Search in Canteq's Blog

Thursday, July 18, 2013

Popia Maggi

Popia Maggi


 Hai... rasanye ramai people out there yg suka makan maggi mee kan...
can pon ske gak tp xdelah slalu...
suka meraban try resepi2 baru untuk maggi jugak...
last time can ada buat popia, so kulit popia tu byk lg berlebih2 kat umah...
so mulalah dtg idea nak buat itu ini... sbb nak abeskan kulit popia tu
Resepi Maggi Istimewa
so ilham kali ni can buat maggi roll atau popia maggi nama melayu nye
maka langkah2 serta resepi popia maggi ni ada kat bawah k...

Bahan2 :
1. Satu paket maggi mee (can guna mee kari berapi - as usual, my fevret nih)
2. Sebiji telur
3. Carrot - dipotong nipis
4. Kobis - dihiris halus
5. 1 biji cili padi (or leh guna cili merah besar) - dipotong2
6. 1 ulas bawang merah - didadu
7. 1 ulas bawang putih - didadu
8. Secubit garam
9. Kulit popia (of coz)

Cara-cara nye :

1. Rebuskan mi maggi (tanpa perencah)
2. Toskan sehingga kering
3. Masukkan ke dalam mangkuk
4. Buka perencah maggi kari tersebut
5. Tuangkan perencah ke dalam mangkuk berisi maggi tadi dan gaulkan sehingga sebati 
(cam lam pic kat bawah ni)


6. Lepas tu kite prepare sayur2an pulak.. 
7. Panaskan 1 sudu minyak masak lam pan
8. Tumiskan bawang merah + putih yg telah didadu + cili yg telah dipotong tadi
9. Kemudian bila bwg2 tsbt dah agak layu, masukkan carrot n kobis
10. Taburkan sedikit garam (sangat sikit hokeh sbb perencah kari tadi dah ada dlm maggi)
11. Goreng sekejap aje then angkat
12. Tuangkan sayur2 tersebut ke atas maggi

13. Kemudian gorengkan pula telur
14. Kacau2 kan telur tu time menggoreng supaya nnt dapat telur yg pecah2 (dan bukan telur mata kerbau)
15. Then taburkan telur yg digoreng tadi ke atas maggi
Hasilnya, sila lihat image dibwah...
Bahan2 inti
16. Bila bahan2 yg nak dijadikan inti smua dah ada dlm mangkuk, gaul2 kan
17. Maka episod menggulung pon bermula
18. Amik kulit popia then bentangkan
19. Letakkan bhn2 inti di atas kulit popia, the roll up
20. Just gunakan air utk melekatkan hujung kulit2 popia tsbt

 21. Bila dah abes roll spt di atas, so boleh lah digoreng dlm minyak yg panas
22. Goreng x perlu lama sgt, agak2 dah golden brown, angkat dan hidangkan bersama sos cili

Resepi Maggi
 Buat minum petang mmg best!
Eh bulan posa... gantikan popia yg kat kedai tu ngan popia maggi pulak ehehe

 
Resepi Popia Maggi


** siaran ulangan




2 comments:

  1. amboiiii terliuq nengok maggi hehe :D

    ReplyDelete
  2. Maggi mmg sedap kan @Kenit Cinonet...
    Macam2 resepi leh buat ehehe

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity