Search in Canteq's Blog

Friday, March 30, 2012

Telur Masak Asam

Telur mmg salah satu feveret can...
dah la sedap.. masak apa pon sedap... pastu simple lak tu.. xyah nak buang2 tulang or siang2... huuu mudahnya hidup bersama telur hikhik

telur masak asam canteq.blogspot.com

Untuk menu arini can masak telur masak asam.. resepi org sabah katanya...
iye la kot.. can pon kawan can yg bgtau... tp kawan yg ajar resepi ni org kedah, bkn org sabah hehehehe
Yg kawan can ajar tu masak asam guna ikan.. tapi dia ada mention, nak guna telur pon boleh... waaahh apa lagi... rasa teruja nak terai 

Jadi experiment pon bermula... daaaaa


Utuk bahan2 nye x banyak... (cuma can je ada tmbah kasi byk bahan sket hihihi) simple aje nk buat nye... tapi resepi ni dah diolah mengikut sesuka ati dan perasaan ye.. harap maklum... member pon x kisah can nak menderhaka, dah bgtau dia awal2 dah ahahaha

Mari ushaaaa

Bahan-Bahan :

1. Telur (yg pastinya) - can gunakan 2 bijik je
2. Asam jawa xtra (ni kes malas nak perah memerah asam jawa yg ada biji tu)
3. Bawang merah 3 ulas - dimayang jek
4. Bawang putih 2 ulas - dimayang jugek
5. Bawang besar 1/3 - dipotong
6. Garam
7. Gula
8. Cili besar - dipotong2 
9. kulit limau kasturi dihiris nipis (memangg... ini adalah tambahan can semata2, xnak taruk pon xpe)
10. Cauliflower - dipotong2 (ni pon can saje tambah, sbb tgk kuah dia kosong cenggitu jek cam x sronot pulak hehehe)

Resepi telur canteq.blogspot.com

Kalo dah ready ngan smua bahan2 yg kat atas tuh, leh le kita mula memasak
Cara-Cara nya :

1.  Panaskan sedikit minyak
2. Gorengkan telur sebijik2 - buat telur mata
3. Angkat dan toskan minyak
 Then:
1. Gunakan minyak yg sama
2. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau
3. Masukkan asam jawa yg telah dicampur ngan air
4. Kacau2
5. Tunggu sehingga mendidih
6. Leh la dimasukkan pulak cauliflower yg telah dipotong tadi tuh
7. Masukkan garam n gula secukup rasa
8.  Masukkan pula bawang besar + cili merah yg telah dipotong2
9. Masukkan telur yg dah digoreng tadi
10. Tutup api dan hidangkan dengan menabur hirisan kulit limau kasturi

 Bahan2 tu tabur jek atas telur tuh masa nak hidangkan

Paling best bila mkn nagn nasik panas
rasa dia masam2 sket, but nice on my throat (ahahahaha)

2 comments:

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity