Sambal Bunga Kantan |
Jalan2 bulan posa ni... terjumpa lak resepi sambal bunga kantan nih
waaa.. nmpk menarik gak eh... x penah can mkn sbl ni tp menarik utk diterai
so can pon apply la kat telur.. wpon resepi asal dari noorsha guna utk ikan...
so bila ikan ditransform kpd telur, of course la resepi beza sket sbb can x letak garam kunyit kat telur tu heh :D
So ni lah dia sdikit sebyk resepi yg can olah aka repair aka memandai2
ada beza dr sgi pgunaan cili, belacan, etc
sila la layan
Bahan-bahan :
- Telur Rebus - dikupas kulit n digoreng
- Cili padi 6 tangkai
- Cili Besar 2 tangkai
- Bawang merah 6 ulas
- Bawang putih 2 ulas
- 1 batang serai
- 1 kuntum bunga kantan - diracik halus
- Asam keping - 1
- Garam
- Gula
Cara - cara nye :
- Bawang merah n bawang putih dikisar
- Cili padi n cili besar dikisar jugak (asing)
- Panaskan minyak, tumis bawang dulu sehingga kekuningan
- Masukkan pulak cili kisar td
- Taruk serai
- Kacau n masak sampai pecah minyak
- Masukkan pulak asam keping
- Masukkan pulak garam n gula
- Masukkan hirisan bunga kantan tadi
- Kacau sekejap je n terus tutup api
Daaaaaaaa
0 comments:
Post a Comment