Search in Canteq's Blog

Friday, September 21, 2012

Masak Lemak Udang Nenas

Udang Masak Lemak Nenas





















Hi

I've moved to a new blog... pls kindly visit me there:
http://nicina.blogspot.com





Daaaaa....




Resepi Udang Masak Lemak Nenas
ke Masak Lemak Udang Nenas... mana satu btol ek?
Cam kompius lak... hmmm mana2 je la kan... janji sedap

Can kalo masak udang mmg suka buang kulit dia.. tinggalkan yg bhgn ekor tu je
bukan sbb apa pon, cuma nk bagi senang mkn jek...
tapi yg sebenonye, kalo kita x buang kulit tu, isi udang tu rasa lebih manis kan...


Wahhh abes kuning satu entry can kali ni...dah macam blog masak lemak pulak ehehe

Msak Lemak Udang

Dari dok membebel pjg2 ni, pekata kita layan resepi



Bahan2 untuk buat udang masak lemak ni :

1. udang (of kos) - terpulang nk buang kulit or x
2. santan (can guna santan kotak harmuni sajork - mmg gitule kaedah memasak can)
3.  nenas - sila potong nipis2 ye, ikut suka nk buat bntuk apa, can buat ala2 segitiga hehe
4. bawang merah 3 ulas
5. bawang putih 1 ulas
6. sedikit kunyit hidup (x sure arr brp cm, tp kasi agak2 cukup utk menguningkan bnda alah kuah ni hoccay)
7. cili padi 5 bijik (kalo suka pedas sila tambah ye, can punya ni pedas2 manja je sbb ada org suka hirup kuah dia) 
8. Asam keping - 2
9. Serai - 2 btg saiz sederhana


















Cara Memasak :

1. Tumbuk / blend bahan2 ni :
- cili padi 
- bawang putih
- bawang merah
- kunyit
2. Amik satu periuk, then :
- tuangkan santan
- masukkan bahan2 yg dah ditumbuk / blend tadi
- masukkan jugak serai yg dah diketuk2
- letak asam keping

3. Then letak atas api  
(Kira curah je smua sekali lam periuk tu (konsep main boh semua je hehehe))

4. Sambil2 tu kacau lah ek
5. Bila dah mendidih tu, masukkan nenas
6. Masukkan pulak garam + gula (try selemak, semanis dan semasinnya lah ye)
7. Agak2 nenas pon dah agak lembut, masukkan pulak udang
8. Kacau kjeap je sbb udang cepat masak

 daaaa siap
 



2 comments:

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity