Search in Canteq's Blog

Wednesday, July 31, 2013

Jus Epal Oren Pegaga

Jus Epal Oren Pegaga


Hi

I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:
http://nicina.blogspot.com




Daaaaa....


Jus Epal Oren Pegaga
Waahhh.. minuman sihat!
yer... dah beberapa menjak can mengamalkan pengambilan makanan  (makanan masih lom mampu lagik, byk sgt restoran dan menu yg best dan hebat2 kat mesia ni, x dapat nak lawan nafsu mak) minuman sihat. Yer minuman sajer ye ehehehe
Sbbnye minuman ni senang nak buat, campak2 blend2 dah jadik...
pastu terus minum and basuh gelas dah siap
xdela renyah sangat pon api still memerlukan kerajinan dan consistency huhu

Bahan2 untuk jus oren epal pegaga ni

 Benda baik lg elok kalo kita dapat dikongsi kan
sharing is caring ye dak

Bahan-bahan :

Bahan-bahannye dah sah2 lah nama 3 bahan yg can letak dalam tajuk entry nie
1. Epal hijau (granny smith kalo boleh) - 1 bijik
2. Oren navel / navel orange - 1 bijik
3. Daun pegaga - secekak atau lebih 

mmg komfem itu jek, takde gula segala
tak tawar hokeh, jus ni mmg sangat sedap!
ini antara faveret jus setakat ni sbb can mmg suka blend macam2 jenis buah and sayur eksperimen sendiri. So far yg ni terbaekkk


Jus Buah

Cara - Caranye : 
1. Kupas kulit epal (boleh je blend sekali tp can x suka sbb kulit apple mmg byk sangat wax, x larat nak kikis weii, dasar pemalas kan)
2. Kupas jugak kulit orange sampai hilang putih2 tu
3. Basuh pegaga bersih2 (can x ambik akar pegaga tu wpon org cakap banyak khasiat sbb was was takut ada haiwan halus yg x nmpk dek mata dan takut tanah tu x abes cuci huuuuu)
4. Masukkan ketiga2 bahan dalam blender biasa (yup guna blender bawang cili tu jek xpe, xde bau jgn risau), masukkan setgh cawan air then blend sampai lumat
5. Tapis dan minum

Kalo tekak anda hebat lagi elok kalo x tapis sbb leh dapat serat2 tu sekali tapi tekak can ni heh tak maunye
takleh nak telan hampas2 tu, so mmg akan ditapis!

Jus Pegaga

Lagi satu, kalo ada pegaga ni susah nak blend guna fruit extractor yg macam can cerita kat ENTRY sebelum ni sbbnye daun tu x juicy, mmg x berapa nak jadik kalo guna extractor tu.. lebih baik pakai blender biasa je
Extractor tu lebih sesuai utk buah2 an or sayur yg jenis berbatang cam batang celeri, tomato tuh

Ohhhh kebaikan yg can dapat? Khasiat eh?
Lupa pulak nak kongsikan perubahan positif lepas minum jus buah dan sayur ni dengan konsisten
Selalu rasa perut cam ok je, x rasa penuh, rasa ringan je badan and kepala
Dah lama tak dapat sakit kepala sejak can amalkan minum jus yg dibuat sendiri kat rumah dan tanpa gula ni
Dulu agak kerap sakit kepala
Dan yg penting, perut tu jadik nipis ehehe x buncit! i mean x buncit sgt bukannye hilang terus jadi flat ehehe
waahhh petua nak hilangkan perut buncit ke ni? entahlah.. kalau anda dapat hasil yg sama alhamdulillah
leh la sama2 kita amalkan

Daaaa........
Jus

1 comment:

  1. kompom pasni saya cuba dan try konsisten....canteq minum tiap hari ke?

    ct-natasha.blogspot.com

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity