Murtabak Maggi |
Hi
I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:
Daaaaa....
Maggi?? Sedap kan... Goreng sedap, buat sup sedap... Kalo buat murtabak lg sedap... Ni can nyer stail buat murtabak maggi... step-by-step gitew
Jom usha....
Step 1 :
Bukak semua pembalut maggi tuh (can pakai mamee kari berapi, my all time favourite!).
Step 2 :
Rebus maggi (tanpa seasoning / perencah / serbuk perasa). Agak2 jgn terlalu lembut, angkat dan toskan.
Step 3 :
Masukkan maggi yg tlh direbus td ke dalam bekas, n potong carrot nipis + daun sup or daun bawang sikit. Step 4 :
Masukkan serbuk perasa/perencah ke dalam mangkuk yg berisi maggi + sayur2 td. Inilah hasil setelah bhn2 tu dicampurkan Step 5 :
Ambil sebiji cili utk dimasukkan ke dalam maggi td... sapa suka pedas leh la tambah sebyk mana yg uols suke... Step 6 :
Masukkan cili yg telah dipotong td Step 7 :
Gaul2 kan kesemua bahan2 tadi supaya sebati n rata. Supaya nnt rasa masin tu sekata. Step 8 :
Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk yg berisi maggi td... can gunakan 2 biji telur utk satu packet maggi. Step 9 :
Gaul2 kan maggi bersama2 telur sehingga sebati... Step 10 :
Gorengkan di atas pan dengan minyak yg x terlalu banyak...
Step 11 :
Bila dah masak, angkat, n potong2 kan upaya senang nak makan... can suka potong bntuk segi empat kecik2... Hidangkan bersama sos cili + sikit serbuk lada sulah... Done!
wow..menarik leh try utk berbuka...
ReplyDeletesedap!
ReplyDeleteterliur pulak.hehe.
ReplyDeleteehehe... tq
ReplyDeletetime sahur pon leh gak... sbb slalunya sahur nie x brp nak mkn nasik sgt kan.. murtabak maggi will be a great substitution... :)
wah teringin nk balik buat ni...marvelous!!!
ReplyDeletetime kasih smua...
ReplyDeleteouhh sedey tak berapa jadi . macam terlalu kering la :(
ReplyDeleteguna 2 bijik telur yg saiz L
ReplyDeleteand jgn goreng terlalu lama ye
kalo x mmg maggi dan isinya akan mengeras nnt
Saiz L?okayhh
Delete