Search in Canteq's Blog

Thursday, June 7, 2012

Cara Buat Passport - Kat Imigresen - Mudah Je

Passport Malaysia
Haihhh... bila sebut kna pg pjbt2 kerajaan mesti ramai yg x suka n mengeluh kan
mesti lam kepala masing2 terbyg proses yg lambat n counter service yg x brp nk respect org
pastu slalu jugak kita akan terdgr bunyi telefon ringing berpjgn tanpa ada org yg angkat wpon tepon tu kt sblh kakitangan tu aje.. n dia mmg tgh tak buat apape... hmmm suasana yg slalu terjadi suatu ketika dulu kat kebykan ofis2 kerajaan... tapi skang ni x sure lah ada lg ke x suasana camni
bila kita dah pg n lihat sdiri br kita tau lah...
ada stgh agensi tu cepat n effisien tp sesetgh nye still lg mengamalkan konsep berlambat2

tp bila citer psl imigresen? caner plak? episien ke?
kalo dulu kna tunggu berbulan2, n berhari2 baru leh siap 1 passport tp skang ni depa nk amalkan konsep siap lam 1 jam (wpon sebenanye yg siap tu... cuma siap cetak booklet passport tu aje, tapi kita still kna ada kat sana at least 2-3 jam lah jugak sbb queue n tgu turn kan)

-----------------------------------------------------------------

can br je pg buat passport aritu
n kt sini nk share camana cara n apa dokumen yg kna bwk kalo nk ke pjbt imigresen tuh

Step 1:

Pilih cawangan pejabat imigresen
can pg yg kat Kompleks PKNS Shah Alam sbb dkt ngan umah
Ofis dia kt tingkat 2


Step 2 :

Stand by utk bawak IC original ye
Tuan punya badan yg nak buat IC (waima atuk nenek or baby kecik sekalipon) mesti kena ada sama
sbb mcm kes can buat utk anak can yg kecik tuh, dia mmg nk tgk tuannye

IC fotostat derang X guna pon.. buat penat jek can bawak. Can bg, derang kasi blk kat can, x guna katanye huhu (tp kat website dia kata kna bwk, kompius tol)
Surat beranak anak (kalo yg nk buat passport tu budak kecik bwh umo 12 taun)

Gambo passport 2 keping (mesti background biru ye tuan puan)

Kalo rajin, download siap2 form kat imi website, ni LINK dia, then isi smua particulars
TAPI jgn lupa print kan form tu DEPAN BELAKANG sbb kalo print selai2, derang x terima hokeh
disbbkan form tu cuma 2 lai jek, makanye bila dah di print kan depan blkg tuh, jadik selai je lah ye 
Can mmg isi form ni je aritu, terus attach sekali ngan photo n IC.. so cepat proses!


Step 3 :

Sampai jek kat pjbt imi tuh terus pg queue dulu utk amik nombor
Can aritu smpai sana kol 7.20 am
pintu pjbt imi tu mmg bukak tp sorg staff pon xde kat sana
pastu tgk kt depan dia tulis bukak kol 7.30 am
can pon beratur lah dulu, wpon xde lg officer tukang nk bg nombor sbb takut dpt nombor lmbt kononnye
Can org ke3 beratur kat situ

Tapi aritu mmg malang utk can.. naseb x brp nk baik sbb terbaca notice ni
Kutipan Passport hanya dapat dilakukan TUJUH (7) hari selepas bayaran



HOH??? kna tunggu 7 ari ke br dpt passport????
addoiiiyaaiii rugi nye cuti kiterang.. amik cuti semata2 nk g buat passport tp x dpt siap dlm ari yg smaa... meaning lg 7 ari kiterang kna apply cuti lg sekali?

Yg lagi haru, kat noticeboard ada tulis, UTk menyenangkan para pelanggan, Pejabat imigresen akan beroperasi pada setiap hujung minggu tp bila mintak nk dtg collect on saturday, kata x komfem lagi bukak ke tak, x leh nk komfem sbb kdg2 bukak kdg2 x bukak kat aofficer tu? HOH (lg sekali) Ape kejadahnye... pjbt kerajaan ni mmg boleh suka2 ati je ek nk bukak ke x bukak... adoiiii bukak la notis tu dulu kot ye pon...

Step 4 :


ok stop2 pasal tu... moh sambung ke step 4
lps dah dpt nombor, pg tunggu kat bhgn hujung (kaunter byk2) yg ada tulis 'Passport Malaysia'
Tunggu jek sampai no. giliran dipanggil
Can aritu sbb no. ke3 so mmg kejap jek dah sampai turn

ikut jek arahan derang, kasi cap jari, scan ibu jari etc
so kalo agak2 cip IC x brp nk berfungsi stand by lah surat beranak ke apa ek
pastu dia akan suh kita duduk sampai la NAMA (bukan nombor ye) pulak dipanggil utk buat payment
Dah kna panggil tu, pg je la settle kan payment

-------------------------------------
Tapi can sebenanye agak musykil ngan keadaan dlm pjbt imi arit sbb lengang giler
katanye kalo pg imigresen kna awal2 pg sbb takut x dpt nombor lah, takut ramai org la, kna tgu lama la sbb turn x sampai2... tp masa ari can pg tuh mmg sgt lengang... leh kira ngan jari tgn jek (x perlu tmbh ngan jari kaki pon) jumlah org nye..

tengok... xde org pon kan kat imigresen ni.. kerusi tu siap leh baring sorang satu hehehe

Tapi baguslah jugak kan.. kalo ra,mai2 rimas jugak ntah2 can dapat nombor puluh2 ke rastus2 ke
ni dpt no. 3 dah kira nasib baik lah ni kan.. Ada musim2 kot yg ramai


Step 5 :

Step yg ke5 patutnye lps da buat pymnt tunggu la pulak no dipanggil lg utk collect passport yg da siap kan?
tp disbb kan can punya kes tu kna collect slps 7 ari, makan lps buat pymt can blk lah...
xkan nk tgu 7 ari kat situ ye dak... hehehe

----------------------------------------------------------

Slps 7 ari, can pon pg la lg sekali ke sana
kol 7.30 am sampai
X payah amik nombor
terus pg ke kaunter collection
mintak no. kat situ

tapi arini can terkujat menegokkan betapa ramai nye umat manusia yg tgh tgu nk buat passport
tu baru kol 7.35am tu...

ni x kira lg dgn yg  tgh berdiri kt bhgn blkg2 tu... mmg ramai beb cuma x snap pic jek
then duduk beberapa minit, derang panggil
maka amik lah passport anda yg telah siap itu

Cover dia (yg mcm can guna kaler merah ni) leh beli kt situ jugak, RM2 jek satu
sila la beli byk2 ye hehe


So bila dah siap ni, leh la jln2 mana2 saje yg korang mau kan
Daaaa...



No comments:

Post a Comment

nuffnang ads

 

canteq Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Gossip Celebrity