Search in Canteq's Blog

Sunday, July 31, 2011

Puasa Dah Ke?

Mmm... nak raya dah ek... 
Eh syilapsss... syilapss... dah start posa dah ek...
Bermakna, da start terawih jugak la... 
Dulu kalo 1st day terawih py la suka gile can nak pg.. excited gitu... 
iye la... khonon2 nak jadik cam baby baru lahir gitu kekdahnye... wpon aku sedar aku ni byk dosa huhuhu... Tp tulah... kekadang excited nye tu dtg masa awal2 posa jek.. bila dah makin byk posa, makin lemah pulak lutut can nie.. haduuu

Hmm... bg yg bujang senang sikit nk berterawih kan.. jadik sbl sampai masanye anda berkahwin dan beranak pinak.. rebutlah pelunag yg hado... sbbnye.. bila dah kawen (sbl ada anak) ok lagi... xde prob nk g terawih.. Leh buat ala2 pasangan muslim sejati gitew.. pg terawih ngan hubby sama2... pastu jimat pulak belanje sbb dah morih kat masjid tadi ekeke...

Namun hidup anda akan mula berubah bila dah ada anak nnt (ni ditujukan khas buat kaum hawa) memandangkan anda akan menempuh alam yg agak sukar utk ke masjid berterawih spt taun2 sbl nya... iye la.. cuba bayangkan kalo anak anda itu umo nye < 1 taun.. sapa nk riba dia tuh kalo time anda tgh sujud? Caner plak nak buat bila dia merengek2 mintak susu pr perut kembung.. ataupon dia poo poo... And kalo dah >1 taun lak.. mmg x perlu didukung n diriba.. tp taukah anda ke mana dia pg waktu anda sdg khusyuk berterawih? Ohh... boleh kah anda khusyuk apabila tdengar suara anak anda dgn nyaringnya menanyi pelbagai lagu faveret dia sambil berlari2 seriang2nya bersama dgn kawan2 yg baru dikenali nya kurang 5 minit lalu?

Unless bila dia dah besa sikit.. dah 4 taun.. da cerdik.. da leh paham apa yg anda larang, apa yg disuruh... dan paham bahasa jelingan serta cubitan ahahahaha.... Jadik mungkin (mungkin sahaja ye, bukan pasti) dia akan behave...

So... sama2 la kita berdoa smoga kita dipermudahkan utk menjalani segala ibadah.. baik puasa, mahupon terawihnye.. dan x lupa juga utk bertadarus...

Selamat berpuasa utk smua... kalo bawak anak2 pg masjid jgn lupa tinggalkan sedkikit jelingan maut b4 anda perform prayer... ehehehe


No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity