Search in Canteq's Blog

Tuesday, August 9, 2011

Resepi Sagu Santan Gula Melaka

Sagu Gula Melaka 
















My all time favorite!
Suka sgt makan sagu nie.. sedap.. rasa sejuk jek tekak kalo dapat makan... lagi2 kalo yg sejuk...
Kuar je dr fridge, taruk santan, taruk gula melaka sikit... hmm mengancam... sure bertambah2... 
Jom usha sket...

 Can suka buat kaler merah...
Sbb nak kasi naik seri wajahnye... ehehe


Nak resepi..? 
Ok, perlu ada 3 bahan ye... Sagu, santan, n gula melaka...
Tapi smua pon senang banget nak prepare coz smua main rebus2 jek

Bahan Sagu :
- Sagu 1 cawan
- Air untuk merebus sagu

Bahan Santan :
- 2 cawan santan
- 2 helai daun pandan
- secubit garam

Bahan Gula Melaka :
- 1 keping gula melaka
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan 

Cara2 :

Sagu
  1. Sagu dibersihkan dan ditos
  2. Masak air dalam periuk (agak2 ye sukatan, biar sampai semua sagu tu tenggelam)
  3. Bila air dah mendidih, masukkan smua sagu td.
  4. Sekali sekala kacau2 sket
  5. Sagu perlu dimasak sampai kaler dia jernih... kalo still nampak bintik2 putih tu, maknanye sagu lom masak lagi okeh
  6. Once dah masak, masukkan sagu tu ke dalam satu tapisan besar.
  7. Basuhkan dulu sagu tersebut - kacau2 sikit dgn sudu - utk mengelak sagu tu dari melekat2. (kalo melekat nnt x cantik, x nmpk bntuk bulat2 sagu tu.. n kalo makan pon rasa melekit je lam mulut).
  8. Bila dah ok, masukkan la dalam bekas kecik2 atau besar, berbentuk bulat atau apa saje...
  9. Then, simpan lam peti ais... kasi sejuk
Santan :
  1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama2 daun pandan
  2. Panaskan
  3. Kacau2 selalu, masak jgn sampai pecah minyak ye...
  4. Dah masak, angkat, simpan dalam bekas..
  5. Boleh jugak dimasukkan lam peti ais (optional)
Gula Melaka :
  1. Gula melaka dipatah2 kan...
  2. Kendian dimasak bersama2 daun pandan dan air
  3. Kacau2 sehingga menjadi cecair...
  4. Dah masak, tapis dan sejukkan
Bila dah siap semua ketiga2 bahan tadi (sagu, santan, gula melaka), bolehlah dihidangkan... 
  1. Letakkan sagu didalam mangkuk
  2. Tuangkan santan 
  3. Tuangkan juga gula melaka ke atasnya
  4. Nikmatilah kelazatannya yg mampu menyejukkan tekak anda




1 comment:

  1. Hari ni cuba resipi ni untuk buka puasa nanti.

    Terima kasih banyak2

    ReplyDelete

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity