Bubur Kacang Hjau Makan Dengan Roti Pon Sedap |
Suka makan benda2 manis? suka bubur? hmmm agaknye mesti ramai gak yg suka mkn bubur kacang hijau ni kan... So arini xde byk sgt can yg share, cuma nak kongsi kan resepi mudah or cara can masak bubur kacang hijau nih. Walaupon ramai yg kata alaahh mudahnye itu pon nak share, eh sbb mudahlah can nak share... kalo payah mmg xnak share punya huahaaha
Bubur Kacang Hijau |
ok, apa pon moh usha bahan2 aka ingredients yg perlu untuk dimasukkan lam bubur nih
Bahan - Bahan :
Bahan paling penting of courselah kacang hijau
Kacang hijau |
Bahan2 untuk masak bubur kacang hijau |
1. gula melaka
2. daun pandan
3. santan (can guna santan kotak jek)
4. biji sagu
5. gula (yup can guna both gula melaka n gula pasir)
6. kacang hijau
7. garam (tiada dlm gambar)
Cara Memasak :
1. Basuh dan toskan kacang hijau
2. Amik satu periuk yg agak besar (sbb kacang2 tu nnt akan mengembang). masukkan kacang hijau, air, dan daun pandan. Rebuskan until kacang2 tu pecah2
Rebus kacang dengan daun pandan |
3. Kemudian, masukkan gula melaka (agak2 saiz dia). Kacau2 dan biarkan sampai gula melaka tu diffuse
4. Masukkan jugak sedikit gula
5. Masukkan santan. Kacau rata
6. Masukkan sedikit garam
7. Masukkan biji sagu kalau suka. Jgn byk sgt sbb nanti bubur akan jadi terlebih pekat
8. Agak2 dah clear warna biji sagu tu dah boleh tutup api.
Hidangkan.... Daaaaaa
Resepi Bubur Kacang Hijau |
Nasib Can post resepi ne... huhu 1st attempt neh
ReplyDeleteEhehe... Xpe, smua bnda bmula dgn 1st time ;)
ReplyDeletetq.. baru buat.. sedap
ReplyDeletewelkam.. and thanx to u too ;)
Deletewah...terliur pulak saya....boleh cuba nih...klu sng2...singgahlh ke blog saya ye..www.eaterwisemama.blogspot.com..thanks
ReplyDeletemudah ye resepi..thanks sis..
ReplyDeletememang dah lama tak makan.dah boleh buat sendiri :)
salam perkenalan
salam kenal jugak sis, sila cuba jgn x cuba hehe
Deletehmmm...simple dan menarik..mesti cuba ni..
ReplyDeletesedap makan panas2..
jemput ke blog saya
http://norzuryati.blogspot.com
~ perkongsian tentang diri, keidupan, anak2, tips kesihatan, tips kecantikan dan sebagainya..
Moga sama2 beroleh manfaat daripada nya...amiinnn
thank you
DeleteNak buatla utk menu sungkai 24ramadhan nie.. tq nice simple n yummy.
ReplyDeleteyes please do...
DeleteNak buatla utk menu sungkai 24ramadhan nie.. tq nice simple n yummy.
ReplyDeleteNak buatla utk menu sungkai 24ramadhan nie.. tq nice simple n yummy.
ReplyDeleteAssalam. Saya first time juga buat. Dulu x suka, skrg dh suka. Heeee. Senang je nampak kan? Semoga jdi fav anak2 plak. Tq sharing. Singgah jugak blog kita. Http://emmemarinamohamad.blogspot.my kita pakai gula stevia ganti gula pasir
ReplyDeleteSy tgh cuba resipi puan skrg ni... 😊😊
ReplyDeletewow.. thank you :)
Deletesedapnyaaaaaa
ReplyDelete:)
Deletekl xltk sagu blh x??
ReplyDeleteof course
Deletesagu tak letak pon xpe dear... :)
kl xltk sagu blh x??
ReplyDeleteBagus ni.. Nak try la.. Thanks admin. 😇
ReplyDeletewelcome morris :)
DeleteBagus ni.. Nak try la.. Thanks admin. 😇
ReplyDeleteApa kata kite semua ni buat group WhatsApp untuk resepi masakan!! Mcm bestt jer kan!! ��
ReplyDeletesantan gune 1 kotak ke??
ReplyDeleteuntuk resepi ni saya guna 2 kotak santan sariyah sbb buat banyak, satu periuk besar jgk.. tapi depends lah. kalau kuantiti kacang hijau x banyak boleh guna 1 kotak je cukup.. selamat mencuba
DeleteSaya dah buat..tapi tak guna biji sagu sedap gak tq admin
ReplyDelete