Anda makan hati ayam?
Can tau... ramai yg x makan... tp ramai jugak yg suka...
Bg can pulak.. bole je makan asalkan buat garing2 sket... kalo lembut2 sgt, can x berapa suka...
Usha sket ya... resepi ni can amik dari K.liza ye (thanx k.liza)... tapi biasalah.. olahan mengikut citarasa sdiri...
Bahan2 :
- Beberapa ketul hati ayam
- Serbuk kunyit
- Serbuk kunyit
- Garam
- 1 biji limau kasturi (just amik perahan airnya saje wokey)
- 1 labu bawang besar dihiris
- 1 tangkai cili besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia - dipotong
Cara2 :
- Hati ayam yg telah dibersihkan perlu ditoskan sekejap.. kalo x.. meletup2 masa menggoreng nnt
- Gaulkan hati tersebut dengan garam dan serbuk kunyit
- Panaskan minyak masak (agak2 separuh tenggelam hati tersebut)
- Gorengkan hati ayam tersebut hingga garing
- Bila dah garing, angkat dan masukkan ke dalam pinggan.
- Minyak yg telah digunakan tadi akan diguna balik utk menumis bhn2 lain tp buangkannye separuh (tinggalkan sikit je lam kuali)
- Kemudian mulalah menumis bawang putih dan halia..
- Diikuti dgn cili besar serta bawang besar
- Masukkan juga air limau kasturi tadi..
- Kacau rata ... sedia utk dihidangkan...
0 comments:
Post a Comment