Thursday, July 25, 2013

Bubur Kacang Hijau


Bubur Kacang Hjau Makan Dengan Roti Pon Sedap

Suka makan benda2 manis? suka bubur? hmmm agaknye mesti ramai gak yg suka mkn bubur kacang hijau ni kan... So arini xde byk sgt can yg share, cuma nak kongsi kan resepi mudah or cara can masak bubur kacang hijau nih. Walaupon ramai yg kata alaahh mudahnye itu pon nak share, eh sbb mudahlah can nak share... kalo payah mmg xnak share punya huahaaha 

Bubur Kacang Hijau

ok, apa pon moh usha bahan2 aka ingredients yg perlu untuk dimasukkan lam bubur nih

Bahan - Bahan : 

Bahan paling penting of courselah kacang hijau 
Kacang hijau

Bahan2 untuk masak bubur kacang hijau

1. gula melaka
2. daun pandan
3. santan (can guna santan kotak jek)
4. biji sagu
5. gula (yup can guna both gula melaka n gula pasir)
6. kacang hijau
 7. garam (tiada dlm gambar)


 Cara Memasak :

1. Basuh dan toskan kacang hijau
2. Amik satu periuk yg agak besar (sbb kacang2 tu nnt akan mengembang). masukkan kacang hijau, air, dan daun pandan. Rebuskan until kacang2 tu pecah2

Rebus kacang dengan daun pandan
3. Kemudian, masukkan gula melaka (agak2 saiz dia). Kacau2 dan biarkan sampai gula melaka tu diffuse
4. Masukkan jugak sedikit gula
5. Masukkan santan. Kacau rata
6. Masukkan sedikit garam 
7. Masukkan biji sagu kalau suka. Jgn byk sgt sbb nanti bubur akan jadi terlebih pekat 
8. Agak2 dah clear warna biji sagu tu dah boleh tutup api.
Hidangkan.... Daaaaaa


Resepi Bubur Kacang Hijau



28 comments:

  1. Nasib Can post resepi ne... huhu 1st attempt neh

    ReplyDelete
  2. Ehehe... Xpe, smua bnda bmula dgn 1st time ;)

    ReplyDelete
  3. wah...terliur pulak saya....boleh cuba nih...klu sng2...singgahlh ke blog saya ye..www.eaterwisemama.blogspot.com..thanks

    ReplyDelete
  4. mudah ye resepi..thanks sis..
    memang dah lama tak makan.dah boleh buat sendiri :)

    salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak sis, sila cuba jgn x cuba hehe

      Delete
  5. hmmm...simple dan menarik..mesti cuba ni..
    sedap makan panas2..

    jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang diri, keidupan, anak2, tips kesihatan, tips kecantikan dan sebagainya..

    Moga sama2 beroleh manfaat daripada nya...amiinnn

    ReplyDelete
  6. Nak buatla utk menu sungkai 24ramadhan nie.. tq nice simple n yummy.

    ReplyDelete
  7. Nak buatla utk menu sungkai 24ramadhan nie.. tq nice simple n yummy.

    ReplyDelete
  8. Nak buatla utk menu sungkai 24ramadhan nie.. tq nice simple n yummy.

    ReplyDelete
  9. Assalam. Saya first time juga buat. Dulu x suka, skrg dh suka. Heeee. Senang je nampak kan? Semoga jdi fav anak2 plak. Tq sharing. Singgah jugak blog kita. Http://emmemarinamohamad.blogspot.my kita pakai gula stevia ganti gula pasir

    ReplyDelete
  10. Sy tgh cuba resipi puan skrg ni... 😊😊

    ReplyDelete
  11. Bagus ni.. Nak try la.. Thanks admin. 😇

    ReplyDelete
  12. Bagus ni.. Nak try la.. Thanks admin. 😇

    ReplyDelete
  13. Apa kata kite semua ni buat group WhatsApp untuk resepi masakan!! Mcm bestt jer kan!! ��

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. untuk resepi ni saya guna 2 kotak santan sariyah sbb buat banyak, satu periuk besar jgk.. tapi depends lah. kalau kuantiti kacang hijau x banyak boleh guna 1 kotak je cukup.. selamat mencuba

      Delete
  15. Saya dah buat..tapi tak guna biji sagu sedap gak tq admin

    ReplyDelete