Search in Canteq's Blog

Monday, May 28, 2012

Jalan2 Sabah Bah...

Part 1 : Accommodation


Alamak... sorila.. baru nak hapdet pasal trip can ke sabah last april (muahahaha dah lemau dah ni)
kitorg sampai kat kkia (kota kinabalu international airport) kol 2pm lebey kurg
angkut luggage, pg kat kiosk taxi n limo... amik 1 bajet teksi...
dari kkia - hotel = RM30
ok jeklah...

Kat mana kterang stay kat kk nih?
ni.. kat hotel horizon, jalan pantai... kt bwh ni pic entrance horizon nih


yg bwh ni plak kat area lobby


Dan bawah ini pula.. adalah bilik kami...
cantek plak no bilik neh
1001... bilik plg tepi


lepas dah check in usha apa yg ok n x ok
bilik, as promised, dpt sea view, deluxe kingsize bed

katil dia mmg best.. almaklumlah hotel baru kan.. lom pon sampai setaun lagik hotel ni
lom smpt celebrate 1st bday lagik.. kategori baby lagilah ni kan
so of course la peralatan dlm bilik still tiptop

caner can leh berkenan ngan hotel ni?
sbb tgk pic interior design hotel ni cam cantek sgt 
n byk review kata tilam n bantal dia best
hmmm mmg pon... 
 
pic kat atas ni view dari bilik can
wpon sea view, tp ada gak la halangan 
tp apa yg penting dpt tgk laut.. so ptg leh gak la nengok sunset dr bilik aje kalo mls nk turun huhuhu

Lagi satu yg best kat bilik ni... tv dia besar babe... pastu ada plak byk siaran yg slalunye hotel2 lain kat mesia ni x kasi tgk
cthnye cam astro ria, nickelodeon (syok la anak aku), fox movie, tv alhijrah pon ada... haaa tu dia...
sila tgk kat list channel tv lam pic kat bawah.


Bilik air plak... haa bilik air dia mmg aku suka
wpon saiz nye x la besar sgt, tp facilities tu yg best
bukan takat berus gigi n toothpaste, tp sikat and sewing kit pon derang provide sekali
pastu yg paliiiing can suka sbb ada rain shower...
haaa aku mmg suka leh mandi puas2


Tapiiii... yg aku x berapa nak sukeee
bilik air depa ni seksi sungguh wei
sambil2 mandi leh main cak2 ngan org yg tgh tgk tivi
haaa amik kau
naseb naek la aku ngan asben aku jek yg ada lam bilik ni
plus sorg anak kecik yg masih lom reti nak intai mengintai ahahahah
so idak le segan sgt

tapi bygkan kalo korg dtg ngan adik beradik laki ke, ada abah korang sekali ke.. kan ke segan
hissshhh
nk tgk tang mana yg bole main cak2 tu?
sila refer arrow yg aku dah lukis lam pic kat bwh ni ek
(bukak tv alhijrah babeh huahaahaaha)


Tapi.. tapi aku ttp suka jugak ngan bilik ni sbb ada jugak penimbang
wohohoho... so lepas je blk mkn, aku timbang.. sekali sekala rasa gerun gak bila rasa nk mkn byk je, aku ingat kat penimbang kat bilik hotel eheheh.. secara x langsung dpt mengurangkan nafsu aku nk mkn byk hihihi
bagus tol hotel ni... concern ngan kesihatan pelanggan dia hehehehe


Tadi tu alkisah dalam bilik
ni kat bhgn luar bilik... laluan ke lift
cantik bagi aku


Kat bhgn bawah hotel, btol2 kat tapi hotel nih ada jejantas
yg mana jejantas tuh terus berhubung dgn pasar besar KK 
mmg x jauh pon
aku jalan x sempat lenguh pon...
hehehehe
pic tu can amik dari tgkat atas hotel... jln je terus ikut dlm jejantas tuh... kat ujung sana terus masuk lam pasar..senang kan


Kat bwah jejantas tu jugaklah ada map bandar KK
kot2 takut tersesat or tatau nk g mana ke.. refer jek kat map tuh
tp kitorg ada dapat map from staff hotel


Part 2 : Jalan2 Makan2 Sekitar KK

Ok, dah sampai kk ni mana tmpt yg menarik?
kalo nk diikutkan ni kali ke2 can sampai ke sabah.. first masa taun 2007.. da lame dah n mmg x ingat sgt jln ke apa ke... lgpon masa tu dtg ngan family, smuao org uruskan... lgpon masa tu can muda remaja lagik mmg arr x buat apaper, smua org yg uruskan... but now da besar pjg ni mmg nk kna plan a-z sendiri. Lgpon can dtg sini atas urusan keje...

Dtg 4D3N... keje nye cuma 2 ari jek, tu pon blh pagi je... pastu tghari onwards mmg dah leh rehat2 n jln2.. best kan? ehehehe

1st Day :
- sampai hotel lepak jap, solat
- kuar amik teksi, pg jesselton (tau time tu dah ptg... tp ktorg bukan nk pg amik bot utk pegi ke pulau manukan ke, sapi ke apa.. just nk amik angin jek kat jeti tuh...  :D)

jesselton... tp sila abaikan bhgn yg  berwarna kuning itu hihihi
 
-  Dah penat jenjalan n lepak kat jesselton, kitorg menapak ke shopping complex 'suria sabah'. Dkt jek ngan jeti.. menapak lam 3-5 minit camtu je kot. Nmpk shopping complex ni cam ok gak.. ada the gardens, kenny rogers, pizza hut, kfc, etc... nasi lemak antarabangsa kg baru pon ada uols... so byk la pilihan nk mkn kan... so kitorg decide mkn pizza jek lah. Tapi chicken wing dia (sweet n spicy from pizza hut) x best sgt. Diorg marinate cam x btol2 jek... huhuhu




Ada pulak org demam hihi.. so ktorg pon pg la carik klinik
memula carik klinik panel yg ada kat sabah.. ada tu ada.. pastu ty org hotel tu dia ckp sana lah sinilah.. last2 xtau katanya... so kteerang decide nk main redah je lah mana2 klinik yg jumpa...
memula ada la satu klinik ni kat ground floor... klinik bukak elok je... tp bila masuk xde doktor katanye.. kol 5 br doc masuk.. hoh?? skang br kol 3.. lama tu nk tgu
so ktorg pon jln ke sblh..ada gak klinik tp kat tgkt 1...
disbbkan mls nk carik klinik lain, ktorg naik je lah tgkt satu tuh (wpon malas ya amat n mmg x paham knape klinik (kalo klinik gg leh paham lagi)) perlu dibuat kat tgkt atas.. akn ke org2 yg sakit nk dtg klinik ni.. larat ke derang nk pnajat tangga? huhuh... tp dah terdesak..pg aje la

sebaik melangkah masuk je lam klinik tuh..erk tkujatnye.. cam kembali ke zaman 70-an (wpon aku lom lahir lagi masa tu hihihi)... tgk la pic kat bawah ni ek..suasana lam klinik kota kinabalu ekkeke
ni pon sama.. doc xde.. dia soh tgu lagi 45 mins katanye... hadoiii apa smua klinik kat sabah ni camni ke? bila ada patient baru nk call doc soh dtg... adoiyaaiii
tp disbbkan my hubby dah x larat... tgu jelah kekdahnye


Ptg tu jugak ktorg g jenjalan kat waterfront
xde apa sgt pon kat sini
takat nk ngambik gamba n lepak2 tgk sunset leh la...
so antara xtvt2 yg korang leh buat adalah spt dibawah hehe

Waterfront Kota Kinabalu
Sunset from Waterfront KK

Katne kiterang makan?
Dekat depan area hotel promenade... dgn ngan roundabout tu.. kalo dr waterfront nk jln kaki ke sana agak penatlah jugak... kalo nk sneng tahan teksi jek.. tp teksi kat kk ni mmg mahal lah.. wpon sejengkal, tambang plg murah kterang pnah dpt RM10... ada yg leh cecah RM30 hokeh (bkn dari airport pon) sbb derang x pakai meter...

City Waterfront yg depan Hotel Promenade

Kalo dah nmpk City Waterfront ni.. ha kt sblh ni lah ada byk tmpt makan... kedai makan tepi laut
yg ni x sama ngan gerai2 mkn tepi laut yg sblh pasar tu eh... ni lain.. kedai2 dia proper sikit


Pemandangan dari meja yg kterang duduk...

Kedai yg kterang makan... nama kedai nih nur syahidah n katering
nak tau best ke tak?
haa ni can leh kasi free review supaya korang leh lah wat wise selection kalo dtg ke sini nnt hehhee

Makan2 kat City Waterfont

Ok, kat atas ni adalah lauk pauk yg kterang ber2 amik
  1. sotong goreng tepung (sedappp.. sos dia memula rasa cam agak pelik sbb terlalu byk limau tp bila mkn lelama rasa sedap pulak)
  2.  Ayam masak 3 rasa (hazaaabbbbb sgt... xtau rasa apa.. cam rasa taucu pon ye gak.. langsung ktorg x sentuh yg ni lps dah try)

  3. Baby kailan goreng sos tiram (pon sedap gak)
  4. Tomyam campur (langsung x sedapp... rasa sos jek asben aku kata... mmg pon!)
  5. Telur dadar (pon x sedap sgt)
Tapi yg lagiiii hazabbb... lps mkn kt kedai tu.. asben aku cirit birit selama 5 hari (sampaila kterang dah blk kl). Doc kata keracunan kot ataupon mknn x bersih... so hati2 la korang ek nk pilih kedai... mgkin sbb dia byk amik kuah tomyam tu kot.. aku mmg x mkn



Part 3 : Jalan2 Kundasang (eh.. ke Ranau?)

Hari ke-3... ktorg da check out from hotel horizon utk ke Ranau (x pon kundasang.. ntah mana 1 la yg btol nih)
Ni keta yg kterang sewa... memula mintak myvi dia kata ada... janji rega RM150 utk myvi auto
pastu dah dkt2 ari kata xde myvi nk tukar ngan avanza plak dgn harga sama... hmmm layan kan je lah...
alih2 ari nk btolak tu katanya dedua keta tu xde.. dia gantikan ngan viva.. eh eh org tua ni cam xleh pakai btol... aku layankan aje lagi.. tp yg sangat x bestnya.. dia amik RM130 utk keta kecik tuh... borak nagn org hotel derang ckp leh dpt RM100 jek kalo viva kat kk... eee geram pulak rasanya...
apa pon ni lah ketanye... sibbaik viva ni larat nk merangkak panjat jalan ke kundasang tanpa problem...


Ni lah dia jalan nak ke kundasang tuh.. cantik kan... kterang ikut jln nk ke UMS... sng gak la nk cari.. kebetulan staff hotel baik ati kasi kan map n bg direction sekali... plus dgn GPS.. mmg smooth jek perjlnn kterang aritu


Kemudian... alamak.. baru je jalan sikit, da ujan pulak...
jalan terus mula berkabus... huhu

Tp kterang ttp cekal dan tabahkan hati... terus jugak drive utk ke destinasi hihihi
tp area jalan berliku dikala memanjat bukit bukau tuh... mmg sgt2 berkabus jln dia... sila tgk pic kat bawah...
masa ni awal lagi.. lam kol 1 lbih camtu kot

Kalo keta depan x pasang lampu komfem x nmpk ada keta...
 Tapi lepas stgh jam ujan stop, kabus tu pon ilang
so the rest of the journey dah ok dah.. jln pon clear jek xde lori ke apa aritu

--------
Sebelum sampai ke Kinbalu Pine Resort aka KPR.. kterang singgah jap kat Kinabalu Park


Dalam kawasan kinabalu park..


Then singgah jugak kat Timpohon view... tapi x singgah pon kat Pondok Timpohon sbb dulu dah pnah pg sekali.. mls nk singgah lagi

Ni plak pic kat depan area kinabalu park tu... Subhanallah cantiknya view dari sini...
syahdu jek rasa (motif nk syahdu tetiba?)

-------
Jalan punya singgah... at last sampai jugak kterang kat Kinabalu Pine Resort nih
waahhh mmg byk pokok pine kat sini rupanye

Kinabalu Pine Resort - Entrance

Lepas jek masuk entrance ni.. naik bukit sikit kat blh kiri (1st building) dah leh nmpk dia nye reception 
alemak.. keciknya reception dia hihihi

Korang kna naik anak tangga tu utk g jumpa receptionist
seriously ofis dia kecik gile... n looks old (wahhh omputih tetiba)
kt sblh yg pintu putih tu pulak adalah dining hall depa... mmg kecik jew pon

lepas songeh itu ini amik kunci n remote tv (haaa remote tv derang pgg tau, bila kta check in br dia kasi, nnt time check out kna pulangkan balik hokeh)

so ni lah dia bilik kiterang.. P2
bukak pintu masuk dalam... tadaaaa

inilah dia pic bilik kat kpr...
mmg sgt2 biasa, xde apa yg menarik dalam bilik  di kpr nie...
cadarnye pon agak lusuh, xde gebu2 langsung... leper dah comforter tu
so dun expect much la utk bilik2 kat sini ye...

ni plak pantry.. kerusi mmg agak klasik di situ hehehe

tapi... wpon bilik x berapa nk best tapiiiii... view mmg best!


dekat area parking ada fondok ni...

-----------------------------------------------------
mlm spt org2 lain jugak.. kiterang tdo hehehe
tp yg anehnya... mlm tu lam kol 12 lebih, tetiba xde letrik... hoh
adakah mmg disengajakan derang off time kol 12 ke atas sampai kol 7 pagi... OR memang blackout?
mmg la kat sana sejuk (tp xde la sejuk gile) dan x perlukan kipas or aircond waktu tdo...
tap xkan la sampai lampu2 smua nk kna tutup? 
lampu bilik air, luar rumah, plug, etc smua x leh pakai
pepagi bgn nk amik wudhuk pon kna meggagau dlm gelap...
call lobby (eh ofis reception) pon xde org angkat...derang keje siang jek kot
pastu kol 7 pg baru la letrik smua ada blk...
sadis tol.. satu mlm xleh nk charge fon n masak air
nasib baik anak x bgn mintak susu mlm tu... huhuhu
kompius tol...
nk cut cost or mmg btol2 black out xtaulah

seawal 5 pagi can dah terjaga...
hmmm... nk bgn gelap lagi...
lampu plak xde
so duduk2 je dulu
pastu kol 5.40, bgn solat jap...
pastu lam kol 5.50 am can bukak pintu bilik
sedut udara pagi yg mmg sungguh nyaman
pastu intai2 view kat luar bilik
alahhhh... cam tipu jek dereang ni.. kata leh nmpk gunung kinabalu
tp xde pon
eh jap jap... can pon bukak mata luas2.. eh ada la...
tu dia gunung kinabalu kan.. 
so amik pic gunung masa kol 6 pagi (yg pic atas nih)
x clear sgt lg sbb masih agak gelap
gunung kinabalu
haa... bila makin terang makin clear lah gunung tu kan... yg kat atas ni can snap dari balkoni bilik can time pukul 6.30 pagi

ni pon gunung kinabalu gak.. rajin kiterang siap turun bwh snap pic dari sana plak... ahahaha

Bila dah makin siang, dah makin byk kabus kat area gunung tuh
sbb tu lah org suh bgn awal2 pagi kalo nk tgk puncak
tapi bgn kol 6.30 am pon dah smpat sangat dah
kol 7 pon ok lagik..lom ada kabus


gunung kibalu dalam kol 8.30 am


Yg bawah ni plak can snap masa pukul 10.15 pagi lebey kurg


Then, ni lah dia yg terjadi pd pukul 10.45 pagi
kejap je dah ilang dah puncak gunung tu
tu lah sbb nye masa kiterang dtg check in ptg sbl tu x nmpk apa.. ingatkan xde gunung coz nmpk sawah bendang jek.. rupa2nye dia cuma leh tgk pd awal pg jek...
exclusive u...

kat sini kna check put kol 11 am.. awal kan...
xpelah... lgpon dah xde apa nk buat pon...
so kiterang check out (tp lupa btol nk ty pasa black out mlm tu.. hish)
kat simpang 3 masa kuar dari kpr
sbl blk smpt lah jugak can menyenap (snap) pic (view) masa nak keluar dari kpr...
perghhh mmg canteq ya amatttt...


Masa nk balik ada ternmpk org jual kuih cincin, amplang, ikan masin, sayur2, n buah2 kat tepi jalan...
stop kjap n nmpk ada buah strawberry plak...
oo ada strawberry eh kat sabah nih
so beli lah 1 pasalnye asben n my lil son mmg suke mkn ni
can biasa2 sajek ehehe

--------------------------------

Masa balik from sabah aritu flight kiterang kol 6.30 pm... biasalah sana dah gelap at this hour
sampai lcct kol 9 lebih sket
nak amik teksi... pg kat kaunter teksi yg byk2 tu derang kata xleh amik teksi biasa, kna amik limo
pelik gak lah can sbbnye kiterang ni ber3 jek... 2 je adult, yg sorg lg tu kecik bebnor
xkan la smpai x muat teksi biasa kot
rupa2nye sbb luggage 2 plus kotak2 hasil shoppingan can tu mmg x muat nk masuk boot teksi biasa hehehe
makanye amik la teksi premium...



mmmm dan yg kat bwh ni adalah hasil tangkapan can kat sabah aritu
ada yg beli kt pasar filipin, ada kat ranau, merata2 lah hehehe
yg dalam kotak2 tu adlh ikan terubuk masin, ikan masin nipis, ikan bilis, n kuih cincin serta amplang
tp percaya x.. dlm byk2 brg kat bwh ni... yg can beli utk diri sdiri cuma fridge magnet n senduk tu je...
lain2 (baju, beg, patung, ikan masin, kuih cincin, etc) smua tu nk kasi org 
hehehe sbb dah abes pusing2 kedai.... x jumpa pon apa yg can berkenan kecuali ada la 1 rantai ni - rantai pearl murah jek pon (xde lam pic la plak) itu je la 1 lg brg yg can beli utk can


mmm... rasanya stop dulu lah kot
pjg bebeno dah membebel ni
hopefully dptlah org laen yg ada plan nk ke sana dpt something from sinin kan...
wpon x byk, at least sikit info pon jadik lah kan
konsep sharing is caring... ahhh aku pon nk jugak pakai konsep ni hehehe
daaaaaaa



No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity