Sunday, December 4, 2011

Daging Bakar & Sambal Pencicah


hmmm... da lama dah aidiladha pegi...
dah masuk awal hijrah (muharam) dah pon...
tapi masih terasa nak makan daging... hehehe
Daging ni paling laku kat umah ni kalo goreng n bakar...
So arini can dengan rasa agak rajin nak menghapdet resepi daging bakar ngan air pencicah... 
yg can biasa buat kat umah bukan air asam.. slalu can akan buat pencicah yg mcm ni...
Pencicah ni mmg resepi turun temurun dari bonda can... menjadi kesukaan kami satu kuarge...
boleh dicicah bersama daging, ikan atau ayam bakar... :)

 Selalunya can bakar daging guna bahan perapan lain...
tapi arini buat stail laen plak...
memandangkan dah tertengok ('ter' ke) masterchef malaysia aritu, yg mana chef jo ada buat grilled daging, perap guna kicap + bwg putih + pepper, so can pon mulalah teringin nak buat jugak...
tapi spt biasa, can mmg suka sgt mengolah resepi hehehe...
makanya can menambah sedikit bhn2 lain dalm perapan daging tuh..

ok, resepi untuk both daging bakar n sambal pencicah ni ada kat bwh k...

Bahan2 untuk perap daging (alamak sori.. lupa nak snap pic utk bhn2 ni) :

1. Bawang putih 3-4 ulas - didadu halus
2. Serai 1 batang - dipotong bulat2 nipis
3. Kicap pekat (manis) 3-4 sudu
4. Sos tiram 1 sudu
5. Sedikit pepper
6. Sedikit garam 
7. Dua ketul daging saiz sederhana

Cara2 nya:

1. Letakkan daging didalam bekas berpenutup (sbb sng nak simpan lam peti ais masa perap nnt)
2. Taburkan bawangputih yg telah dipoting dadu td
3. Masukkan juga serai yg telah dihiris nipis
4. Masukkan kicap pekat
5. Masukkan pula sos tiram
6. Taburkan sedikit pepper 
7. Taburkan juga sedikit garam (sikit jek, x perlu byk sangat sbb bhn2 lain dah ada rasa, n bila dah cicah ngan pencicah nnt xnak terlalu masin)
7. Gaulkan kesemua bahan agar menyaluti daging
8. Tutupkan bekas, simpan dlm peti ais
9. Perap minimum 3 jam. Dapat lagi lama lagi best!
10. Rupa daging yg diperap tu macam kat dlm pic kat bwh ni... nmpk cam alien pon xpe, janji rasa dia sebati nnt

Bila dah settle ngan daging tu, so moh la kita buat sambal pencicah dia pulak

Bahan2 untuk sambal pencicah :


1. Mintak mahap byk2... lam pic kat atas xde cili padi (tlupa nak letak bersama2 hihi)
1. Cili padi - 5 tangkai pon boleh (sapa suka pedas silalah tambah lebih ye)
2. Bawang putih 2 ulas 
3. Bawang merah 7-8 ulas
4. Limau kasturi 3-4 biji (ikut citarasa memasing, can suka masam letak lebih sikit)
5. Sedikit belacan
6. Gula
7. Garam

Cara2 nak buat sambal pencicah :

1. Belacan, bawang putih n bwg merah dibakar terlebih dahulu 
(can bakar dalam pan jek)

2. Bila dah agak2 hangus sikit2 ankatlah.. jgn kasi hangus terus
3. Amik lesung batu (haaaa... resepi ni mmg lebih sedap mgunakan lesung batu, kalo blend mmg x best)
4. Masukkan belacan... tumbuk
5. Masukkan oula cili padi... tumbuk lagi
6. Kendian, baru masukkan bawang2 anda sedikit demi sedikit

7. Teruskan menumbuk, sehinga smua bhn2 tadi lumat
8. Perahkan limau kasturi ke dalam lesung anda
9. Masukkan garam dan gula
10. Kasi secukup rasa...
11. Nak lagi sedap, can potong2 kan kulit buah limau kasturi tu nipis2 n masukkan sekali dalam pencicah ni.
12. Dah cukup semua rasa, boleh lah dihidangkan ke dalam pinggan

Kembali kepada daging yg telah diperap :

1. Bila tempoh memerap dah berakhir, boleh lah keluarkan daging tadi dari peti ais
2. Panaskan non-stick pan, masukkan sedikit butter atau minyak masak
dan masak dalam 10 minit
3. Agak2 kaler dia dah bertukar tu, masak lah tu

 
4. Dah masak, hiris daging tu nipis2
5. Hidangkan bersama2 sambal pencicah tadi...
6. Ready to be served


Salam...

5 comments:

  1. Tq can...hr ni jgk nk buat...yeahhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welkam alynn mueez... Nnt jemputlah. singgah lg. Selamat berbuka

      Delete