Search in Canteq's Blog

Saturday, July 30, 2011

Dateline ke Deadline... Mana satu betul?


Selalu can notice tentang kesilapan penggunaan kedua2 term ni... dateline or deadline? 
X dinafikan ramai yg tersilap menulis perkataan dateline wpon maksud sebenar yg hendak disampaikan mereka adalah deadline...
Memandangkan semalam can ada menegur seseorang tentang kesilapan yg tidak disedari ini, maka rasanye elok jugak harini can menulis n3 pasal dateline vs deadline ni.
Jadi bgmana nak bezakan kedua2 term ni?
Ok, mari kita usha... canteq..

Dateline : 

Bila nak gune dateline nie?
Apa maksud dateline nie?
Ok, xde apa yg salah or silap ngan perkataan dateline ni.. cuma penggunaanye saje yg perlu dibuat ditempat yg betul... Dateline ni refers kepada "date line" kat dalam sotkabar2 yg tetiap ari kita baca tu... setiap berita ada date line dia... yg biasanya akan dimulakan dengan date (tarikh) dan nama tempat kejadian... Seperti kebiasaan yg kita slalu jumpa... Contohnye: Petaling Jaya, 21 Julai, seorang guru telah ditangkap kerana menikmati masakan pelajar yeng berumur 2 tahun setengah di kantin sekolah... Gitule lebey kurg khannn.... 

Deadline :

Bila pulak leh guna deadline?
Apa pulak maksudnye deadline?
Okeh, deadline nih maksudnye cam tarikh luput gitu le kekdahnye... tp bukan tarikh luput mknn ye
Ala2 tarikh akhir utk siapkan sesuatu tugasan mahupon utk menghantar sesuatu,  mahupon utk melaksanakan satu2 perkara... Contohnye : Deadline utk kome sumer submit assignment mengenai ujikaji ulat lipan bawah tanah ini ialah pada 13 August 2011... X bole lewat barang sehari dua.. Lewat submit kalu, markah juga saya kasi potong... 

Haa.... nampak dah perbezaan antara dateline ngan deadline nih? 
Harap2 anda smua dpt renung2 kan... dan selamat beramal!



No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity