Search in Canteq's Blog

Thursday, November 21, 2013

Bercuti ke Gold Coast Australia - Day 1

Alhamdulillah... safely arrived from Gold Coast Australia last 2 weeks. Eh lamanye, dah 2 minggu baru nak hapdet kat blog ke? Tu kira ok la tu bg species yg malas cam Can ni, buatnye 2 tahun haaaaa sapa nk jawab tu ahaha

So berapa lama can ke aussie? Musim apa? Dgn sapa? Naik apa? Best ke?
- Pegi sana 9 hari 7 malam (termasuk perjalanan pgi balik), dari 28 Oct - 05 Nov 2013
- Musim bunga aka Spring
- Dengan my hubby and lil son
-  Naik AirAsia X. Tu je yg mampu buat masa ni
- Besttttt sangat !!

Surfers Paradise
Well, entry pasal 'Day 1' ni sebenornye termasuk 'Day 0' sekali sebenonye ehehe
Day 0 merangkap waktu bertolak dan sebelumnye kekekeek

Barang2 yang can bawa - foods and medicines
Perencah nasi goreng & tomyam
 SO as usual, nk travel ke mana pon mesti kena packing bag tol x?
So besides luggage pakaian, I've one more luggage khas untuk isi barang2 makanan dan ubat-ubatan hihi
tak takut kena denda ke bawak banyak2 ni?
Takpe, can amalkan konsep 'tawakkaltu'alallah'
Jangan terkejut, sambal ikan bilis pon can bawak tau ahahahaha

Kat atas tu korang tgk le sdiri apa brg2 yg can bawak. In brief :
- Maggi Kari
- Maggi Ayam
- Maggi Goreng Indomie
- Perencah nasi goreng (x guna pon masa kat sana)
- Perencah Tomyam (x guna jugak muehehe)
- Beras 2 packet
- Biskut2
- Scotts Emulsion
- Evening Primrose Oil
- Sardin 2 tin
- Garam
- Sedikit gula (letak dalam bekas kecik)
- Susu formula for kids
- Ubat-ubatan basic utk flu, fever

Alhamdulillah sangat sbb semua lepas tanpa banyak soal. Tq Allah
 
Balai Menunggu
Pic kat atas ni kisah waktu menunggu flight dalam balai berlepas kat LCCT... mlm tu selain kitorang cuma ada satu family jek malay, lain2 semer warga omputeh. Pic tu nmpk sikit jek tapi cam 100 org dalam tu sebenanye. ohh tetiba terasa diriku seperti pelancong kat negara sendiri ahahaha
Declaration Form
Bila dah selamat naik flight, duduk sejam dua stewardess akan distribute declaration form... Untuk apa? untuk u guys declare or nyatakan kalo2 korang ada bawak barang2 terlarang, or barang2 seperti yang di tanya dalam form tu...
Antara brg2 yg ditanya adalah meat, grain, medicines, herbs, woods, seeds, nuts, etc
So kalo ada bawak jgn lupa pangkah kat YES tu. 
Kalo tak declare (or tak tanda dalam form) nnt masa imigresen n kastam bahaya wooo
buanye derang terjumpa barang2 yg prohibited x pasal2 kena denda.. pulak tu bukan murah weih... dengarnye cam ratus2 dolar gak le... SO jgn lupa, nk selamat sila declare barang anda wokey

In-flight Meal
Kalo dah jalan jauh2 of course lah kna beli foods kan
Dah lah sampai sana awal pagi, kat airport tu lom tentu ada mknn halal ye dak
So baik mkn siap2
Overall, nasi lemak n nasi ayam tu mmg can dah biasa beli sbl ni...
cuma kali ni saje try menu chicken teriyaki air asia x ni... dari segi rasa not bad jugaklah n sesuai utk budak2 kecik sbb x pedas... cam rasa ayam masak kicap gitu le tapi version yg sedikit pekat. My lil son suka.
Ayam pon mmg debone, sng nk mkn. Alhamdulillah kenyang mlm tu ihihi

Safely Arrived
At last lam pukul 7.30 pagi waktu australia kami sampai gold coast airport
Tapi lane yg ramai2 mat saleh ni utk local, kami kena pegi lane lagi satu yg hujung tu. Tapi lega sbb x ramai foreigners so x queue panjang sangat.
Alhamdulillah jugak kastam n imigresen takde masalah, x check detail2 pon
in fact, anjing yg selalu dikatakan lepas bebas tak pulak dilepaskan aritu, tapi diikat kat tepi dinding... ohhhh takdela haiwan yg nak dtg hidu2 beg... lega disitu
Gold Coast Airport
Masih awal time nie, so kami saje survey2 apa yg ada kat airport pastu nmpk sign TAXI, terus kelur ikut sign tu and jalan terus ngikut laluan kat bawah nie. 



Jalan jek terus sampai ke hujung akan nmpk teksi byk2 tgh tunggu


Getting a taxi
Sampai jek area situ mmg ada sorg yg akan entertain kita
Dia akan tanya nk ke mana and panggilkan taxi yg mana satu. 
Kami punya taxi size biasa jek sbb cuma bertiga, 2 adults and 1 kid
Tapi kalo yg in group ramai2 dia kana kasi taxi saiz mpv 

Gold Coast Cab
Tapi walopon taxi airport tapi derang x macam kita kat mesia ni kena bayar kat kaunter kan
Tapi yg ni derang pakai meter, so bayar pon directly pada driver masa sampai nnt
See.. meter tgh menunjukkan AUD7.60
(tapi masa ni baru gerak lagi total fare adalah AUD63)
Total sebenar cuma AUD60 tapi ada tambahan caj AUD3 sbb ada 3 luggage (tapi derang dah bgtau awal2 sbl naik teksi tadi)





Dapat tak baca notice kat tingkap teksi tu?
'SECURITY CAMERAS FITTED. You will be photogrpahed - Queensland Government'
Wahhhh seronotnye ada orang amik gamba ehehehee
Takdelah, tapi rasanye bagus jugak kalo diimplement kan bnda ni kat malaysia kan



Then nmpak sign board SURFERS PARADISE... Ohhh tak sabarnye nak sampai

Islander Resort Hotel
Then, here we are... dah sampai maka hati berbunga2
So dah sampai ke bumi kangaroo ni, apa kami buat selama 9 hari ni 
Will be updated in my next entryyyyy... 
Daaaaaaa


10 comments:

  1. aiiii...bestnya dapat jenjalan ke negara kanggaroo. kita ni entah bila la nak sampai. baca n3 ini ajelah! *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe cheq sue, mula2 baca, lama2 insyaAllah ada rezeki tu nanti

      Delete
  2. CAn, Mahal tu harga teksi AUD63..naper tak naik bas je..oohh..maybe sbb byk luggage eh..

    hoyee..JM nampak penginapan yg sama JM tinggal tempoh hari;;;sambung citer cam best je sbb 9 hari tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah sorry JM berkurun baru nak reply. Tq sgt sbb sudi menjengah ke sini. Lama gile la x dpt nak jenguk blog sendiri.. bz urusan doniaaa huhu. Lama bercuti of course la keje menimbun kan.

      Hmmm kalo di convert kan mmg mahal JM.. Tapi kami anggap kiterang pay in RM jek sbb takut nak pk ehehe. Tapi tu lah, slalu kalo memula sampai kat mana kiterang mmg slalu grab taxi jek sbb hubby jenis yg malas nak naik bas or train kalo time bawak beg besar. Takut terlajak pon ye sbb baru pestaim sampai huhuhu. SO kira amik jln selamat lah ni, mls nk pk banyak n malas nk jalan jauh huhuhu.

      Yes... it's Islander! hotel yg anda penah menginap n review tempoh hari hihi. Tapi kan ntah bila la dpt hapdet hari2 kedua ke3 dan seterusnya... keje masih terlalu lalu lalu banyakkkkk huwaaaaaa. Tapi nnt pelan2 can hapdet k...

      Delete
  3. salam awak.... salam kenal dari saya....
    bestnya dapat berholiday... tengok negara orang

    ReplyDelete
  4. Salam.nak share pengalaman ke perth.saya br pulang 3 hari lepas.dan merupakan kali ke 4 saya dan keluarga ke sana.ia adalah kerana kami sgt suka dgn perth dan tmpt kami menginap. Kami menginap di mahira holiday homes yg merupakan seorg malaysian muslim owner.beliau mempunyai 4 holiday bungalow dan alhamdulilah kami sudah mencuba ke empat2 holiday tersebut.kami amat berpuas hati kerana tmptnya sgt dkt dgn perth city,bersih,fully furnishhed dan amat berpatutan.anak owner tu ada dimsia.boleh contact cik siti 0123360098 . Fully equipped with kitchen n cooking facilities dan juga washer machine n dryer. Mereka juga ada kereta sewa utk in house guest.bonusnya mereka pick n drop off airport for free
    owner dia pulak very friendly and humble.down to earth. memang superb lah service diaorg. rumah rumah mereka pun memang sgt dkt dgn kemudahan. memang berbaloi.

    caj yg dikenakan adalah AUD$220 weekdays dan $240 weekend

    untuk 2 adults and 2 kanak kanak bwh 12 thn atau 3 adults

    berbaloi kan? memang berpatutan. yg penting service dia memang superb!

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah saya dpt juga tips utk ke Gold coast nnti
    yg sgt memeningkan kepala pasal makanan yg ade org kata tk bole bwak dan ade org kata bole bwak tapi skrang selepas membaca blog awak saya tahu apa yg bole bwak dan apa yg tk bole bwak timakasih ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah at least dpt share ngan kekawan
      walopon lom habes update pasal GC ni ehehe
      btw happy holidaaayyyyy bestnya nk gi gc..

      Delete
  6. Assalamulaikum. Kak akan ke gold Coast mei 2014 nanti. Boleh advice pergi dgn travel agent atau book hotel sendirir

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity