Search in Canteq's Blog

Wednesday, April 10, 2013

Cuti Bandung - Part 4

Dah masuk hari ketiga kami di Bandung, hari ni bangun pagi2, plan nak pegi pasar baru, nyopping barang2 sendiri especially baju raya, telekung plus brg2 yang dikirim...

Kalau nak tau apa can buat, apa can beli dan ke mana can pegi on the first dan second day, sampai la ke last day, semuanya ada kat link kat bawah ni :



Cuti Cuti Bandung Part 1
Cuti Cuti Bandung Part 2
Cuti Cuti Bandung Part 3
Cuti Cuti Bandung Part 4
Cuti Cuti Bandung Part 5
Lepas breakfast, terus ke lobby and mintak staff hotel call kan teksi blue bird...
seperti biasa, sekejap je teksi dah sampai

So terus ke pasar baru...
Ni antara piccas yg can sempat snap... lupa sangat2 nak snap gambar kedai2 yg jual telekung sbb sebok dok memilih huhuhu... Tapi sgt berbaloi beli telekung kat sana sbb kalo kat kl telekung yg jenis kain sulam benang seluruh kain tu reganye 200++ kan, tapi kat pasar baru rega dia x sampai 300,000 rupiah pon, meaning dlm RM100 camtu je lah kan.. jauh beza kan
 
Suasana dalam Pasar Baru Bandung

Banyak kedai yg jual tshirt perkataan bandung




Can suka kain2 batik corak2 camni

Salah satu kedai yg can beli kain sulam

Tempat beli kain sulam dan kain batik - sila lihat di bahagian kanan atas gambar ni... corak2 dia sgt cantik, material pon bagus

Komen dan pendapat can, sememangnye pasar baru mmg sangat sesuai utk dikunjungi kalau anda nak cari : 

1. Telekung
2. Kain2 sulam mulam ehehe
3. Kain2 batik / Baju batik lelaki
4. Baju2 yg ada tulis perkataan bandung utk buat souvenir or kenangan (even ada tulis Hard Rock Cafe Bandung wpon xde HRC pon kt bandung ni) errrr boleh plak camtu
5. Beg2 (handbag/ trolley bag) - tapi not recommended sbb x quality
6. Baju kanak2 - tapi not recommended jugak sbb ada byk Factory outlet kt luar sana yg jual baju kanak2 dgn reasonable price jugak
7. Jubah2 - boleh bagi kat mak/ saudara mara ke
8. Dresses / blouses - please check on quality... kat factory outlet pon byk leh dapat yg lagi cantik2
9. Kain Pelikat - pon ada. Kalo dapat yg jenis songket lembut tu sgt cantik hokeh
10. Tudung2 - X berapa nak best kat pasar baru, kat malaysia lagi meriah percaya lah


Monday, April 8, 2013

Cuti2 Bandung - Part 3




ALKISAHNYE ...
Cuti Cuti Bandung Part 1
Cuti Cuti Bandung Part 2
Cuti Cuti Bandung Part 3
Cuti Cuti Bandung Part 4
Cuti Cuti Bandung Part 5
Cuti Cuti Bandung Part 6 

Dah habes PART 1 (arrival and check in) dan PART 2 (rewang2 sekitar trans mall), so kat sini can nak cerita kisah hari kedua kami di bandung (memang part 3, tapi baru hari kedua coz day 1 tu can buat 2 entry... ehehe)... Ahhh x kisah la kan, janji story

So kisah hari ini bermula dengan bagun dari tidur dan pegi breakfast ahaahaha apa punya mengarut lah can ni...



Having our breakfast
  Fron dining room ni leh nampak swimming pool, and the other side leh nampak trans studio, and trans studio mall




View from dining room - leh nampak trans studio
 Untuk hari kedua ni, seawal jam 8 pagi (waktu tempatan, untuk info bandung awal sejam dari kita di mesia)
sampai la ke pukul 4 petang... So aktiviti awal adalah buat keje lah ehehehe

Tapiiiiii tetap ada aktiviti lain sebaik keja2 can selesai 
Abes jek keje, naik bilik tukar baju, solat and terus turun bawah
since dah dekat kol 5pm time tu, so can pon tanya staff hotel kat mana yg ada nearby FO
derang bg suggestion utk ke jalan riau sbb katanya x jauh... dlm 15 mins camtu jek...
So mintak derang call kan teksi and sekejap lepas tu dtglah teksi kami

(utk info, hotel tmpt kiterang menginap ni hanay akan panggil teksi blue bird saje, dan takkan panggil teksi2 lain coz katanya teksi blue bird adalah satu2 nya teksi kat bandung yg mmg akan pakai meter, xde nego2 harga tambang and such) - info pihak hotel sdiri yg bgtau


Teksi blue bird yg kami naik


Masa naik teksi tu kami borak2 lah... ty dia kol brp selalunya factory outlet tutup... kol 9 malam katanya... so kami ty lagi, sng ke nak dapat  teksi kalau nak balik hotel dari sana? Dia ckp susah sikit lah sbb dah mlm, kalau ada pon pemandu teksi suka up2 kan harga tambang, and jrg jumpa yg pakai meter. Pastu dia terus offer kalau nak dia tunggu pon boleh dia ckp. Cajnye ikut meter, kira dia akan stop ke mana2 jek yg kita pegi (cam supir gak), cuma bezanye dia ikut meter. 
Pastu dengar camtu risau lah jugak takut2 terover mahal ke apa kan.. coz time tu baru kol 5 lebih... kang kalo kitrorang nyopping plus makan2 sampai kol 9 lebih brp plak caj nye kan...
dia ckp roughly kalo 3 jam baru 100,000 rp camtu jek... Tapi rege parking semua penumpang yg bayar, tapi semua tempat harga parking cuma 2000 jek... murah!
Sooo terus kiterang lega and agree je ehehehe

Since kiterang mmg plan nk nyopping baju kids, so driver teksi tu pon bawak lah pagi ke factory outlet anakecil yg terletak kat jalan riau.


Factory Outlet Anakecil


Factory Outlet Anakecil di Jalan Riau, Bandung
 Sampai jek terus masuk dalam and pemandu teksi tu dtg bagi 2 coupon... (lupa plak nk snap gambar coupon tu)
kupon tu leh guna untuk tukar kat cashier, leh dapat air kotak teh botol 
(green tea yg ada rasa jasmine sket, sedap gak)

Nak tengok ke apa yg ada dalam rumah anakecil nie?
Haaa ni dia, mostly jeans, jackets, dress, baju tidur, shirts, branded items lah cam H&M, CK, Georgio Amani, Thomas & Friends, Cars, etc
Memang mabuk dibuatnye ... Tapi harus diingat, smua baju2 kat sini untuk anak2 kecil saje ye, jgn mummy2 ingat ada dress utk mummy sekali pulak :p



Bahagian boboy - jeans, bermuda, shirts


Bahagian gegirl - byk dress lawa2... 


Tracksuits, jumpsuits, jackets, etc
So sempat lah merembat beberapa lai jeans, shirts, and jacket utk anak teruna hihi

After shop hehe - Ada 2 bag sebenanye


Hasil tangkapan di Anakecil ;)


Dress H&M
Sebenarnye can sangat berkenan ngan dress H&M kaler pink kat atas ni.. 
Rasa cam nak pakai untuk diri sendiri jek... huahaha
can xde anak pompuan so just rembat 1 lai jek baju gegirl utk kasi kat anak buah...





Bakal bersambung... Kisah shopping di heritage, nanti can buat entry lain plak yer... Daaaa


Sunday, April 7, 2013

Cuti2 Bandung - PART 2

Ok, sambungan kisah percutian kami di bandung... masih lagi di hari pertama, bersambung dari kisah ketibaan dan check in hotel. So lepas check in, masuk bilik snap2 pic 2-3 das, kitorg pon duduk2 lah kejap... since dah jama' siap2 waktu kat lcct tadi, and maghrib pon lo masuk lagi, so kitorg plan nk pegi jalan2 kat trans studio mall yg memang attach to this hotel hotel building... mmg sgt dekat sbb the buildings mmg sebelah menyebelah jek... kuar pintu hotel masuk pintu mall... best kan.

Target utama nak cari buah sket, sbb can ni mmg suka makan buah... target kedua nak cuci mata... daaannn impian terlaksana, memang dapat cuci mata sangat!!! eheheh jom layan piccas

Pic kat atas ni can snap once dah kuar from pintu hotel (bukan main entrance, tapi entrance tepi). See... keluar jek hotel jumpa shopping mall...

 Pastu can terpandangkan satu restaurant ni... waahhh pizza hut ada di sini, so senanglah nak makan kat
tak payah risau pasal takut x jumpa mknn etc hihihi

Bila masuk jek entrance ni, mmg pizza hut ni betul2 kat sebelah pintu masuk...


Di sebelah pizza hut tu plak ada bread talk! Lagi lah kan, mmg senang nak makan


Tapiii... dalam dok tertengok restoran2 atau kedai2 makanan ni, ada yg lebih menarik lagi...
Ada bazaaar di tengah2 mall ni
Macam2 derang jual, traidtional clothes, dress, blouses, bags, brooches, etc

Bazaar inside Trans Mall





 Can ada berkenan ngan satu dress ni, sangat cantik dan sopan... tapi xde size!
huhuhu.... size M mmg cepat abes katanye... huhu xpela xde rezeki...
Kalo dari segi harga, mostly yg can ty rega IDR200,000 ke atas

Dress cantik
Dress pink kat atas ni pon can suka gak, tapi xdela sampai nak terbeli coz kain chiffon ni, jarang sangat uols...
kalau pon leh pakai inner labuh tu, tapi x best lah berlapis... lagi pulak tu sleeveless... itu yg x terpanggil nak merembat tu... Tapi kaler n design mmg cantik

Lepas tu ronda2 rayau2 kat mall tu naik ke tingkat 1 plak... pon ada mini bazaar gak... 
Ada jumpa satu lagi dress yg sangat cocok dengan can..
saiz nye mmg dah ok sangat2 tapi hubby lak x berkenan... tak jadi beli lagi...

Sambil2 dok melilau tu nampak lah macam2 boutique n kedai ada kt dlm mall ni, sama kat mesia gak...
contohnye cam esprit, pierre cardin, wacoal, byk lagik sebenanye tapi mmg dah lupa sbb x snap pics


 

Dari segi makanan pulak selain pizza hut n breadtalk, ada byk lagi cam A&W, Baskin Robin, J.CO,
Chicks ape ntah, restaurant mknn sunda, variety of local foods, and such

J.Co pon ada gak kat sini

 Jalan2 lagi ke hujung pastu ternampak plak kedai 'metro'...
ingatkan metrojaya coz jenis dan kaler font nya sama, tapi bukan rupanye...
dianye kedai cam ala2 jusco camtu la... metrojaya tu up sket ehehehe
Tapi leh tahan mahal gaks brg2 dalam kedai ni,  can ada beli satu petticoat (ehehehe ada sebab terpaksa beli) rega dia dalam 90,000++ rupiah... huuuu dekat2 30 hengget tu... tapi sebab da terpaksa beli aje lah...


 Da puas jalan2 n kaki pon da tau rasa penat, so kiterang pon turunlah ke lower ground nak pegi dia nye supermarket... kembali ke tujuan asal, carik buah2an... Ada pasaraya HERO kat bawah ni, mmg dari jauh dah leh nampak byk fruits meruits ehehe i loike.. seronott


Waahhh i suka sebab ada buah feveret i di sini

Buah alpukat ni buah apa ek? Can tatau

 
       
Dan panadol juga ada dijual di sini, dekat counter cashier... dan kebetulan pulak hubby memerlukannye on the second day tu... lega
lupa plak nk snap gambo nye
 
Hot food ~ gerai masakan panas dalam supermarket Hero Trans Studio Mall
Menu n harga dia
  Dan yang dibeli cuma ini saje... buah anggur ehehe


 Lepas tu kami pon mula sedar diri yg kami masih punya lagi 4 hari di sini lalu kami pon balik ke bilik kuikuikui

Kisah bersambung ke :

 SAMBUNGANNYE...
Cuti Cuti Bandung Part 5





nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity