Search in Canteq's Blog

Monday, July 29, 2013

Bercuti ke Singapore 5 - Universal Studio Singapore USS



Entry sebelumnya :

Universal Studio Singapore USS
Day 4 : 
Hari yg paling best kat singapore ni... yesssss arini kiterang ke Universal Studio Singapore aka USS
x sabar sgt

Bgn pagi2 mandi, pg bfast kat cafe hotel... then kol 9am tgu teksi
then terus mintak driver teksi tu bawak ke USS

dr dlm teksi nmpk sentosa terus snap pic


Sampai2 jek kat sana, terus carik kiosk no.9 sbb nk tukarkan voucher asiatravel ngan tiket USS
kalo korang pon beli online ngan asiatravel ni jugak, sila la  pegi ke basement coz kiosk ni ada kat bhgn bawah tmpt bas2 n keta parking

Da dapat tiket... yep dua jek sbb kanak2 di bawah umo 4 taun mmg masuk pree!!


Lepa dpt tiket erus naik escalator.. then kuar2 jek terus nmpk globe ini
waahhh bestnya
posing2 sakan pastu masuk jap kedai souvenir USS nih
tapi xyah beli apa2 lagi sbb kat dlam pon ada kedai souvenir jugak hokeh.. buat penat jek nk bawak nnt


Operation hours dia from 10 am - 7 pm
so ada la org yg dah start queue up
hmmm baru kol 9.30am, so ada lg stgh jam nk kna tgu
kiterang mls nk queue so jln2 dulu kat sekitar tuh



Nampak ada chilis kat sini
tp x sure la halal ke idak

 ni tower kat depan entrance dia
kat bawah ni la org dok queue ramai2 nk masuk dalam


Tgk betapa ramainye org.. tu baru 1 side.. ada sblh lagi queue tp x snap 
queue ni mmg panjang hokey
ni nmpk sikit je ni.. kenyataannye mmg amat pedih heheheh



Masuk2 jek, bg yg nk dptkan stroller, wheelchair, etc sila ke arah kanan, tuju ke Beverly Hills Garage
Sewa 1 stroller single utk kanak2 SGD10


Kitorang start tawaf USS ni dari arah kiri
sbb nk carik fun utk kiddy dulu
sbb kalo mulakan dari arah kanan, kita kan jumpa sci-fi area dulu... hmm awal2 pagi nih mls nk berroller coaster bagai, kasi anak excited dulu then baru la ayahbondanye pulak kan kan
tmpt mkn... x sure halal ke idak.. jus snap pic je
 Pastu pg ke area madagascar ni dulu... naik boat
sonot my son, dia nk ulang naik lagi... tapi queue nya pjg nak... mak x koser nk queue lagi sekali hehehe


So pujuk dia main lain plak
kebetulan plak masa kuar tu ada performance from madagascar team... enjoice hokeh
lps show leh bergambar ngan derang pulaks
waahhh.. smua karakter ni kiterang dpt bergambar theheehe


Pastu jalan ke depan sket...
Ada far far away... shrek 4D adventures...
jom masuk jugakkk...
oh cop cop utk sesapa yg sewa stroller mmg x perlu risau punya coz derang mmg ada allocate tmpt utk parking stroller di stiap attraction place
n stroller tu plak mmg dilekatkan nama kita
so xde sapa yg curi or amik
selamat jugak gayanye


Masuk sini, queue kjap aje lam 5 minit x sampai rasanye kot
and sbl dapat masuk ke tmpt tayangan 4D tuh, dia kasi tayang mini movie dulu cam kat bawah nie
summary kisah shrek kekdahnye


Kat dalam dewan tayangan... ehehe sempat gak aku snap pic b4 the movie begin
bessttt ooo 4D adventure shrek niee... sampai kiterang ulang 2 kali thehehe
ada babak bersin sampai terpercik air, labah2 meraba kaki, naik keta kuda goyang2, etc
kalo nak best sila duduk depan hokeh
sbb kiterang kan masuk 2 kali... 1st dok blkg, 2nd time dok depan
so masa dok blkg tu mmg x dpt feel sgt dia nye 4D effect


Pastu jalan2 lagi jumpa plak ngan jurassic park pulak
tp kat sini kiterangbiasa2 je lah
x enjoy sgt


Pastu ada nmpk dino-soarin'
hmm elok lah ni bg kiddy naik pulak


queue leh tahan panjang nye
ada la lam 20 minit kot tgu huhuhu


Masa tgh2 queue nk naik dino-soaring tu derang ada announce yg waterworld show akan start kol 12.30 pm
hah.. ngam2 kiterang dapat naik kol 12.20
turun jek dari situ terus pg ke area waterworld plak
smpat la tgk d show
show ni time bot2 kuar n lari laju2 mmg la syok tgk
tp bila lama2 cam bosan pulak huhuhu


 Bila dah lapa tu kiterang pg carik tmpt nk makan
nmpk Wildly Delicious Food nih kat sblh taman madagascar td
nmpk tak lam pic kt bwh tu, bhgn kanan tu lah kedai mkn tu


dia mmg tulis halal kat situ
n menu dia cam menu org melayu lah
bole la ...

kiterang pon masuk
ni jalan nk ke bhgn dining


Kiterang order 2 set nasik n satu kiddy meal
Ada agar2, sambal cili, masik putih, ayam panggang, acar, n gulai sayur
rasa ayam tu bol tahan la.. kuah sayur tu sedap
yg dlm bekas biru woody woodpecker tu plak kiddy meal
ada nugget n fries lam tu
bekas tu mmg leh bwk blk terus
nugget dia ok, x la lembik, n panas2 lagi


Air kiterang mmg x order sbb dah beli air kat luar tadi
beli bekas panjang ni.. SGD14 kot kalo x silaps
leh refill jek nnt kat mana2


 Da kenyang dah kan... so gerak la pulak ke ancient egypt
waahh sini mmg besar2 patung dia
kita ni cam org kerdil jek


dlm ni ada jual souvenir mommy the returns, pyramid etc

besa sunggoh

ni plak org kaki panjang... berlegar2 jer depa ni
memula tgk mm rasa takut n gerun
sbb derang saje buat muka bengis n conteng2 kt muka
tp kalo nmpk depa ni lah.. jgn sesekali buat muka takut sbb mula2 can mmg terkejut masa nmpk derang ni lalu... terus derang ni kacau
pastu masa time nk amik gamba can buat2 x reti.. n buat2 x heran barulah derang pon x kacau lg dah

da abes dah ancient egypt.. pg plak ke sci-fi
haaa science fiction city ni best lah bg yg suka tonggang tebalik naik roller coaster n such
roller coaster ada 2 jenis, yg kaki terjuntai n yg x terjuntai




 

kat bawah ni pintu masuk nk ke transformers ride
yg ni xde tunggang terbalik, tp 3d punya ride
konon2 kita berperang ngan robot2 gitulah kekdahnye
tp ada gak rasa gegar, hoyong kiri kanan, n rasa terjunam ke depan dgn laju
a must try!
my hubby siap ulang naik 2 kali yg ni.. can sekali jek
alhamdulillah queue x pjg...
jln nk masuk ke transformers ride

ni lah dia rupa ride tu
ada 3 row, satu row leh duduk 4 org... n korg kena pakai spek 3d nk naik bnda nie.. baru la thrill ekeke

yg ni plak khas utk si kanak2 riang
accelerator ygpusing2 tu jek.. ala2 mcm kat genting
tp pusingan dia lagi laju.. tp xdela sampai pening pon


kalo nk bergambar ngan transformer yg besar ni, diorg akan amikkan pic n byr kat depa.. hoh buat duit sungguh
kiterang bergambar sdiri2 jek kat blkg tu eheheh

yg kuning si bumblebee ni ada org dlm dia..
kiterang dpt bergambar ngan yg nie
best best

ni org masa depan la ni ek... ekeekke


pastu gerak ke hollywood street plak
masuk lights camera action ni
dia buat show ala2 caner nk buat filem tu
ada hujan, bunyi letupan.. n dinding melayang
budak kicik pon bule masuk
tak la terlalu best.. ok ok jek lah
ni kat dlm light camera action tuh.. tgh queue..
tp xde queue mana pon... x sampai satu minit po ni.. laju jek sbb x ramai org
ni lah dia slps show tu... tingkap tu dah tercabut

hmmmm da abes pusing dah
tgk blk ka sign board nie...
- sci-fi city
- ancient egypt
- the lost world
- waterworld
- madagascar
- far far away (shrek)

hah.. smua dah... masa tu awal lagi
so kiterang pon pg la repeat masuk tgk shrek 4d lagi sekali
n my hubby pegi repeat roller coaster lagi
n jln2 pusing uss lagi
waahhh lega dapat main sumer... n queue x lama wpon org sgt ramai aritu

Universal Studio Singapore
sinilah tmpt kiterang refill air
sgd4.80 utk refill fruit punch



ni saje memenuhi masa lapang utk si kanak2 riang eekeke

slps menyoping kat uss shop, ingat da nak blk.. terserempak plak ngan woody woodpecker ni
smpt la bergambar ngan derang jugak
ada byk lagi cartoon character lani yg kiterang smpt bergambar tp segan nk tempek sbb smuanye ada gambo kiterang ekkeke



derang tulis kat luar td katanya operating hours dari kol 10 pg - 7 ptg
tp rupa2nye ari yg kitreang dtg tu tutup sampai kol 9 mlm
hoyeeehhh

n kalo nk solat kat sini x payah risau sbb mmg ada surau... telekung pon provided kat dlm tu
senang hoke

ni lah globe pd waktu hampir mlm
posing lagi sbl balik

pastu kiterang pon turun lower ground utk amik taxi nk blk hotel
jgn risau x dpt taxi coz sgt la byk nye taxi yg tgh menunggu
queue ntah berapa lane
pg aje n confirm dpt taxi.. xyah tunggu2
derang yg tgu passenger
nnt ada org yg akan assist utk naik taxi ni


so kalo korang nak naik taxi kat area singapore ni... flagdown price utk setiap taxi kat sgapore ni x sama
ada yg start ngan SGD3.20, SGD3.40, SGD3.80 etc... plg murah can pnah nmpk SGD3.0 tapi teksi buruk la... cam teksi hitam kat pic atas tu, yg tu dia tulis initial price SGD3.0... 


Hasil pancing kat USS ~ sikit jek  (tiada dlm gambar - 1beg uss sega nk tunjuk ehe) 


Entry lain megenai lawatan ke Singapura :














5 comments:

  1. Ayo menangkan 250K Voucher Sodexo sesimpel Like Fanpage, Follow Twitter, dan Isi Survey yang terdapat di website ACTIVORM. Activorm adalah Activation Platform untuk Social Networks Marketers, Online Marketing Ads, Internet Marketing dan sekaligus memberikan Prize bagi fans.

    ReplyDelete
  2. Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
    - Universal Studios Singapura
    - Singapura Marine Life Park
    - Singapura Flyer
    - Day + Night Safari di Singapura
    - Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
    - Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
    dan lain-lain

    Travel Delight
    http://traveldelight.biz
    QQ: 841-888-666
    ask@traveldelight.biz
    +65 6292-2221

    Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

    Kami mengharapkan balasan anda.

    ReplyDelete
  3. Tq for visiting my blog
    Bekerjasama dari segi macamana... Boleh saya tahu secara lebih detail?

    ReplyDelete
  4. Salam sis, saya baru nak ke USS awal bulan 5 nanti. Boleh saya tahu semasa sis pergi neh adakah sewaktu musim percutian? Sebab sis cakap masa sis pergi neh nak masuk tak kena tunggu lama kan? Risaulah nnt kena tunggu lama :(

    ReplyDelete
  5. My visit to Universal Studios Singapore

    http://faridzulabdrahim.blogspot.com/2014/03/travelog-universal-studios-singapore.html
    http://www.youtube.com/watch?v=l3rwo54KVgE

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity