Search in Canteq's Blog

Monday, November 26, 2012

Siakap Masak Pelbagai Rasa ~ Best ooo

Ikan Siakap Masak Pelbagai Rasa




Salam... hmmm arini can teringin nak share apa yg can masak last weekend... biasala can, da masak 2-3 ari baru leh hapdet kat blog ehehehe

As usual ikan feveret kat umah ni adalah siakap
sbb isi dia dah semulajadi sedap
jadi masak apa pon akan rasa sedap for sure


Siakap Masak Pelbagai Rasa


Untuk resepi siakap arini, can ada kasi sentuhan thai sikit ihik2 ayat x menahan
bukan apa pon sebenanye, can tambahkan serai + daun limau purut + nenas sket
mau kasi wangiii maaa
oleh sbb tu jugaklah can kasi nama resepi ni, ikan siakap masak pelbagai rasa sbb ada rasa masam, masin, pedas, rasa daun limau itself
Resepi siakap



Moh usha sket bahan2 yg can guna eh :

1. Ikan Siakap - jgn lupa siang n buang perut hehe
2. Buah nenas - dipotong kecik
3.  Daun limau purut 8 helai
4. Serai 2 batang - diketuk
5. Cili besar merah - 4 tangkai
6. Cili padi merah - 3 bijik
7. Cili kering - 5 tangkai
(tuuu diaaaa macam2 jenis cili aku guna ekekek layankan je lah ek)
8. Bawang merah 8 ulas
9. Bawang putih 3 ulas
10. Sos tiram
11. Garam
12. Gula
13. Air asam jawa
14. Serbuk kunyit
15. Tepung jagung 

* Sila kisar bhn no. 5, 6, 7, 8, 9 together gether



1. Siakap dilumurkan dengan  garam + serbuk kunyit + tepung jagung
2. Panaskan minyak yg banyak, bila dah panas gorengkan siakap tu
3. Once dah garing boleh la angkat n letak lam pinggan dulu ikan tu

4. Guna kan minyak yg sama (tapi buangkan separuh sbb minyak goreng ikan tadi kan byk sgt) tumis bhn2 yg telah dikisar tadi kay
5. Masukkan jugak serai
6. Make sure tumis sampai garing n pecah minyak
6. Masukkan air asam jawa sikit
7. Masukkan dalam 2 sudu sos tiram
8.  Masukkan pulak daun limau purut
9. Kacau2 kasi rata
10. Then masukkan pulak nenas yg dah dipotong2 tadi
11. Last sekali baru masukkan garam n gula sebyk mana yg uols suka
12. Dah agak sebati semua bhn2 tu n rasa pon dah sedap, leh la tuangkan kuah tu ke atas ikan yg dah di goreng tadi

Daaaaaaaaa

 Ni lah dia rupa ikan yg dah siap





No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity