Search in Canteq's Blog

Tuesday, July 5, 2011

Sotong Bakar Bersambal















Jom usha this sotong bakar bersambal...
sedap tau...
eh bukan puji masakan can sedap.. tapi sotong bakar ni kalo buat bakar ala2 bersambal mmg can sukee...


Can dapat resepi ni dari internet
tapi sayang dah lupa kat web / blog mana
sbb dah lama peram resepi nya baru try buat

tapi resepinya pon can x ikut 100%
main ikut suka aje nak masuk apa hihi...
buat2 kreatif ihiks

So ni Resepi Sotong Bakar Bersambal yg telah diolah sesuka rasa oleh can :

Bahan2 :
1. sotong (dikelar2 sedikit)
2. bawang merah 3 ulas
3. bawang putih 2 ulas
4. sedikit halia (sikit saje ye)
5. 2 sudu cili boh (atau cili kering)
5. 1 batang serai yg gomuks (kalo yg jenis kurus keding tu kna pakai 2 batang la kot)
6. sedikit serbuk ketumbar
7. garam
8. sedikit gula (xnak boh pon xpe)

Cara2 :
1. kisar semua bahan2 di atas (kecuali sotong hehe)
2. curahkan bahan yg telah dikisar ke atas sotong
2. perap lebih kurang setengah jam.. tapi kalo dapat perap lebih lama lagi bagus... utk resepi ni can biasanya perap 1-3 jam (bgantung pada ke'bz'an)
3. Balut sotong dgn aluminium foil... curahkan lebihan sambal / bhn kisar ke atas sotong so that nnt dia akan jadi moist
4. Bakar dalam 30 min camtu...

- dah masak, leh lah dihidangkan -

3 comments:

  1. salam kenal dari sy..
    sambal sotong tu tak payah masak dulu yea dinda??

    ReplyDelete
  2. salam siti...
    yup.. kalo canbuat biasanya can x masak dulu sambal tu... tp masa bakar nnt, bakar lama2 sket...

    ReplyDelete
  3. Assalamu'alaikum.kak nak tanya kena letak air ke sebelum blender bahan2 tu?

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity