc
daaaaa.... 

Saturday, March 29, 2014

Cuti Gold Coast Australia Part 5

Da masuk hari ke4 dah kisah travel kami di bumi gold coast ni...
so plan harini mmg nak shopping!
Kat mana lg kalo bukan HARBOURTOWN.

Awal2 pg bgn buat bekpas then terus tunggu bas untuk ke harbortown.
On the way tu terjakun sekejap bila ternampak stesen minyak 7 eleven... Owhhhh baru tau rupanye 7-11 ni pon ada petrol station jgk.... huhuhu

stesen minyak 7 eleven
Takyah byk citer bas pon sampai le ke destinasi shopping, so far sepjg kami kat gold coast ni mmg x risau bab nak tekan loceng time nk turun bas sbb ada jek org yg sama desrinasi setiap masa.


kat depan2 tu ada satu asian groceries, leh korang cari beras ke rempah etc kt cni

pastu ada jgk kedai buah, mcm2 buah ada yo, rega pada can biasa2 aje xdela murah pown.


maka melilau lah kami kat dalam tu, macam2 outlet jumpa... tommy hilfiger, esprit, fossil, coach, etc. kat atas ni brand fav en hubby sempat la dia membeli

royal doulton harbour town
kemudian jumpa lah kami dgn outlet royal doulton yg sememangnye tgh sale
oyy mmg seronot munge2 hati ni, dptlah jugak merembat sikit2

ada lah butik coach tp can cuma nengok2 belek2 je... x beli pape pon



masuk katies, alahai bestnye byk dress lawa2 seronot try hehehe.. pon tgh sale jugak. 
sempat la merembat jgk

nandos harbourtown
pehtu perut pon da agak lapa, maka nampak ini nando's terus masuk je
halal nando's kat sini, mmg dlm pamphlet pon ada tulis semua senarai restoran halal kt harbourtown ni.


rega mmg x mahal pon... in fact kalo kite convert to RM pon lebey kurang jek price dia


dari segi menu pon lebey kurg jek ngan nando's malaysia tp ada la bnda yg sini ada sana xde, sana ada sini xde. kalo kt sini kek coklat yg sedap tu kan, tp kalo kt sana ada choc mousse (yg dlm bekas kecik2 dlm gambo kt atas tu).


 dari segi rasa plak lebey kurang jgk, x byk beza cuma can lg prefer yg mesia punya hikhik
tanah tumpah air ku
overall mmg ok


sbl balik smpat masuk coles hrbourtown ni, bukan nak beli apaper pon saje nk survey2 bhn
mentah... yg pastinye ayam halal brand steggles mmg ada kt cni tapi biasalah nk carik yg plain susah sket, byk yg dah marinated, or breaded, bersalut tepung or berperisa. tapi kalo korg mmg nk carik ayam halal kat sini mmg boleh sgt lah.



then some of the hasil tangkapan utk harini...


daaaaaa.... nnt sambung citer ke currumbin pulak eh




nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity