Search in Canteq's Blog

Wednesday, January 18, 2012

Pizza Simple Tapi Sedap

 


Hi
I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:




Daaaaa....




pizza mmg faveret can.. pizza hut, domino, papa john, san fransico, smua pon can suka...
yg x suka pizza yg guna roti yg lembut cam yg kat pasar mlm tu...
seryes can x suka sbb rasa dia cam mkn roti jek hehehe

so dah suka mkn, kenalah carik alternatif nak masak dgn cara yg mudah ye tak...
resepi pizza yg can buat ni mmg cukup simple, mudah, n cepat jugaklah...
laju je membuatnye bila xyah nak menguli2 doh...
so usha lah sket kan...

Senarai Bahan- Bahan Untuk Topping :

1. Capsicum kuning - dipotong nipis
2. Capsicum Hijau - dipotong nipis
3. Cili Besar Merah (Sbb xde Capsicum Merah kt umah hehhe) - dipotong nipis
4. Bwg Besar - - dipotong nipis

5. Frankfurter - dipotong bulat
6. Minced Chicken - 2 jenis

7. Puri tomato - can guna yg ready made prego

 7. Roti pita - perlu dibakar sekejap atas pan
(yesss... x perlu nak uli2 tepung, main dough, keje senang aka shortcut janji enjoy ehehe)

 
7. Grated Cheese
(nak senang punya pasal, can guna cheese yg telah siap diparut (mmg btol2 sng keje can kan), cheese yg khas utk pizza, and halal)

(tiada dlm gambar)

8. 2 ulas bawang putih - didadu
9. 1/4 bwang besar - didadu
10. Serbuk kari - 4 sudu lebih kurang
11. Cili boh - 1 sudu
12. Garam
13. Sedikit gula
14. Minyak
Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak dalam pan
2. Tumiskan bawang putih + bawang besar yg telah didadu tadi
3. Bila bawang dah kekuningan, masukkan sesudu cili boh
4. Tumis seketika then masukkan pula serbuk kari
5. Masukkan sedikit air
6. Tumis sehingga pecah minyak
7. Masukkan semua lauk pauk tadi, start dgn minced chicken then barulah frankfurter
8. Perasakan dengan garam dan gula
9. Angkat dan masukkan dalam mangkuk

rupa topping yg bakal diletak kat atas pizza nnt

10. Now kita dah ada inti, so amik roti pita yg dah dibakar sekejap tadi
11. Sapukan tomato puree pd permukaan roti (mcm kat bwh ni)

12. Then, silalah tabur grated cheese sebyk mana yg uols suka

13. Kemudian letakkan pula inti yg telah dimasak sbntar tadi

14. Susunkan atau campakkan aje segala jenis capsicum + cili + bwg


15. Then, last sekali... taburkan lagi sekali grated cheese sebyk yg anda ingini 
(korang punya cheese, korang punya pizza, korg punya suka la ye x)
16. Kemudian, silalah bakar sekejap pizza anda di dalam microwave, sekadar utk mencairkan cheese tu sajerk
 

17. Tunggu sehingga cheese tu dah amula mencair... meleleh2 sampai uols pon tangkap leleh.. then leh la kuarkan dr microwave tu ye...
cheese sedang mencair
Maka, hidangkanlah kepada para penunggu setia anda di rumah yg pastinya sedang lapar...


Silalah menikmatinya...
Can mmg gemar buat pizza sampai x nmpk roti yg jadik base kat bawah...
biar nmpk topping aka lauk pauk  n cheese saje
baru terasa nikamat memakannye...

 Daaa.....

5 comments:

  1. Hi canteq..
    yes mmg terbest gunakan roti pita nie coz Ive tried it b4 mmg sedap :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah tu kan... sanagt yummeh.. plus x yah keje teruk2 menguli doh.. hehe

      Delete
  2. Replies
    1. sila la cuba kelisa... komfem cepat je siap hehe

      Delete
  3. dulu dok fikir mcm susah je nak buat pizza..tp bila tengok resepi ni mcm konfident:)

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity