Search in Canteq's Blog

Monday, July 29, 2013

Bercuti ke Singapore 1 - Cara Masuk Singapore Dengan Kereta

ohhh... ada yg tanya can pasal our short escape (eh x shot mana lah sbb 5 hari gak kat sana ahaha) to singapore aritu... ya ampunnn mmg dah lama can upload sebenanye... huhu maybe kawan can yg terlepas pandang. Nak sangat dia tau pasal camana nak drive masuk singapore guna kereta dari luar / plat malaysia... Ooo nak pegi lepas raya rupanye ehehe

ok ok, gini, yg sebenonye, my previous entry pasal percutian kami ke singapore dan USS tu laling leh check kat sini, xmoh pi click pon xpa.. sbb laling leh baca jek dari sini hokeh... sbb mostly can akan kopipes jek citernye ehehe.. tap ada gakla pembaharuan danpenambahan citer pasal kos, caner nak travel or masuk guna kereta dari malaysia, and so forth.. just cekidaut
Tape geng, ni can kasi citer 1 more taing.. just for you my dear... ehehe

Kisah2 lainnye :

Cerita bermula....  




Day 1



Whoahh... baru smlm sampai dari sgapore after our 5D4N worliday (work + holiday) at singapore

waaahhh mmg best hokeh sampai kan my lil son tu xnak blk umah.. nk dok hotel jek katanye... "tanak balik umah.... nak pegi hotel.. nak hotel.. nak hotel" gitu la gaya ayat dia smlm.. huhu suka suki aje kan kanak2 zaman skang.. rasanya dia mesti ingat ayah bonda dia keje cop duit nie itu sbb dia nak kterang stay je terus kat hotel sgapore tuh buat mcm umah sdiri ahahahaha



okla... kterang py stori ni lain macam sket sbb masa pg drive sdiri naik keta, tapi balik naik flight.. haaaa tudia mana plak aku pg baling keta asben aku tu kan? jgn risau kiterang mmg x baling cuma anta masuk workshop (huhuhu bg pihak my asben).



Kiterang btolak on 8 June (friday)... gerak from sgor nih xde la awal sgt lam pukul 8.30 am gitu la...

pastu stop jap kat RnR _______________________

then teruskan journey ke JB... Sampai2 JB da agak2 nk dekat zohor stop solat jumaat japs.. then abes jek solat terus queue nk masuk ke woodlands... mak aiiihhh keta byk x hingat! mmg byk hokeh... queue mmg lama... 



Queue sebelum sampai ke woodlands.. sila ikut lorong kereta ye (kalo anda drive keta la)

Tapi xpe, sabarkan hati anda ye... x la lama gile.. agak2 lam sejam dua sampai la ke iigresen malaysia hehe
bila nmpk signboard cam kat bawah ni, masuk jek mana2 Zon A ke B ke C ke... smua sama coz kita mmg da queue kat lorong 'kereta' td kan... no worries


Bila da sampai area imigresen mesia ni plak (pic bwh) ... haaaa mmg ada byk2 kaunter n lorong.. so korang bole pilih memana kaunter yg korang suka
memula kterang agak terkompius kaunter mana nk pg
last2 main pg jek.. dan mmg pon.. pg jek la mana2 kaunter
tujuan dia nk check passport je hokeh
(time ni lom perlu isi kad putih tu lagi hokeh... yg isi kad/form putih tu kat imigresen sgapore jap lg.. ini adalah mengikut hasil pertanyaan kami dgn pegawai imigresen tersebut hehe)

imigresen malaysia
Keluar jek from imi mesia tuh, sila la ikut jek loring kereta yg ada tulis kat jalan tu... jln terus jek, mmg xde simpang kiri kanan pon...

lori leh tahan gak byk aritu
Teruskan perjlnn anda sehingga sampai ke area imigresen singapore plak
dia ada tulis 'Primary Clearance' (tgk pic bwh)


Sama jugak lah konsepnya, masuk lorong mana2 n stop kat kaunter dihujung lorong tsebut
kasi passport n dia akan kasi kad/form putih
sila isi secepat mungkin
sbb kad putih ni kena isi utk setiap org yg nk masuk sgapore tuh
kalo ada 18 org lam keta tu, kna amik 18 kad putih hokeh
Utk mempercepatkan proses, mintak je pinjam pen ngan pegawai migresen tuh (mcm yg kiterang buat :D)

Form atau Kad putih nk masuk singapore.. x byk mana pon yg nk kena isi tp penat gak la kalo nk repeat isi bnda yg sama utk 8-9 org (tp kiterang isi 3 jek)
Bila dah settle kat sini, sila la tanya ngan pegawai tu kat mana nk buat autopass
sbb can nk describe pon x reti
tp nk tolong punya pasal camnilah... 
jalan jek terus amik lorong yg kaler merah
Jalan jek ikut lorong tu sampai jumpa bhgn nk declare barang
(xpe xpe mmg korang xde bwk brg2 berbahaya n x perlu declare, xpe pg je area sana)

bila sampai area yg can ckp tu (yg cam lam pic bwh ni) apg ke belah kanan yg ada tmpt kereta parking, parking keta kat situ and carik org yg pakai baju purple
kecik je kaunter autopass ni


Sorg aje yg turun pon dah cukup
nnt stff derang akan dtg check road tax kat keta
derang xde mintak pon geran keta ke, keratan roadtax ke apa ke
So bila da settle dapat la satu kad nih ngan resit dia sekali, serta satu booklet pasal autopass

 Maka silakan la beredar dari situ n make ur way to singapore
jgn amik laluan nk ke johor plak ye




Keluar jek dr area immigration tuh terus bukak Sygic, cari Hotel Quality kat Balestier Road. Hah, sng jek jumpa... masuk parking, pg lobby then check in! Dapat lah parking n internet card... best2 ada internet access.. leh la can on9 hapdet itu ini kan...

So korang kalo dok hotel lain jgn pulak ikut jalan balestier nih jugak, kang booking hotel lain, hotel lain pulak yg sampai kekekee.. gurau jek
So ni jek kisahnye tentang cara bagaimana korang leh masuk Singapura dengan menggunakan kereta sendiri jika datang dari Malaysia, masuk ikut Johor yek tuan puan...
Haaa... kalo nak masuk Singapore guna kereta ikut negara lain aku x cover hokeh...
Agak2 kalo korg dtg dari london or ukraine or dubai uae or vietnam, maybe leh letak kereta atas feri (kalio teringin jugak nak drive masuk singapore la ehehehe)

Moh usha part 2 pulaks...



4 comments:

  1. wah.. sangat informatif.. terina kasih sebab share.. :)

    ReplyDelete
  2. Wahh mmg menarik..sy pn dh pernah pegi sblm ni..best ni kan...

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity