Search in Canteq's Blog

Wednesday, January 4, 2012

Ayam Bakar Italian Herbs

ayam bakar italian herbs















Hmmm... ketahuilah para pembaca, can adalah org yg sangat suka perkara yg mudah2 sahaja kekdahnye... Lagi mudah, lagi cepat, lagi x memeningkan kepala, lagi can suka... Makanya arini can nak share satu resepi yg amat mudah, malah lazat pula rasanya... hehehe

sila layankan dulu picca di bawah ye..

Yang bestnya, can cuma gunakan 3 bahan jek untuk masak ayam bakar ni... So mari kita usha bahan2 ataupon resepi untuk buat ayam bakar italian herbs ni...


Bahan - bahan :

1. Ayam (can amik bahagian dada, then belah dua)
2. Italian herbs dari Mc Cormick
3. Chicken Seasoning from Mc Cormick jugak




Kenapa can pakai kedua2 bahan ni jek? Sbbnye kat dlm italian herbs tu dah ada bahan2 yg can nak.. so x yah beli byk2 bhn, jimat... hehehe. Meh nak story apa yg ada dlm Mc Cormick Italian Herbs nih :
- Rosemary
- Oregano
- Basil
- Sage 
- Majoram
- Thyme

Dan dalam chicken seasoning tu plak ada menda2 alah ni :
- Garam
- Pepper
- Paprika
- Bwg putih + bwg besar
- Rosemary
- Nutmeg
- Thyme
- Etc..


Jadinya x perlu lagi lah nak beli satu2 khenn.. sekali beli smua ada, kan ke senang dan x memeningkan kepala... Nak guna pon main tuang aje, gitulah gaya can memudahkan hidup sendiri... :D




Cara-Cara nye :

- Bak kata can sebentar tadi, smua pon main tuang2 aje, x perlu bersusah payah menumbuk guna lesung batu, memblend bagai... 
- Letakkan ayam di dalam bekas (kalo bleh yg berpenutup senang nk simpan nnt)
- Taburkan chihcken seasoning sehingga rata (ke bhgn atas n bawah ayam)
- Taburkan pula the italian herbs ke serata tubuh badan ayam...
- Tutupkan bekas anda, dan mulalah memerap semalaman, x pon 3 jam pon dah cukup...
- Bila nak grill... amikkan griller anda, tuangkan sedikit minyak, dan letakkan ayam
- Balik2 kan ayam, tunggu sehingga masak...
- Dah masak leh mkn ngan apa2 sos...
- Mudah bukan!
ayam bakar - it's ready to be served


 

No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity