Monday, July 29, 2013

Bercuti Ke Singapore 4 - Merlion, Marina SkyPark, Hard Rock Cafe

Ini adalah kisah hari kedua can di singapore nih
untuk lain2 entry pasal percutian kami ke singapura ni, sila ke link kat bawah ni yek :

Day 2 :

Bgn pagi, pg bfast kat Quality Cafe, masa check in smlm can dah ty siap2 pasal ke'halal'an cafe derang.. halal katanya.. n kat dlm bilik ada menu utk mkn dlm bilik, pon ada tulis halal dekat foods... so oklah, tawakkal aje lah kan... tp ayam daging ttp can x sentuh (ntahla knape - waswas lg agaknye aku ni). Tetiap pagi selama 4 hari bfast kat cafe hotel ni can cuma mkn buah, cornflakes, n minum teh 'o'. Roti ada tp x berani nk mkn jugak... apalagi nasik goreng n mee goreng dia, lg la can x sentuh. Tp xpe, itu pon dah cukup kenyang dah bg can.. nk bfast je pon.



Dining hall dia, Quality Cafe yg kiterang breakfast hari2

Pagi ni can ada duty yg kene settle
lps bfast hubby kuar jln2 sekita hotel ngan kiddy, lgpon dia nk draw duit sket
mmg sgt lega n sng dok quality hitel ni sbb kat bgnn sblh hotel ada 7E, and jln dlm 5-6 minit ada Maybank kat bgnn balestier plaza... n sbl sampai maybank tu pulak ada McD and KFC kat bgnn apa tah nama dia (da lupa). So sgt senang bab2 tu
kol 12 tghari keje can pon da settle... nai atas jap... siap2 then mulakan operasi hari ke2 plak

 Turun lobby tahan teksi and pg orchard road

tp fokus utama nk pg hard rock sebenanye

otw tu ada nmpk bgnn ion.. oohh inilah yg org ckp tu ek

tp agak jauh la ion tu dari hard rock ni

terpaksa kensel la nk pg sana

coz x larat nk menapak jauh2 tu... huhuhu




Hard Rock Cafe Singapore
 Lepas soping nyoping serba sikit... kterang pon melilau carik restoran
jln ke depan sikit ada nmpk 7E (luar building, cam booth kecik gitu)
pastu ada la satu shopping complex ni nama dia Forum





bawah tu, kat basement ada nmpk McD... haaa apa lagi kterang terus masuk n mkn kat sana
tp rega dia mmg sgt murah (sekali lagi sila jgn connvert kpd RM ye kawan2)
Utk 3 org mkn baru abes SGD13++ jek



 
Pastu kiterang nk solat
teringat ada org ckp area orchard ni ada masjid
pastu bukak map tgk, jarak dia lam 900 meter
owh mak aih jauh gak tu
pastu tah camana can dpt idea masuk lam Forum Galleria tu n carik mother's room
n sememangnye ada lah kan.
Memandangkan bilik ni ada paip n agak luas jugak
n can pulak mmg da standby telekung, serta compass Qiblat pulak mmg da ada lam henfon
so kitorg pon solat je kat sini
bilik ni besar, lam pic bawah ni br half of the room
siap muat 2 org solat serentak
fuhh lega kan





Lepas da settle smua tu, kiterang pon tahan teksi lagi utk pg ke Merlion plak
ramai oooo org kat sini


Merlion

kiterang lepak2 jap kt sini posing2, tgk org, tgk merlion yg x penat2 dok mencurah air
merlion ni dah sah2 lah tempat wajib pegi kalo visit singapore kan...
pastu wajib amik gambar barang sekeping dua, leh tunjuk kat org yg kita ni dah sampai obersea ehehehe


kemudian dah boring lepak tengok si singa tuh, kiterang pg kaunter river taxi utk naik cruise menyeberang ke sblh sana plak

tambang cruise ni SGD4 utk seorg

budak kecik pon same price tau





(kalo agak2 korg xnak naik river taxi ni, nk jln kaki pon buleh seberang sungai tu tp jauh gak la)

kiterang ni jenis yg x berpa rajin menapak sgt huhu




River taxi





wohohoho... di seberang sana ada Marina Bay hokeh

kterang plan mmg nk pjt skypark ni

excited nk tgk the whole singapore from marina bay skypark... hehehe





Marina Bay Skypark



 Sampai seberang sana, lepak bawah jap, then terus g beli tiket nk naik Marina Bay Skypark ni
Price for adult is SGD20, kid SGD14



Tiket Marina Bay Skypark

 Skypark ni kat level 56 and 57
so kalo naik lift tu pg ke level 56 but not to worry coz mmg ada org yg akan guide u masa naik n turun lift tu
opsss... lupa lak
before naik lift ada org yg akan snap ur pic, n pic ni akan dijual kat level56 nnt - kat Skypark Photo kaunter - dgn price SGD30 (with paper frame) or SGD45 (with nice frame)
kitrang beli yg frame kertas tu aje


Ada jugak yg tanya.. berbaloi ke naik / panjat marina skypark ni?
Bagi can... mmg berbaloiiii
sbb slalu tempat2 yg can pegi (mcm banyak benar) can suka tgk view dari tempat2 tinggi camni, leh tengok keseluruhan kawasan kan
boleh dapat overall view dari pelbagai sudut.. best
and angin pon mesti best sbb xde halangan, almaklumla tempat tinggi
So suggestion.. highly recommended!


Skypark Photo



View from Marina Skypark

View of Singapore

Night view from Marina Bay Sands Skypark

Memang cantik sangatttt view dari marina bay nih waktu malam, mengagumkan dengan angin sepoi2 bahasa menampar2 pipi kita, pastu layan plak scenery yg best.. fuhh layan
 Da penat2 duduk2 n lepak kat sana, kiterang pon amik teksi n blk bilik
 antara hasil tangkapan utk hari ni


Baju hard rock cafe jek utntuk 3 beranak



Fridge magnet jek


erk... citer Nur Kasih pon ada tayang kat sini? kat channel Suria (channel tv singapore) tp x dela nk layan pon.. satu penat, satu lg x berapa minta sangat ngan pelakon2nye tuh ehehe




Daaa.......

Kisah seterusnya untuk day 3 :

1 comment: