Makan ikan sedap kan...
kalo dapat siakap or jenahak... wahhh mmg feveret can...
arini can nak share pic siakap yg telah disimbah cili.. sian dia
kesian2 pon, licin gak makan...
usha picca dulu yahhh
okes.. resepinya simple and mudah...
utk siakap goreng bercili ni can guna cili api + cili besar
coz kalo guna smua cili api, nnt terlebih pedas lak (can x tahan sgt)
tapi kalo guna smua cili besar... nnt xde rasa pedas langsung plak kan...
Bahan2:
- 1 ekor siakap saiz sedang2 aje
- serai 2 batang - dipecahkan hujungnya
- daun limau purut 6 helai
- sedikit sos cili
- dua sudu sos tiram
- minyak
Bahan2 kisar :
- sedikit halia (lebey kurg 1 inci je kot)
- bawang besar 1 labu
- bawang merah 3 ulas
- bawang putih 3 ulas
- cili api 5 biji (alamak, biji ke apa ek... kalo silap sori ek.. lupa dah)
- cili merah besar 5 biji
Bahan utk dilumur pada ikan sbl goreng :
- serbuk kunyit
- garam
- tepung jagung
Bahan Hiasan :
- Carrot
- or apa saje yg u guys suka nak letak atas ikan tu
Cara2 nye :
- ikan dicuci bersih dan ditoskan seketika (kasi keluar air2 tu)
- kelar2 kan ikan tersebut dgn bentuk segiempat ke, diamond ke, hiris2 biasa ke
- kemudian, lumurkan ikan tersebut dgn garam + serbuk kunyit + tepung jagung
- goreng di dalam minyak yg banyak
- kalo suka garing, tunggu le sampai ikan tersebut kekuningan (can mmg suka yg garing - cam kat pic atas)
- kalo x suka garing, jgn tgu sampai ikan tu kuning sangat
- angkat ikan tersebut, masukkan lam pinggan n biarkan ia menunggu utk disimbah ngan kuah cili nnt
hirisan pd badan ikan |
so now time for tumis menumis plak ye
- Kuarkan minyak yg banyak (yg kita guna utk gereng siakap td).. biar tinggal sikit je lam kuali.. agak2 la ye byk mana, agak2 cukup utk menumis bahan2 kat atas
- Mnyak mmg dah panas kan.. so terus masukkn bahan2 yg telah dikisar td...
- Jgn lupa masukkan juga 2 btg serai td
- Tumis biar agak lama sampai pecah minyak...
- Then masukkan lebey kurg 2 sudu sos cili + 2 sudu sos tiram
- Kacau2 lagi bagi sebati
- Masukkan garam, kemudian rasa... sesuaikan rasa mengikut lidah n tekak anda ye...
- Last sekali masukkan hirisan limau purut (daun ni xleh masuk awal sgt, nnt pahit)
- kacau2 seketika kemudian bila everything dah well-blend... meaning dah masak la tu
- Tutupkan api... tuangkan ke atas ikan yg sedang menunngu dari td tu...
- kalo nk hiaskan ngan apa2.. letak la... can just letak hirisan carrot jek
- kemudian.. sila lah makan
wallah...nampak sedaaaaapp aje... kat sini siakap buleh tahan mahal regenye
ReplyDeletetq che sue... oo katne sana mahal ek... ciannye
ReplyDelete