Search in Canteq's Blog

Monday, November 28, 2011

Cocktail Sausage Roll - Popia

 
hmmm... lama nye x hapdet...
bz ya amat... kekdg terasa cam menteri kabinet pon ada sbb nk kna pk masalah dunia luar
haih... dah namanye keje tpaksa la jugak buat kan... 

so weekend lepas terasa tugas menteri kabinet tu selesai... terus can masuk dapo..
nak berasap serba sedikit.. kasi meriah sket dapo tu sekali sekala

bfast... rasa cam nak mkn popia roll... tapi tgk kntg ada cuma ayam xdek...
haih lom shopping brg umah lagi ni... so mari kita membuat resepi ikut suka suki
yg penting 1 famili hepi...

yg can buat ni ialah popia roll jek... tapi x taruk inti popia yg beser tuh...
can letak cocktail sausage + sedikit sayuran...
layan resepi je lah, lg senang

Bahan2 :

ni jek sayur2an yg can taruk... cili carrot and baby romaine lettuce
n yg kat bwh ni plak adalah kesemua bhn2 yg digunakan (cuma garam n minyak masak jek xde lam gamba, lupa nak snap sekali harung)

ngikutkan pic kat atas ni :
dari kiri :
1. sayur baby romaine leetuce
2. carrot
3. cili besar merah
4. bawang besar (can guna sikit jek, bukan seketul tu)
5. 1 ulas bwg putih (ada 2 lam pic tp can guna 1 jek hehe)
6. 3-4 ulas bwg merah
7. kulit popia
8. sausage cocktail (apa2 jenis pon volley)

Cara-cara nye :
1. Memula bwg2 tadi dihiris.. dadu halus2 jek...

 2. Kendian, kita boleh start dgn menumis coctail sausage kita
3. Panaskan sedikit minyak carotino. Can mmg suka guna minyak carotino utk masak sayur or utk menumis coz bau dia sedap, rasa dia pon best sket...

4. Then, tumiskan bawang yg telah diracik halus tadi
5. bila dah kekuningan, masukkan sausage tu
6. kacau2 then masukkan secubit garam
7. nak kasi garam tu sebati, masukkan 2 sudu air... sikit jek
8. Then, gorenglah sampai air tu kering n sausage pon dah masak
9. Biarkan bawang2 tu bersalut ngan sausage tu
10. bila dah ok, angkat
11. rupa sausage yg tlh digoreng spt lam pic kat bwh ni

12. kita biarkan sausage tu sejuk sedikit, sambil2 tu leh la kita potong2 kan sayur kita tadi.
13. Carrot dipotong memanjang dan nipis2
14. Cili besar merah tu pon dipotong memanjang dan nipis2 jugak
15. Tapi sayur hijau (bb romaine lettuce) tuh biarkan seketul2, unless yg tlalu pjg, potong sikit kasi muat dlm kulit popia time nak gulung nnt
16. sayur2an yg telah dipotong n akan digunakan time rolling2 nnt. Ye, can mmg gunakan sayur2 mentah saje. Sihat bukan? (ahaks...)
17. Maka, boleh lah amik kuli popia. Tarik satu2
18. Bentangkan kulit popia tu
19. Then letakkan bb lettuce tu dulu
20. Diikuti dgn sausage (sausage can belah dua sbb x suka gemuk sgt nnt roll tu)
21. Atas dia leh taruk cili n carrot yg tlh dipotong tadi. Sila tgk gamba kat bwh ni utk melihat susunan tersebut


22. Maka, dah bersusun smua bhn2 tu, sila lah gulung
 23. Utk bhgn hujung, can cuma gunakan air masak jek utk lekatkan kulit popia tu. Boleh jugak kalo nak guna putih telur.
24. Gulung sehingga habis, dan biarkan ia terbentuk spt kat bwh ni. (Bhgn atas n bawah popia tersebut)

25. Roll kan kesemua sausage anda
26. Goreng sehingga kekuningan
27. Bila dah masak, hidangkan bersama sos cili ataupon apa2 dipping sauce yg uol suka...
Sekian...

No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity