Search in Canteq's Blog

Loading...

Sunday, July 24, 2011

Resepi Bruschetta Malaysia

Owh... ada ke bruschetta malaysia? hihihi...
apa2 je la kan...
yg sebenonye.. can main kasik je nama ni (sperti slalu)
memandangkan can buat ikut resepi bruschetta (wpon tidak sepenuhnya) namun telah diolah mengikut tekak org msia spt can... dan juga mngikut apa saje bhn yg ada lam fridge can...

tapi konsepnya still lagi guna roti as a based, n on top kita taruk sayur + tomato
bole la tu kan...
nak mnunggu can buat sdiri baguette aka french loaf tu... rasanya ntah bila...
nak pg bakery pulak malas...
makanya... roti gardenia jugak lah yg jadik sasaran...

jadik... hasilnya agak lain lah sikit.. sbb bila pakai gardenia ni, dia x keras cam baguettetu.. so rasa dia agak lembut lah sikit ek... so utk mndapatkan impact yg agak2 keras rangup, ada antara roti ni yg can bakar.. kasi toast sket sblom letak topping...

so hasilnya cam lam pic ni lah...
x berapa nk cantik sbb can potong2 kan roti gardenina tu jadik 4 pcs
nak bagi kecik.. senang nak masuk mulut kan...



okla... membebel punya bebel.. ni la dia bahan2 utk resepi bruschetta versi can ni....
mmg mengikut sesuka hati can aje ye kawan2

 kat atas ni bahan2 asas yg perlu ada kalo nak buat bruschetta
kalo agak2 xde pon xpe.. gantikan ajer ngan apa2

 yg kat atas ni plak kesemua bahan2 yg nak dijadikan topping bruschetta tu nnt...
potong sedadu dadu nya

alamak... x jelas ek... ni kasi full view.... 
haaa.. mari can list kan bahan2 lam picca atas ni 
kita start ngan tomato (assume jarum jam kol 12 ek...pastu kita baca ikut clockwise)

Bahan2 - dipotong dadu :
  1. Buah tomato
  2. Capsicum kuning (laen kaler pon bole je)
  3. Daun sup (can taruk daun sup ye memandangkan xde daun2 lain, lgpon ni bruschetta versi malaysia, so xde la oregano bagai ehehe)
  4. Isi ayam
  5. Chicken frankfurter
  6. Bawang besar
  7. Bawang putih (yg kat tgh2 tu)
kemudian, ada 2 lagi bahan (yg x dipotong dadu hehehe)
  1. minyak masak
  2. satu tin sos spaghetti prego - can guna yg original... apa2 pon bole ya...
  3. Garam
Cara membuatnya :
  1. Panaskan sedikit minyak
  2. Tumiskan bawang putih + bawang besar yg telah di dadu td
  3. Masukkan pula sos prego
  4. Tumis sekejap
  5. Masukkan pula isi ayam + franfurter
  6. Kacau hingga masak
  7. Then boleh lah masukkan all the sayur yg tlh didadu td (kecuali daun sup)
  8. Masukkan sedikit garam (sikit je tau coz sos prego tu dah ada rasa) - or some people may want to have it without salt... terpulang lah ye
  9. Last sekali baru masukkan daun sup
  10. Kacau2 sekejap.. n angkat
  11. So masukkan dalam satu mangkuk
Cara penyediaan :
  1. Roti gardenina dipotong 4
  2. kalo nak rangup.. bakar sekajap dlm oven or atas pan
  3. Kemudian letakkan bhn2 yg telah dimasak td sbg topping...
  4. tadaa... siap
 

No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity