Search in Canteq's Blog

Tuesday, July 19, 2011

Resepi Ayam Paprik Serai


Hye...
Penah dengar ayam paprik serai x?
sebenanye can x sure nama btul dia... can main bagi jek nama ni sbb main resepi dia adalah serai... sila tgk rupa paras makanan yg dinamakan ayam paprik serai ni ek...



resepi ni can dapat dari kakak (org siam) yg meniaga kat cafe UM... lama dah sebenanye... ntah dah brp taun... alkisahnya sbb dulu can stud um... slalu makan kat satu cafe ni.. n lauk yg plg can suka amik ialah lauk ni lah... sedap sgt u... mmg mnjilat jari abes lah... pantang pg mkn kat sana mesti nak amik lauk ni.. last2 can pakat ngan rumet can nak g ty kakak tu hihihi... macam lah time tu rajin sgt masak (kalo masak pon time blk kg je.. tu pon kalo rasa nak masak.. kalo x.. xde nya)...

tapi di sbb kan can sgt suka ngan rasa dia... can mmg simpan resepi ni sampai le skang... n slalu gak buat kat umah...

yg slalu can makan kat cafe tu kaler dia ijau sbb kakak tu ckp kna guna cili ijau je semer... tp kalo can buat, can taruk je apa2 kaler cili yg ada kat umah... n slalunye merah lah... kdg2 je dpt buat ikut resepi asal kaler ijau ehehehe... xpe, rasa macam sama jek...

haish... pnjg bebeno story nye... meh le citer resepinya pulak...


Bahan2 (cam kat pic atas) :

Bahan2 Kisar :
Serai 2 batang
Lengkuas (sikit jek sebenanye, separuh dari saiz yg kat tas tu) - 2cm je kot
Secubit belacan (xyah byk sgt yek)
Cili merah (atau cili ijau pon lagi ok)
Bawang putih 2 ulas
Bawang besar 1 labu (dipotong kpd 2 bhgn - separuh je blend, lagi separuh dihiris n dimasukkan masa last2 dah nak masak nnt)

Bahan2 Lain :
Ayam dipotong kpd beberapa bhgn (can guna 1/2 ekor je ni)
Serbuk kunyit (takde lam picca)
Garam (pon x masuk picca)
Sedikit gula (optional tau)
Asam keping 1 keping je cukup (sbb lauk ni x masam)
Daun limau purut (7-8 helai)
Carrot - dihiris
Buah tomato - dihiris


Cara2 :
  1. Ayam dibersihkan
  2. Lumurkan ayam2 tersebut ngan serbuk kunyit and garam
  3. Kemudian digoreng... 
  4. Bila ayam dah masak... angkat n toskan
  5. Gunakan minyak yg sama untuk menumis pulak (minyak tu maybe byk sgt, so tuangkan separuh)
  6. Tumiskan smua bahan2 yg tlh dikisar td....
  7. Masukkan jugak asam keping
  8. Then masukkan garam
  9. Pastu can masukkan jugak sedkit gula (optional yek)
  10. Make sure masak sampai pecah minyak eh
  11. Bila dah pecah minyak, masukkan pulak ayam yg telah digoreng td...
  12. kemudian, terus masukkan pulak bwg besar yg telah dihiris2 tadi bersama ngan tomato yg jugak telah dipotong
  13. Gaul2 kan... biar sebati
  14. Angkat dan sedia utk dimakan...

2 comments:

  1. bole bole.. silakan azue.. mmg resepi2 kat sini utk dikongsikan. Tq sbb sudi baca

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity