Search in Canteq's Blog

Friday, July 19, 2013

Karipap Roti


Karipap Roti

Resepi yg mudah dan senang.. cepat aje membuatnye.. yg penting sedap

arini teringin nak buat kuih sendiri kat umah... malas pulak rasanye nak beli2
teringat satu resepi yg can penah jumpa satu ketika dulu
resepi karipap roti gardenia dari blog ibundo
dah lama dah jumpa resepi ni, and dah penah try buat few times
mmg sedap


karipap roti gardenia


so meh can kongsikan sikit perihal resepi karipap gardenia nih

Mula2 kena buat inti dia dulu
Inti leh je nak letak apa2, sardin, tuna, inti karipap ayam etc, sausage, telur atau apa je

Inti : Can guna inti karipap ayam yg biasa
So untuk resepi kali ni assume inti nye dah ada ye tuan puan eheh

Karipap Roti Gardenia
Bahan-Bahan : 

1. Roti gardenia (berapa keping korang nak)
2. Inti (can guna inti karipap)
3. Tepung jagung (kalo xde guna tepung gandum pon bole)
4. Air

*sila bancuhkan tepung jagung dgn air dgn kelikatan yg agak likat jugak macam gam :D

Tengok, simple kan, 4 bhn jek (tolak bahan2 inti kuikuikui)





 Mula2 kita prepare kulit nya dulu
Roti gardenia sekeping demi sekeping digelek, untuk kasi nipis, make sure bhgn tepi tu ditrim
lepas tu sapukan bancuhan tepung jagung dengan air tadi di sekeliling roti (tengok pic atas), untuk tujuan menge'gam' kan dia
 

Then letak inti kat tgh2 roti tadi
Kemudian sila la cantumkan hujung ke hujung roti membentuk segitiga.. alah cam nak buat sandwich tu

Pastu amik garfu then tekan2 kan kat keliling bahagian yg dicantumkan tadi
Tjuannye nak kasi tutup rapat, lagi satu elok sikit menengoknye dak...
So sila la buat utk kesemua roti anda satu demi satu

Peh tu goreng... sila jgn guna minyak yg terlalu banyak ok

Karipap sedap

Daa... nilah dia karipap roti anda yg dah siap untuk dingap




**bulan puasa ni rajin pulak can pos entry pasal makanan ye... hihi

No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity