Search in Canteq's Blog

Loading...

Monday, October 10, 2011

Resepi Nasi Ayam Sedap


Nasi ayam anyone?
hmmm... now nasi ayam nie dah jadi sbg fav mr asben...
semenjak terai resepi nih, terus dia tgkap cintan... makan bertambah2 5-6 pinggan...
haih... boleh gitu?

yg sebenanye can jumpa resepi nih dari satu blog lama dulu... dah lama dah.. masa tu can lom bukak blog ni pon lagi... ntah apa nama blog pon dah lupe
masa tu rajin menggugel resepi sana sini.. gigih nak masak utk famili la kononnye...
pastu kalo jumpa resepi pon... mana2 yg x berapa pelik sgt bahan2 nya tuh, can x pnah salin or print... can main ingat2 lam kepala je.. pastu bila tyme nak buat... can buat je ikut suka... agak2 gitu je la kekdahnye.
So resepi yg can nak share arini adalah sumbangan hamba Allah yg can x dpt nk recall dari blog mana tu... ditambah dgn olahan dari can sdiri spt biasa...

Makanya, can nak start ngan resepi ayam dulu

Bahan2 untuk Ayam :
  • Ayam- direbus dan ditoskan
  • Kemudian : Serai, Bawang putih, Halia, & Sedikit bawang besar - dikisar 
  • Pastu bahan2 kisar tu dituangkan ke atas ayam yg tlh direbus tadi bersama2 dengan bhn2 lain :
    • Kicap manis
    • Sedikit kicap masin (xde lam pic)
    • Sos cili
    • Sos tomato
    • Sos tiram
    • 1 sudu madu
    • Sila abaikan white pepper tu sbb can x guna pon....
  •  Perap lama2 - kalo boleh 3-4 jam

Bila ayam dah setel, kita biar kan je... tgu masa nk menggoreng jek nnt...


 
Jadik jom lah kita usha caner nak masak nasik pulak ye...

Bahan2 Utk Nasik
  • Beras dicuci bersih
  • Rempah sup tulang adabi = bunjut + segala kayu kayan yg kat dalam plastik tu
  • 1 batang serai - diketuk
  • 4 helai daun pandan
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 3 ulas bawang merah - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - dihiris nipis
Cara2 nye :
  • Beras yg dah dicuci td, masukkan lam rice cooker
  • Tuangkan air rebusan ayam tadi - agak2 cukup utk masak cam masak nasi biasa
  • Taburkan sedikit serbuk kunyit (kalo nak nasi tu kaler kekuningan)
  • Pastu, panaskan 1 sudu minyak masak
  • Tumiskan bawang merah + bawang putih yg tlh dihiris td
  • Tumiskan bersama2 dgn sup bunjut, kayu manis n segala macam kayu n herbs yg ada bersama2 rempah sup tulang adabi tu (sori can mmg fail pasal nama2 kayu n herbs ni) sampai wangi
  • Masukkan pula serai
  • Then tuangkan ke dalam rice cooker yg td
  • Masukkan daun pandan ke dalam rice cooker tu jugak
  • Tekan butang 'ON', then tunggu lah nasik tu masak nnt
  • Beginilah ruper nasi yg menunggu masa utk dimasak itew


Ayam n Nasik dah... so now it's time to prepare the soup...
Bahan2 untuk sup :
  • Air rebusan ayam
  • Sup bunjut
  • Kiub ayam 
  • Sedikit halia - ditumbuk
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • Serbuk sup
  • Garam
  • Gula
  • Bawang goreng
  • Daun sup - dihiris halus
  • Amik satu pan, masukkan sedikit minyak masak
  • Tumiskan halia, bawang putih dan bwg merah yg telah ditumbuk tadi
  • Masukkan sup bunjut
  • Kemudian tuangkan ke dalam periuk yg berisi air rebusan ayam tadi
  • Sup dimasak sambil dikacau sekali sekala
  • Masukkan serbuk sup secukupnya
  • Kemudian masukkan 1 kiub pati ayam
  • Then tambahlah garam n gula secukup rasa
  • Bila dah mendidih n rasa smua dah sebati... leh la tutup api dan ditaburkan dengan bawang goreng dan daun sup

Next is to prepare the Kicap 
Bahan2 untuk kicap :
  • Kicap Manis
  • Sedikit kicap masin
  • Sup
  • Campurkan ketiga2 bahan tadi - biar rasa dia balance - x masin, x manis
  • Dah siap
Next pulak, sambal cili
Bahan2 untuk sambal cili :
  • Cili besar 6 tangkai 
  • Cili kecik 2 tangkai
  • Bawang putih 2 ulas
  • Kesemua bahan2 di atas diblend bersama2
  • Kemudian rebus sekejap
  • Masukkan cuka beberapa titik
  • Then masukkan juga garam dan gula
  • Masak hingga mendidih
  • Then siap

So, siap semua dah bahan2 nye... bila ayam dah cukup lama diperap, leh la digoreng
Tapi x perlu goreng lama2 sbb ayam tu dah masak
lagipon kalo goreng lama sangat nnt ayam tu hangus sbb dah bersalut kicap n etc...
Dah abes goreng leh lah dihidangkan bersama2 dgn buah tomato, daun salad, or timun (can x suka timun sbb tu x letak).

Inilah hasilnya...



 Yang ni plak spesel utk si kecik...


10 comments:

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity